28. ledna 2014 • 15:18

Fotbalová zlatokopka, tvrdí fanoušci. V Kataru porostu, brání se Weiss

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svým příznivcům způsobil pořádný šok. Vladimír Weiss mladší, jeden z nejlepších slovenských fotbalistů, překvapivě kývl na multimilionovou nabídku katarského Lekhwiya SC. Místo hraní Ligy mistrů za Olympiakos Pireus ve 24 letech odejde do soutěže, kam míří spíš dosluhující hráči. "Na negativní reakci lidí jsem byl připravený," říká hráč, který prošel i Manchesterem City.



Fotbalista s "toulavými botami" strávil v řeckém Pireu pouze půl roku. Z týmu, který suverénně vede domácí ligu a čeká ho osmifinále Ligy mistrů s Manchesterem United, nečekaně prchl za exotikou. Další destinací Vladimíra Weisse totiž bude Lekhwiya SC, aktuálně vedoucí tým katarské nejvyšší soutěže.

"Ano, je to pravda. Podepsal jsem tam dlouhodobý kontrakt," potvrzuje na svých stránkách čtyřiadvacetiletý hráč. Slovenský reprezentant obdržel lukrativní smlouvu platnou až do léta 2018. "Seběhlo se to hrozně rychle, nečekal jsem, že to nabere takový spád," přiznává šikovný záložník.


Svým rozhodnutím, vyvolal mezi fanoušky a odborníky slušný poprask. Mnozí si ťukali na čelo, v diskuzích jeho krok lidé odsuzují. "Fotbalová zlatokopka," vyčítají Weissovi, že před sportovní stránkou upřednostnil tučný výdělek v exotické destinaci.

"Tušil jsem, že to bude mít mezi lidmi negativní ohlas, byl jsem na to připravený. Říká se, že do takových míst se chodí na konci kariéry, ale nikde není napsané, že člověk nemůže odejít dřív. Beru to jako další fotbalové dobrodružství, věřím, že se tam budu dobře cítit i fotbalové růst," brání se Weiss.

Talentovaný hráč odmítá názor, že odchází do míst, kde se sportovně "zakope". "V Kataru působí mnoho známých fotbalistů, trenérem týmu je vysoce uznávaný Belgičan Eric Gerets. Přestup mi doporučil i můj agent Mino Raiola, který má pod sebou hráče jako Balotelli nebo Ibrahimovic. Jemu v rozhodování naprosto důvěřuji," zdůrazňuje.

V Řecku se neshodl s trenérem

Přitom v řeckém Pireu si ho zamilovali fanoušci, v září uchvátil nádherným sólem a trefou do sítě PSG. Celkem za podzim odehrál 24 zápasů, vstřelil pět gólů. "V Řecku jsem se cítil výborně, poznal tam hodně velmi dobrých lidí. Hrál jsem v nejlepším celku v zemi, nastupoval v Lize mistrů. Klubu jsem vděčný za šanci, kterou jsem dostal," děkuje Weiss.  

Proč tedy balí kufry už po šesti měsících? "Na konci jsem necítil potřebnou důvěru mezi mnou a trenérem. V klíčových věcech jsme se neshodli, věděl jsem, že musím odejít. Ale rozešli jsme se v dobrém, zůstáváme nadále přáteli. Klukům přeju, aby postoupili v Lize mistrů a získali řecký titul," vysvětlil.

Vladimír Weiss pózuje s dresem a číslem 79 po boku majitele klubu šejka Abdullaha al Thaniho a belgického trenéra Erica Geretse. Vladimír Weiss pózuje s dresem a číslem 79 po boku majitele klubu šejka Abdullaha al Thaniho a belgického trenéra Erica Geretse.Foto facebook.com

Je jasné, že odchodem do arabské soutěže si sportovně pohorší. V zemi, kde se má v roce 2022 uskutečnit mistrovství světa, zaručeně nebude pod takovým tlakem jako v Evropě při zápolení s nejlepšími celky. Navíc může přijít i o místo ve slovenské reprezentaci.

"Nechci dělat předčasné závěry, je tam teprve dva dny. Můj postoj k němu se po jednom  přestupu nemění, to by nebylo fér. Na druhou stranu uvidíme, jak přijede připravený na mezistátní zápasy," neskrývá obavy z úrovně katarské ligy reprezentační trenér Ján Kozák starší.

Technický křídelní záložník, jemuž transfer schválil i otec Vladimír Weiss starší (bývalý trenér slovenského národního týmu, v současnosti vede kazašský Kajrat Almaty), patří k obrovským talentům. Kdyby fotbal neuměl, nesáhl by po něm Manchester City, Espaňol Barcelona či italská Pescara.

Jeho poslední krok ve fotbalové kariéře ale vyvolává velké rozpaky...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud