27. června 2009 • 13:27

Hoeness: 50 milionů? Tak na jednu nohu

Autor: Ahmed Chaibi
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Padesát milionů? To stačí na jednu nohu,“ odpálkoval nedávno zájemce o záložníka Francka Ribéryho rozparáděný Uli Hoeness, manažer mnichovského Bayernu.



Po pár týdnech to vypadá, že o deset milionů eur navíc by mohlo stačit, aby reprezentant Francie oběma nohama naskočil do Realu Madrid, který buduje hvězdný kádr.

Real chtěl Ribéryho už v roce 2006 po MS, ale snažil se prý jen vlažně. Zatímco Bayern do jednání vletěl jak rozjetý vlak, počkal rok a pak do banky Marseille vysázel 26 milionů eur a zavázal se přidat další čtyři, když se s Ribérym v sestavě dostane do Ligy mistrů. To se také stalo.

Ribéry se po příchodu v létě 2007 stal absolutní hvězdou mnichovského velkoklubu. První sezona pro něj skončila triumfálně: v roce 2008 byl zvolen nejlepším hráčem bundesligy (před spoluhráčem Tonim) a vyhrál i anketu o jedničku německého fotbalu (před Ballackem z Chelsea).

Franck Ribéry
Narozen: 1. dubna 1983 v Boulogne-sur-Mer

Výška: 170 cm

Váha: 62 kg

Pozice: Útočník

Kariéra: Boulogne-sur-Mer (2001-2002), Alés
(2002-2003), Brest (2003-2004), Metz a Galatasaray
(2004-2005), Marseille (2005-2007),
Bayern (2007-?)

Úspěchy: turecký pohár (2007), stříbrný na MS 2006


ZIDANE JAKO VZOR
Po letošní sezoně má za sebou celkem 53 zápasů a 20 branek v dresu Bayernu, lepší bilanci mu pokazila zranění. „Bayern na něm závisí víc, než když tu působil Eff enberg,“ prohlásil šéf klubu Franz Beckenbauer. Jenže titul velkoklubu znovu unikl.

A to je možná důvod, proč by Ribéry nebyl proti tomu jít jinam. Je o něm známo, že je ctižádostivý. Real letos propadl v lize i Lize mistrů, ale předtím vyhrál dva tituly za sebou. A teď bude mít v sestavě posily Kaká a Cristiana Ronalda.

„Táta dřel do noci, aby rodinu uživil. Jeho příklad, jak si nikdy neoddechl, abychom se měli dobře, mě pohání,“ přiznal v listu L´Equipe hráč, který kdysi konvertoval k islámu.

Po třech letech se zase ozval Real. Nabídl 55 milionů, Mnichovští požadují o pět víc.

Za svůj idol Ribéry považuje Diega Maradonu, který je pro něj nejlepším fotbalistou historie. „Zidane byl zase jedničkou v posledních letech,“ prohlásil o bývalém francouzském internacionálovi, s nímž v dresu Francie na MS 2006 vybojoval stříbrnou medaili.

Od chvíle, kdy před pěti lety jeho hvězda vyletěla vzhůru, Ribéry tvrdí, že úspěch Zidana jej motivuje. „Zatím se to nevyvíjí špatně,“ říká. „Dokázal jsem jen zlomek toho co Zidane, ale mám před sebou ještě spoustu let, abych ho alespoň dohonil.“

Franck Ribéry Franck RibéryFoto ČTK


Spekuluje se, že právě Zidane jako bývalý hráč Realu a poradce Florentina Péreze, předsedy klubu, má prsty v tom, že Ribéry nakonec do Madridu zamíří. A v Realu by si mohl Ribéry splnit svoje sny. „Získat třeba Zlatý míč, to je moje motivace, to mě žene dopředu,“ říká.

Přitom neskrýval zklamání, když jako hvězda Bayernu v anketě za rok 2008 skončil až na 16. místě. „Nejde mi o to stát se superhvězdou a být v novinách a v televizi,“ vyhlašuje. „Po tom možná touží jiní. Já jen chci mít vitrínu plnou trofejí,“ přiznává.

STŘÍHÁ TKANIČKY
Hvězdný status zásadně odmítá. „Jsme jen kluci, co kopou do balonu. Nesmíme se brát moc vážně, my ze sebe přece nemůžeme dělat spasitele světa,“ říká rozhodně. Miluje kanadské žertíky, klidně spoluhráčům rozstříhá tkaničky. Ne nadarmo se narodil před šestadvaceti lety na apríla. Bayernu ale pomohl zbavit se nálepky nafoukaných hvězd FC Hollywood.

Proslul vstřícností k fanouškům. „Věnovat pár minut na podpis nebo fotografi i je to nejmenší, co můžeme pro lidi udělat,“ říká. „Oni to berou vážně, fotbalem žijí, klub je pro ně důležitý, tak jim to musíme vracet.“

ArchívFoto Archív



Rádi ho mají i fandové ve Francii, přestože už dva roky dokola opakuje, že svět francouzské ligy je mu dávno malý. „I Olympique Lyon je proti Bayernu školka,“ řekl na loni na adresu klubu, který až letos po sedmi titulech v řadě ligu nevyhrál.

Když na přelomu roku týdeník L´Equipe Magazine vyhlásil anketu o nejpopulárnějšího sportovce Francie 2008, Ribéry si nevedl vůbec špatně. Porazil třeba ragbistu Chabala, tenistku Mauresmovou, jezdce rally Loeba, fotbalisty Anelku a Trezeguetem, jenže... první místo to nebylo. Zatím má Francie raději Thierryho Henryho z Barcelony, jiného reprezentanta.

„Vzít mu prvenství a provést to v bílém dresu Realu, to by mohlo Francka bavit,“ spekuluje list Figaro. „To by přece byl fór přesně podle jeho gusta.“


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud