Jan Podroužek
25. února 2021 • 12:13

Zázrak Bayernu Musiala: mladého střelce chtěla Anglie, teď ho bere Löw

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teoreticky by mu mohl dělat tátu. Místo toho od něj dostal gól. 38letý brankář Lazia Pepe Reina se musel sklonit před 17letým zázrakem Bayernu Jamalem Musialou. Kosmopolitní ofenzivní záložník se stal historicky druhým nejmladším střelcem vyřazovací fáze Ligy mistrů. Po otci "patří" Anglii, která o něj velmi stála, mladý hoch už se ale vyjádřil – volí Německo po matce. 



Není příliš fotbalistů, o které by se přetahovaly takhle velké fotbalové asociace. Anglie vs. Německo. A mezi nimi 17letý kabrňák Jamal Musiala. Nedospělý kluk, jenž v úterý večer teprve ve čtvrtém startu v Lize mistrů dal svůj první gól.

V 17 letech a 363 dnech. Až v pátek 26. února slaví osmnáctiny... Ohromný talent pomohl Bayernu složit Lazio na Olympijském stadionu v Římě v prvním osmifinále 4:1.

Ve vyřazovací části Ligy mistrů se trefi l jen jeden mladší hráč – Bojan Krkič. V dubnu 2008 rozhodl pro Barcelonu první čtvrtfinále na Schalke. Bylo mu 17 let a 217 dní.

Musiala se narodil ve Fuldě, v malém městečku kousek od Frankfurtu. Z části německá rodina, po matce, se rozhodla vychovávat malého Jamala tam, než si svou prosadil otec, britský Nigerijec. A když hochovi bylo sedm, přestěhoval famílii do Anglie.

Musialu to hned od začátku táhlo k fotbalu, na předměstí Fuldy kopal za vesnický TSV Lehnerz, v Anglii šel rovnou do akademie Southamptonu. Než si pro něj po pouhých čtyřech měsících přišli skauti z Chelsea, kde talentovaný chlapec strávil dohromady devět let.

Druhou branku Bayernu dal Jamal Musiala - ročník 2003!
Druhou branku Bayernu dal Jamal Musiala - ročník 2003!

Během té doby hrával za anglické mládežnické výběry. Za patnáctku dokonce nastoupil už ve třinácti, za osmnáctku Chelsea zase v patnácti. Prostě zázrak od přírody. Loni v listopadu stihl i dva starty za anglickou jednadvacítku, v sedmnácti letech...

To už byl ale zpátky v Německu, kam se vrátil v létě 2019. Do akademie si ho totiž vyžádal Bayern, a protože Chelsea neměla Musialu pod profi smlouvou, nedalo to ani extra námahu.

Anglie však o mimořádný talent přijít nechtěla. Tak se sešel kouč áčka Gareth Southgate, trenér jednadvacítky Aidy Boothroyd a technický ředitel John McDermott. A vymýšleli, jak teenagera udržet.

Jenže Musiala v mládeži Bayernu dál předváděl nevídané věci. V klubu ho rychle přeřadili ze sedmnáctky do devatenáctky, kde odehrál jen osm utkání, aby hned letěl do  rezervy. A minulý rok v červnu se stal nejmladším bundesligovým debutantem v historii Bayernu – v 17 letech a 115 dnech.

Je jasné, že co si plánoval Southgate a spol. ve prospěch anglické asociace, měl dávno na očích a pod nosem i německý protějšek Joachim Löw.
„Jamal moc dobře ví, že ho plánuji nominovat na nejbližší reprezentační sraz. Ale je to velké rozhodnutí, pro tak mladého chlapce tím těžší,“ nechal se Löw slyšet zhruba před měsícem.

Během středečního rána, po prvním střeleckém zářezu v Lize mistrů, to pak Musiala celé rozsekl. „Budu reprezentovat Německo,“ rozhodl se. A v březnu by měl za Löwův výběr poprvé nastoupit. Radost bude ale patrně dělat fanouškům po úplně celém světě.

Bayern Mnichov Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud