3. ledna 2013 • 17:15

Bony mě pozná těžko, říká Navrátil o přestupu k nizozemské elitě

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už z něj není montér a nemusí vstávat do práce před pátou hodinou. Teď si Jaroslav Navrátil užívá život fotbalového profesionála: 11 gólů v třetiligové Břeclavi vystřelilo 21letého záložníka do nizozemské ligy, kde si ho vyhlédlo Almelo. „Když už jsem tady, rád bych si zahrál,“ říká Navrátil v rozhovoru pro iSport.cz.



Jak si tu změnu užíváte?
Lidi jsou příjemní, starají se tady o mě, všechno je suprové. Přijdu na trénink, na místě mám hromádku s oblečením, už jsem vyfasoval i svoje číslo. Byla volná patnáctka nebo osmnáctka, tak jsem zvolil první variantu, mohlo to dopadnout hůř. V Břeclavi jsem hrál s desítkou, k té tady povede asi dlouhá cesta. (usmívá se)

Už jste si zvyknul na to, že je z vás fotbalový profesionál, nebo jste pořád trochu vykulený? Trenér Břeclavi Valachovič říkal, že jste z toho přesunu byl pěkně zamotaný...
Bylo toho dost, to je pravda. Pořád si říkám, co budu dělat, když mám teď tolik volného času. Ale v neděli letíme na soustředění do Turecka, víc se sžiju s týmem. Všechno se seběhlo hodně rychle, věděl jsem, že se na mě byli z Almela dívat, v listopadu jsem tady strávil týden, přesto pro mě bylo překvapení, že si mě vybrali. Viděli mě jeden poločas a na dvou tréninkách. Hlavou mi letělo, že to nemůže stačit. Nevím, asi to stačí. (usmívá se)


Už jste uvěřil, že to není sen ale realita?
Po včerejším tréninku vím, že je to realita. (směje se) Měsíc jsem trénoval sám, kluci byli v plném zápřahu, rozdíl jsem cítil. Co se týče fyzičky, všechno se dá dohnat, s tím jsem neměl nikdy problém. Spíš musím vstřebat taktiku, trenér se mnou o tom bude mluvit na soustředění.

Nebyli spoluhráči překvapení, že jste do Almela zamířil přímo z české třetí ligy?
Znají Pavla Nedvěda, jinak jim nic neříká ani Brno, natož Břeclav a třetí liga. Ptali se, ale dál nic. Berou mě normálně, na tréninku do mě jdou tvrdě. Ani náznak podcenění, že jsem přišel ze třetí české ligy.

Na internetu se teď o vás vyrojila spousta článků. Co to s vámi dělá?
Nemyslím si, že bych měl být namyšlený a chodit s nosem nahoru: To jsem já! Jsem skromný, to spíš lidi kolem mě to hodně prožívají, píšou mi pěkné vzkazy, což mi dodává sílu.

Máte reálnou šanci naskočit do základní sestavy Almela?
S tím moc nepočítám, ale doufám, že na lavici to bude. Možná tak pět minut v prvním zápase, že bych šel od začátku, to vůbec. Zatím ani nejsem nervózní, fotbal se hraje všude stejný. Když jsem šel ze Šardic do Břeclavi, taky jsem byl trochu vyjukaný a dopadlo to dobře.

Ale tohle je nizozemská liga. Díval jste se už, kdy hrajete s Ajaxem?
(Směje se) To jsem se díval. První z velkých týmů máme PSV Eindhoven na konci ledna, pak je tam Arnhem a v dubna na Ajaxu. Tam se těším asi nejvíc, na ten nádherný stadion. Jinak bude zajímavé setkání i s Bonym Wilfriedem, Tomášem Kalasem z Arnhemu. Když jim řeknu, že jsem Čech, tak asi zareagují, jinak mě budou znát těžko. (usmívá se)
Jaroslav Navrátil na první tréninku v Nizozemsku.Foto www.heracles.nl

Sledovaly vás i české profesionální celky. Proč jste zvolil rovnou přesun do zahraničí?
Když je člověk jednou v cizině, je pak snazší vrátit se do první nebo druhé ligy u nás, už by se o mně přeci jen vědělo. Já chtěl jít vždycky daleko, co nejdál od domova, poznat nové lidi a vůbec svět. Už se těším.

Jak výrazně jste si oproti práci montéra polepšil finančně?
Sám nevím, ještě jsem nic nepodepsal. Nerad bych něco zakřiknul. Po práci se mi vůbec nestýská, hlavně po tom vstávání. K tomu se můžu vrátit vždycky. Teď musím trénovat a trénovat, abych po půl roce dostal delší smlouvu. Když už jsem tady, rád bych si zahrál. (usmívá se)


Očima Milana Valachoviče, trenéra Břeclavi
„Moc nás těší, že se fotbalista z Břeclavi dokázal dostat přímo do týmu holandské ligy. Ještě před měsícem se mi něco podobného zdálo nemyslitelné, ale je vidět, že se to může stát. Jarda z toho byl neskutečně zamotaný, je to velký skok, o podobných případech možná někdy četl, teď se to týká jeho. Je ale pokorný, moc dobře ví, že musí pracovat a ne nosit nos nahoru. Je poctivý, rychlostní typ krajního záložníka, který perfektně pracuje i dozadu. Je to jeho životní šance, ať si to vyzkouší, vrátit se může vždycky, pak by už ale asi zamířil do vyšších soutěží. Zajímala se o něj i slovenská Senice, v Česku Karviná, Znojmo nebo Zlín. Rostl s výkony celého mužstva, i další kluci jdou do přípravy s druholigovými týmy, to je pro nás velké ocenění. Almelo teď bude hodně sledované. Lidi v okolí Jardovi hodně přejí, je to kluk z vesnice, jeden z nich. Ohlasy jsou jenom pozitivní.“

Jaroslav Navrátil na první tréninku v Nizozemsku.
Jaroslav Navrátil na první tréninku v Nizozemsku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud