13. prosince 2022 • 20:00

Z bláznivé výzdoby ve švýcarském klubu je hit. Budí ale také pohoršení

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klub, který za hranicemi švýcarského města Winterthur nikdo nezná. To už o FC Tössfeld neplatí. Za vše může výzdoba klubovny na jeho stadionu, která způsobila poprask. Došlo ke střetu, ve kterém se avantgardní umění potkalo s fotbalovým prostředím.



Někteří pohled na stěny v zázemí týmu, působícího v regionální lize, označují za čmáranice vandalů. Další oceňují originalitu dvou umělkyň, které pro projekt vybralo město.

Prý proto, že se nikdo z členů klubu, který vznikl v roce 1924 a v sedmdesátých letech se na jednu sezonu podíval do druhé švýcarské ligy, nechtěl na rekonstrukci podílet.

A tak zvítězila sázka na mladé malířky Maureen Kägiovou a její sestru Stefanii, které za sebou mají několik výstav v Německu. Jakmile bylo hotovo, poprask rychle zaznamenala švýcarská média.

Celá kauza se řešila také na městském zastupitelstvu. Jedna z jejích členek Anette Steinerová bláznivý design kritizovala. „Nedovedu si představit, že bych si v takových prostorech uspořádala oslavu narozenin.“ Starosta Winterthuru Michael Künzle měl opačný názor. „Sotva něco neobvyklého dkončíte, už se o něm diskutuje. Platí to samé, jako u jakéhokoliv jiného uměleckého díla. Buď se vám líbí, nebo nelíbí.“

První návrh toho, jak bude klubovna vypadat, působil hodně standardně. Právě proto budí výsledek tolik emocí. Stejně jako cena, která činí 28 tisíc švýcarských franků (téměř 700 tisíc korun).

Takto měla klubovna FC Tössfeld vypadat podle návrhuFoto FC Tössfeld

Podoba klubovny klubu FC Tössfeld vzbudila ohlasyFoto FC Tössfeld

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud