Premium
9. července 2023 • 12:54

Jak vznikla horečka okolo saúdské ligy. Benzema je větší trefa než CR7

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Saúdská Arábie je absolutní monarchie, kterou ovládá široká královská rodina. Ústavu řídí korán a zdrojem práva je šaría. Ekonomice vévodí ropa a v zemi leží Mekka s Medínou, nejsvětější místa islámu. Společnost je silně konzervativní a lidská práva si vykládá po svém. Taky jde o globální investiční velmoc, která si řekla, že vychýlí z dráhy zavedené pořádky – nebude jen obracet noty na pulpitech Evropy, a sama se stane sólistou. Má Ronalda, má Benzemu, Kantého a přijdou další. Smlouvy jsou stratosférické a zpráva jasná: narušíme světový fotbal.



Saudi Pro League, nejvyšší saúdskoarabská liga, v níž působí 16 klubů a sezona trvá běžně od srpna do května, razantně utrácí. Ke Cristianu Ronaldovi se připojila špičková jména a to je jen začátek. Ve vzduchu je cítit revoluce – saúdské bohatství v posledních měsících dramaticky proměnilo fotbalové prostředí a SPL se chystá napnout svaly na přestupovém trhu.

Mocní muži ze země, zabírající valnou část Arabského poloostrova (nikdy nebyla kolonizovaná Evropou), se nespokojili s CR7, ale radikálně vystupňovali úsilí přesvědčit věhlasné hráče, aby následovali Portugalcova příkladu.

Karim Benzema se připojil k Al Ittihadu poté, co šokoval svět prohlášením, že opouští Real Madrid (jako volný hráč). Nikdo netušil, že si v létě půjde po svých, patrně ani on sám, než mu zamotal hlavu návrh jako z Tisíce a jedné noci – saúdský šampion mu dá 200 milionů eur za sezonu.

Pro Bílý balet? Naprostá katastrofa. Madridští uznali, že Benzema si po 14 letech hvězdných služeb zaslouží právo odejít za vlastních podmínek, ale jak přiznal Carlo Ancelotti, klub prostě „nemůže být šťastný“ z načasování a „překvapivé“ ztráty francouzského útočníka.

Real počítal s tím, že Karim o rok prodlouží smlouvu, a bude mít dost času, aby nalezl novou devítku. Benzema tento scénář rozbil, Florentino Pérez soptí a vztekle sbírá střepy původních záměrů. Přišel o legendu a opatřit náhradu pod 100 milionů eur bude nemožné.

Pro Al Ittihad? Totální senzace. Za klub z čtyřmilionové Džiddy, obchodního centra u Rudého moře (druhá největší metropole po Rijádu), nejbohatšího města Blízkého východu a brány do Mekky, už pár es hrálo (Bebeto, Donadoni), ale držitel Zlatého míče? Pro Tygry ze stadionu Abdullah Sports City (62 tisíc míst) převrat.

Z čistě sportovní stránky je to možná větší událost než Ronaldo v Al Nassru, vzhledem k tomu, že Benzema má

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud