Michal Kvasnica
24. listopadu 2020 • 11:27

Česká show v Polsku! Patičky i ulička, Přikryl a Pospíšil zařídili pět gólů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byl koncert! Pondělní utkání polské Ekstraklasy mezi Jagiellonií Bialystok a Wislou Plock ovládl domácí tým jasně 5:2 zejména díky dvěma českým záložníkům. Tomáš Přikryl se blýskl třemi asistencemi, u nichž dvakrát použil efektní patičku, Martin Pospíšil vstřelil jeden gól a na druhý nahrál překvapivou uličkou z přímého kopu. „Krásné góly se spoustou kvality,“ chválil trenér vítězů Bogdan Zajac a nezapomněl vyzdvihnout odchovance olomoucké Sigmy.



Ambiciózní Bialystok nebyl před pondělním zápasem s Plockem v dobré situaci, tři předchozí porážky v řadě (všechny venku) a pád do středu tabulky rozhodně nekorespondují s klubovými cíli. Hráčská reakce na začínající minikrizi byla ovšem famózní, o demolici 5:2 se přičinili hlavně dva Češi.

Vše načala 13. minuta, kdy se kapitán týmu Martin Pospíšil jako tradiční exekutor standardních situací postavil k přímému kopu ve výborné pozici přímo na hranici šestnáctky. Sedmičlennou hostující zeď pro jistotu ještě „vytunil“ jeden ležící hráč, kdyby Pospíšil mířil po zemi.

Jenže někdejší špílmachr Olomouce či Jablonce všechny převezl neskutečným způsobem. Zvolil totiž skrytou přihrávku na útočníka Jakova Puljiče, jenž si na dva dotyky se šancí poradil a otevřel skóre.

„Chtěl bych Martinovi poděkovat, protože v tomto případě bylo sice plánováno jiné zahrání, ale on ukázal svou inteligenci a třídu. Skvělý hráč, má mou úctu,“ složil Pospíšilovi kompliment kouč Bogdan Zajac.

Martin Pospíšil v dresu Jagellonie
Martin Pospíšil v dresu Jagellonie

O tři minuty později se pro změnu zaskvěl druhý odchovanec Sigmy: Tomáš Přikryl. Po povedeném presinku tělem důrazně odstavil protihráče, navedl si míč až na šestnáctku a v ideální moment jej poslal doleva. Jesús Imaz se nemýlil – 2:0. Nádherná ukázka dravosti, tahu na branku a citu pro hru.

To však od bývalé opory Mladé Boleslavi zdaleka nebylo vše, to nejlepší si totiž Přikryl nechal na druhý poločas. Okamžitě po změně stran vyrazil ve sprintu do strany, kde na něj letěl dlouhý pas od obránce. Složité zpracování či puštění si balonu do prostoru a následné podstoupení souboje s bekem? Ani náhodou. Pravé křídlo Jagiellonie do míče z prvního dotyku ve vzduchu ťuknulo decentní patičkou, přesným obloučkem vyřadilo ze hry dva stopery a Puljič uklízel opět k tyči. 3:0!

„Fantazie!“ rozplýval se Zajac. „Získávali jsme míče už na soupeřově polovině a akce rychle a efektivně zakončovali. Z kluků jsem cítil pozitivní energii, mám radost.“

Poté sice Wisla snížila, ale další direkt jí poslal Pospíšil, jenž si našel odražený míč po rohovém kopu, skvěle jej zpracoval a nártem jej tvrdě napálil do sítě. Gólman se za dělovkou jen ohlédl, ani nereagoval. Pro rodáka z Bělkovic příjemná bilance 1+1.

„Nemyslím si, že to byl můj nejlepší zápas v klubu, ale hráč je obvykle posuzován podle čísel, takže jsem samozřejmě rád. Na gól jsem dlouho čekal, věřím, že to zase začne víc padat,“ dodal 29letý nenápadný playmaker, který si dlouhodobě drží vysokou výkonnost a říká o ještě větší přestup.

Hanácké „přetahování“ o to, kdo bude končit duel s větší produktivitou, nicméně nakonec vyhrál Přikryl. V závěru předvedl ještě jedno vynikající sklepnutí patičkou, díky kterému Chorvat Puljič zkompletoval hattrick. Takže 0+3!

„Asistovat u tolika branek je vždy zábavné, vyplatilo se, že jsem hrál často z prvního dotyku,“ usmíval se 28letý šikula z Velkého Týnce, jenž prošel i Spartou.

Do sestavy se vrátil ve velkém stylu po měsíční pauze kvůli zranění. „Pro mě to nejlepší zápas v Bialystoku určitě byl, ale myslím, že umím hrát ještě lépe,“ navnadil Přikryl fanoušky.

V tom případě se má Ekstraklasa ještě na co těšit.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud