Richard Šíma
14. srpna 2016 • 12:24

Latál a Neček: Po senzační jízdě krach přátelství. Co se stalo v Gliwicích?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadalo to, že se z nich stala nerozlučná dvojice. Táhli to spolu několik let ze štace na štaci a vrcholného úspěchu se dočkali na té poslední. V Piastu Gliwice. V malém provinčním klubu, který oba trenéři dotáhli k senzačnímu ligovému stříbru. Tam ale také pracovní partnerství trenéra Radoslava Látala a jeho asistenta Jiřího Nečka skončilo. A byl to hořký konec. Látal klub letos v létě nečekaně opustil, Neček zůstal. Vše nasvědčuje tomu, že se oba přátelé řádně nepohodli.



Už jen to, že jeden odešel a druhý zůstal, zapůsobilo zvláštně. Už šest let putovali ze štace na štaci společně. Radoslav Látal to označil za jedno z největších zklamání. Také Jiří Neček nyní s odstupem připouští, že celá ta červencová záležitost je pro něj stále ještě velmi citlivá. Co se ale mezi oběma přáteli stalo, nechce říct ani jeden. Mlží i polský klub.

Proč Látal zničehonic z Gliwic, kde jej po loňské sezoně měli za hrdinu, odešel? Spekulovalo se o lecčems. Nebyl spokojen s tím, jak vedení klubu posílilo, či spíše neposílilo kádr? „Vůbec nešlo o složení týmu. A rovnou vám odpovím i na jinou otázku, na kterou byste se mě asi taky zeptal. Nešlo ani o peníze,“ řekl šestačtyřicetiletý trenér stručně. „Prostě se vyskytlo něco, s čím jsem se nedokázal ztotožnit. To je vše, co mohu říct,“ pravil tehdy na konto svého odchodu. Víc neřekl a od té doby mlčí.

Gliwičtí fanoušci zavětřili cosi zvláštního už ve chvíli, kdy Látalův asistent Jiří Neček chyběl 14. července na lavičce Piastu při utkání druhého předkola Evropské ligy s IFK Göteborg. Proč scházel? „To není otázka na mě. Zeptejte se na vedení klubu,“ pravil Neček. Klub ovšem evidentně mlží. „Jiří Neček se zápasu s Göteborgem nezúčastnil, protože byl v pracovní neschopnosti,“ sdělil Sportu oficiální stanovisko Maciej Smolewski, tiskový mluvčí klubu.

Poláci tvrdí: Došlo k velkému konfliktu

Co přesně se stalo, z klubových kuloárů nevybublalo. „Došlo k nějakému velkému konfliktu. Mezi trenérem Látalem a vedením klubu a zřejmě i mezi Látalem a asistentem Nečkem. Že Neček na zápase s Göteborgem chyběl, bylo hodně divné,“ poznamenal Grzegorz Rudynek, přední polský sportovní novinář. Ani on ale podrobnosti konfliktu neznal.

Den po utkání s Göteborgem, které Piast prohrál 0:3, Látal v klubu skončil. Proč? Ani na tuto otázku nepodal Smolewski uspokojivou odpověď. „Obrátil se na vedení klubu s žádostí o rozvázání smlouvy. Vedení jeho prosbu akceptovalo,“ uvedl gliwický mluvčí.

Přátelství mezi Látalem a Nečkem je nyní ve stadiu krachu. Bývalý reprezentant se nesrovnal s tím, že Neček v Gliwicích zůstal. „A to je pro mě taky jedno z největších zklamání. Ale ani tohle nechci více komentovat. Kdo ví, jak dlouho jsme spolu pracovali, mě možná chápe. Ale je to jeho rozhodnutí, víc k tomu nemohu říct,“ poznamenal Látal stručně. A Neček je ještě stručnější. „Je mi moc líto, jak to celé dopadlo. A je to pro mě hodně osobní. Těžko se mi o tom mluví,“ řekl s odstupem několika dní dlouholetý Látalův asistent.

Nesrovnalosti v Gliwicích

Zdá se být pravděpodobné, že roztržka mezi Látalem a Nečkem nebyla stěžejním důvodem odchodu hlavního kouče z Gliwic. Spíše jedním z důsledků nesrovnalostí, které v létě v Piastu nastaly. Gliwický klub po mizerném vstupu do Evropské ligy prohrál, už bez Látala, na hřišti Cracovie Krakov 1:5. Po hrůzostrašném vkročení do sezony však přišlo zlepšení. Piast, oslabený letními odchody Kamila Vacka a Martina Nešpora , vyhrál 2:1 nad Wislou Plock, uhrál remízu na půdě Korony Kielce a hlavně přivezl velmi cenný bod z hřiště Legie Varšava.

„Po tom špatném začátku nás nakopla pohárová odveta v Göteborgu, kde jsme uhráli bezgólovou plichtu,“ prohlásil Neček. „Probděl jsem několik nocí, pořád jsem přemýšlel, jak mužstvo, které je oproti minulé sezoně hodně oslabené, dát dohromady. Uvidíme, jak to půjde dál,“ řekl dočasný hlavní kouč Piastu, jenž je dle svých slov s klubem domluvený, že si tuto roli podrží do zářijové reprezentační přestávky. „Pak si sedneme, vyhodnotíme si, jak se nám daří. A uvidíme, zda a v jaké roli budu v klubu pokračovat,“ dodal Látalův gliwický nástupce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud