24. listopadu 2022 • 12:45

Japonci udivují: uklidili si v šatně i na tribuně. Hvězdou je „zázračná" vydra

Autor: paš, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byla pořádná euforie. Japonští fotbalisté se po úspěchu Saúdské Arábie nad Argentinci postarali o druhé velké překvapení na světovém šampionátu v Kataru. Ve středu po obratu ve druhé půli slavili triumf nad Německem (2:1), vedle Španělska hlavním favoritem skupiny E. Senzace... Ale bujaré oslavy? V žádném případě. Vítězný tým po utkání šokoval podruhé. V šatně po něm zůstalo čisto, na stole dokonce ležel vzkaz v japonštině a arabštině. Pochvalu už tradičně sklízejí také fanoušci. Jenže kromě nich se řeší i „zázračná" vydra.



Byl tady vůbec někdo? Takovou otázku si jistě položil ten, kdo měl na starosti úklid japonské šatny v Kataru. V té chvíli měl prostě padla, byl bez práce. Na sociálních sítích totiž kolují obrázky, jak kabina po skalpu Němců vypadala. Zametené podlahy, vytříděné odpadky, úhledné hromádky i otevřená okna, aby zmizel veškerý zápach. Trochu jiný příběh, než předvedla nedávno Sparta po bravurně zvládnutém šlágru (1:0) v Plzni.

Navíc na stole uprostřed místnosti ležela skládanka origami ve tvaru labutí. Jedna velká, dalších deset menších. K tomu Japonci přihodili i vzkaz, napsaný v jejich rodné řeči i arabštině: „Děkuji." Působivé.

Není to ale nic nového, poprvé to rozhodně nebylo. Objevily se podobné snímky, které pocházejí z mistrovství světa 2018 v Rusku a Asijského poháru v Kataru o rok později.

Že jde o typické japonské chování, dokazují i fanoušci, kteří byli po výhře nad Německem v pořádné euforii. Přesto po sobě na tribunách stejně jako jejich hráči vzorově uklidili, jak je jejich zvykem. A to nemusejí fandit ani svému týmu, vždyť stejně se zachovali i po úvodním zápase šampionátu mezi Katarem a Ekvádorem (0:2).

Diváci v modrých dresech po závěrečném hvizdu zkrátka popadnou pytle na odpadky a začnou po sobě sbírat odhozené lahve a obaly od jídla. Možná tentokrát není nepořádku tolik, zákaz prodeje alkoholu totiž v Kataru platí i pro saké.

Ale zároveň je dost možné, že si na šampionátu dost máknou. Japonský tým díky překvapivému tříbodovému zisku nad Němci nemusí skončit hned v základní skupině. V neděli se utká v klíčovém utkání s Kostarikou. Ta na úvod schytala debakl 0:7 od Španělska.

Věštkyně vydra

O osudu „modrých samurajů" může už dopředu rozhodnout vydří samec z tokijského vodního parku. Osmiletý Taijo totiž výhru nad Německem předpověděl, když den před zápasem vložil miniaturní fotbalový míč do připraveného modrého kyblíku s japonskou vlajkou. Červený s německou vlajkou a žlutý s nápisem „remíza" ignoroval.

Nakonec měl pravdu. A Japonci nadšení nečekanou výhrou nešetřili na sociálních sítích na adresu Taija superlativy, označovali ho za „úžasného" a „mimořádně kompetentního". Další zase doufají, že podobně příznivou a platnou předpověď dá i před dalším duelem na MS proti Kostarice... Jak se rozhodne?

SESTŘIH: Německo - Japonsko 1:2. Další triumf outsidera, Flickův výběr zahazoval šance
Video se připravuje ...

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud