6. srpna 2022 • 14:15

Mané vyzve Schicka o krále střelců. Co Hložek? A titul zase pro Bayern...

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trůn je volný. Král Robert Lewandowski dal Německu sbohem, a tak ikonická Torjägerkanone pro nejlepšího střelce tamní nejvyšší soutěže, která včera odstartovala, bude mít po pěti letech nového majitele. Hlavní favorit? Patrik Schick! Český kanonýr bude mít sice velkou konkurenci, ale může se opřít o Adama Hložka. Nejlepšího nahrávače minulé sezony FORTUNA:LIGY a letní posily Leverkusenu, který bude na české duo v nadcházejícím ročníku spoléhat.



O tom, že Bayern bude slavit bundesligový titul už pojedenácté v řadě, takřka nikdo nepochybuje. „Všichni si přejí změnu, ale Bayern je i letos ohromně silný,“ přiznává Pavel Kadeřábek z Hoffenheimu.

Mnichovský kolos sice přišel o svou největší hvězdu Roberta Lewandowského, jenž odešel vzkřísit Barcelonu, vedení Bayernu ovšem na přestupovém trhu nezahálelo a přivedlo posily za v přepočtu 3,5 miliardy korun. Nejzářivější je dozajista Sadio Mané z Liverpoolu. Nejlepší africký hráč uplynulého roku zakončil minulý ročník s třiadvaceti vstřelenými brankami, k nimž přidal pět asistencí a z Anfieldu přichází s puncem superhvězdy.

V novém působišti se navíc rychle aklimatizoval, když skóroval hned ve vítězném superpoháru proti Lipsku (5:3). A právě on by měl být největším sokem Patrika Schicka v boji o krále střelců.

Druhý nejlepší kanonýr minulého ročníku se však na rozdíl od Maného může opřít o zavedenou spolupráci. V Leverkusenu totiž Schick začne již třetí sezonu a podporou mu bude dozajisté příchod Adama Hložka, jemuž trenér Gerardo Seoane našel místo na levém křídle. Již tak velká očekávání od dvacetiletého reprezentanta ještě narostla po vydání žebříčku agentury AP, jež ho zařadila do výběru deseti nejzajímavějších talentů v předních evropských soutěžích.

Česká dvojka naznačila své schopnosti hned v prvním soutěžním zápase na půdě třetiligového Elversbergu, i když ani gólové přispění obou sparťanských odchovanců neodvrátilo šokující vyřazení z německého poháru po porážce 3:4. Nápravu může zvládnout Bayer v Signal Iduna Parku, kde vyzve domácí Borussii.

Jestli má však v této sezoně někdo Bayern potrápit, je to právě Dortmund, který v létě přivedl hned osm posil. Té nejdražší, Sébastienu Hallerovi, byla bohužel diagnostikována rakovina varlat, a tak se klub musí v úvodu sezony obejít bez něj.

„Na novou sezonu se moc těším. Přišel k nám nový trenér, André Breitenreiter, který chce hrát opět velmi ofenzivně, a z našeho mužstva mám opravdu dobrý pocit. Naším cílem je jednoznačně pohárová Evropa,“ prozradil Kadeřábek, jenž by si dnes na hřišti Mönchengladbachu měl připsat svůj dvoustý bundesligový start.

Jubilejní 60. ročník je tady!

Češi v bundeslize

Patrik Schick v dresu Bayeru LeverkusenFoto Twitter.com / Bayer 04 Leverkusen

Adam Hložek v dresu Bayeru LeverkusenFoto Twitter.com / Bayer 04 Leverkusen

Vladimír Darida ve službách Herthy BerlínFoto Profimedia.cz

Alex Král v akci za SchalkeFoto Profimedia.cz

Pavel Kadeřábek v dresu HoffenheimuFoto Profimedia.cz

Jiří Pavlenka v dresu Werderu BrémFoto Reuters

Český brankář Augsburgu Tomáš KoubekFoto Profimedia.cz

10 nejzajímavějších letních přestupů

Adam Hložek (20) / Česko / útočník/křídlo
Sparta -> Leverkusen (325 milionů korun)
FORTUNA:LIGA mu byla již malá. Nyní před ním stojí výzva stát se klíčovým hráčem týmu, jenž bude hrát Ligu mistrů a bojovat o německý titul.

Sadio Mané (30) / Senegal / útočník/křídlo
Liverpool -> Bayern (800 milionů korun)
Šikovný hráč, ale především vítězný typ, který chtěl po šesti letech na Anfieldu nový impulz. V Allianz Aréně bude muset nahradit Roberta Lewandowského.

Matthijs de Ligt (22) / Nizozemsko / stoper
Juventus -> Bayern (1,675 miliardy korun)
Bývalý kapitán Ajaxu načerpal během dvou let v Juventusu spoustu zkušeností od Giorgia Chielliniho s Leonardem Bonuccim. Nyní bude klíčovou postavou Bayernu.

Ryan Gravenberch (20) / Nizozemsko / střední záložník
Ajax -> Bayern (500 milionů korun)

Sébastien Haller (28) / Pobřeží slonoviny / útočník
Ajax -> Dortmund (775 milionů korun)

Niklas Süle (26) / Německo / stoper
Bayern -> Dortmund (zdarma)

Karim Adeyemi (20) / Německo / útočník
Lipsko -> Dortmund (750 milionů korun)

Nico Schlotterbeck (22) / Německo / stoper
Freiburg -> Dortmund (500 milionů korun)

David Raum (24) / Německo / levý obránce
Hoffenheim -> Lipsko (750 milionů korun)

Mario Götze (30) / Německo / ofenzivní záložník
PSV Eindhoven -> Frankfurt (100 milionů korun)

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud