Bartoloměj Černík
20. září 2023 • 11:40

Stávka rozhodčích na Kypru: bomba v autě, zápasy soupeře Sparty odloženy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že může být vztah mezi fanoušky a fotbalovými rozhodčími ještě o mnohem horší než v Česku, dokazuje současná situace v kyperské lize. Po bombovém útoku na auto matky jednoho z prvoligových sudích se totiž muži s píšťalkou rozhodli stávkovat. Tamní nejvyšší soutěž, kde mimo jiné hraje i sparťanský soupeř v Evropské lize Aris Limassol, je tak přerušena.



Pro západní ligy jde o naprosto výjimečnou věc, ale na Kypru jsou útoky fanoušků na rozhodčí evergreenem. Bomba v autě, zapálený dům, přepadení – to vše třetí největší ostrov ve Středozemním moři v posledních letech několikrát zažil. Vztah mezi ligovou institucí a ultras je na bodu mrazu. Fanoušci věří, že soutěž je zkorumpovaná a rozhodčím to dávají pořádně najevo.

„Být rozhodčím na Kypru není lehké. Není to příliš velká země a fanoušci vědí, kde bydlíme. To jim usnadňuje škodit nám i našim rodinám,“ řekla dříve kyperská pomezní asistentka Angela Kyriakouová.

V pondělí ráno vybouchlo auto matky Menelaose Antonioua, který den předtím dohlížel na zápas mezi Arisem a Pafosem. Nikdo sice neutrpěl žádná zranění, ale sudí si řekli, že toho mají dost.

Oznámili stávku na dobu neurčitou, ve které je podpořil tamní národní svaz – všechny plánované ligové zápasy prozatím odložil.

„Kyperský fotbalový svaz znovu vyjadřuje hluboké znepokojení nad opakovanými teroristickými činy proti našim rozhodčím. Naše podpora rozhodčím a jejich rodinám je nezpochybnitelná a doufáme, že pachatelé budou prostřednictvím policejního vyšetřování postaveni před soud,“ píše se v prohlášení.

Jaké jsou v tomto ohledu vyhlídky? Z historického precedentu ne moc optimistické, za posledních deset let nebyl za teror proti rozhodčím na Kypru chycen jediný viník. Stávka rozhodčích tak má zatlačit právě na policejní složky, které v tomto ohledu dělají málo.

Situace samozřejmě může ovlivnit i Aris Limassol, sparťanského konkurenta v boji o postup ze skupiny Evropské ligy. Poslední takový incident přerušil kyperskou nejvyšší soutěž na týden, nyní se ale zdá, že toho rozhodčí mají opravdu dost.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud