Jan Malý
23. ledna 2018 • 17:27

Darida bojuje o místo, vzal mu ho talent. Je pod tlakem, říká kouč Herty

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když byl zdravý, patřil pevně do základní sestavy Herty Berlín. Po zranění kolena, kvůli kterému vynechal polovinu podzimu, však nyní musí český reprezentant Vladimír Darida o místo ve středu zálohy v jedenáctém celku bundesligy zabojovat. Za první dvě jarní kola odehrál posledních šest minut v pátek proti Dortmundu.



Manažer Herty Berlín Michael Preetz ho jednou označil za srdce a plíce týmu, na jaře 2016 ho sledoval Real Madrid, v létě téhož roku na něj bundesligový klub odmítl nabídku z Monaka. Český záložník Vladimír Darida však momentálně v týmu z hlavního města Německa poznává zcela jinou a novou situaci. Musí si zpět vydobýt místo na hřišti.

Darida působí v Hertě třetí rok, a když byl zdravý, patřil stabilně do základní sestavy. Platilo to i v minulé sezoně, kdy musel část podzimu vynechat kvůli zranění kotníku. Nyní v zimě se vrací po problémech s kolenem, které si přivodil v polovině října. První utkání jara ve Stuttgartu (0:1) proseděl celé na lavičce, ve druhém duelu s Dortmundem (1:1) odehrál posledních šest minut.

Jeho pozice je tak jiná. „Vladi je pod tlakem,“ přiznal pro magazín Kicker trenér berlínského klubu Pál Dárdai. Zatím je však předčasné soudit, zda se do budoucna klube potenciální problém pro reprezentaci. Darida může zase začít rychle pravidelně nastupovat.

Místo ve středu zálohy si ale během jeho zranění vydobyl devatenáctiletý veliký talent Arne Maier. „On je jeho konkurentem na pozici šestky (defenzivního záložníka). To musí Vladi brát,“ poznamenal maďarský kouč. Maier utvořil v prvních dvou kolech v roce 2018 středovou dvojici se zkušeným norským záložníkem Perem Ciljanem Skjelbredem.

SESTŘIH: Hertha - Dortmund 1:1. Hosté v novém roce podruhé ztratili
Video se připravuje ...

Variantou pro Dárdaie je využití českého reprezentanta i coby ofenzivního záložníka, na tuto pozici se do sestavy tlačí ale Slovák Ondrej Duda či Valentino Lazaro. „Darida je jiným typem desítky (ofenzivní záložník) než Duda a Lazaro. Kdo na této pozici bude hrát, záleží i na soupeři a průběhu utkání,“ popsal své uvažování Dárdai. „Vladi musí jednoduše zabrat,“ vybídl nakonec kouč Daridu.

Český záložník se konkurence nebojí. „Každý hráč musí v každém tréninku přesvědčit, že si o víkendu zaslouží hrát. To nás posune dál,“ prohlásil Darida na začátku ledna na startu krátké zimní přípravy. Na jaro se hodně těšil. „Jsem po pauze nažhavený, konečně můžu trénovat bez omezení. A taky jsem udělal jednu cennou zkušenost. Když jedete pár let bez zranění, berete to jako samozřejmost. Já teď pochopil, že to není zas tak automatická věc. O to víc si to po návratu na hřišti užívám, jsem zdravý a s míčem u nohy mě fotbal baví,“ hovořil odhodlaně v rozhovoru pro Sport před startem jarní části bundesligy.

Teď ještě musí přesvědčit Dárdaie, aby mohl svou energii na hřišti opravdu ukázat.

Vladimír Darida si zřejmě na podzim už nezahraje
Vladimír Darida si zřejmě na podzim už nezahraje

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud