26. prosince 2019 • 17:14

Konec pohádkových platů. Čína zavádí stropy pro hráče, omezí i rozpočty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po letech hojnosti se v čínské fotbalové lize začne šetřit. Před další sezonou vedení národní fotbalové asociace oznámilo zavedení platových stropů pro zahraniční i domácí hráče a maximální možný rozpočet pro kluby.



„Naše kluby vyhodily příliš mnoho peněz oknem a náš profesionální fotbal není řízen tak, aby to mohlo fungovat dlouhodobě. Pokud včas nezasáhneme, obávám se, že se to zhroutí,“ řekl šéf asociace Čchen Sü-jüan.

V posledních letech čínské kluby nalákaly některé fotbalové hvězdy na pohádkové platy. Argentinec Carlos Tévez například v Šanghaj Šen-chua pobíral 800 000 dolarů (18 milionů korun) týdně a byl nejlépe placeným hráčem světa.

Demonstrace Ujgurů v Istanbulu
Demonstrace Ujgurů v Istanbulu

Od příští sezony budou nově angažovaní cizinci moct pobírat maximálně 3,3 milionu dolarů (přes 75 milionů korun) ročně po zdanění. Pro domácí fotbalisty byl platový strop stanoven na 1,4 milionu dolarů (32 milionů korun).

Navzdory přílivu velkých finančních prostředků a příchodu známých hráčů i trenérů do čínské ligy se nedostavil kýžený efekt, kterým měl být vzestup národního týmu. Čínským fotbalistům se nedaří v kvalifikaci mistrovství světa. U mužstva v listopadu skončil italský kouč Marcello Lippi a jeho nástupce dosud není znám.

Logo přestupů Fotbalové přestupy online >

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud