30. září 2008 • 16:05

FIFA ani UEFA neuznají nové polské "bafuňáře"

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní fotbalové asociace FIFA a UEFA neuznávají změny, k nimž došlo v pondělí v Polském fotbalovém svazu (PZPN). Ministr sportu nechal odvolat celé svazové vedení a jmenovat dočasného administrátora.



FIFA a UEFA se začaly případem zabývat, a pokud se ukáže, že došlo k porušení regulí, může být Polsko vyřazeno ze všech mezinárodních soutěží.

FIFA a UEFA dnes vydaly společné prohlášení, v němž označují odvolání špiček PZPN za nelegitimní a za právoplatné šéfy polského fotbalu stále považují suspendované vedení. Podle pravidel FIFA je nepřípustné vměšování vlády do řízení fotbalu.

"FIFA a UEFA začnou okamžitě spolupracovat, aby se rozhodly, jaké kroky budou podniknuty v případu PZPN a budoucnosti polského fotbalu," uvedly obě organizace. Verdikt nad Polskem by měl padnout na jednání výkonného výboru FIFA, jež je naplánováno na 23. a 24. říjen. Necelé dva týdny předtím se Polsko utká s českými fotbalisty v kvalifikaci o postup na mistrovství světa.

Odvolání vedení svazu v čele s předsedou Michalem Listkiewiczem nařídil arbitrážní tribunál polského olympijského výboru, který o PZPN jednal na popud ministra Miroslawa Drzewieckého. Ten vyčítá dosavadnímu vedení neschopnost vypořádat se s rozsáhlou korupční aférou a chaotické řízení. Komise zároveň jmenovala správcem Roberta Zawlockého.

Ministr Drzewiecki ještě před reakcí FIFA a UEFA uvedl, že se postihu nebojí. O suspendaci vedení totiž podle něj rozhodl nezávislý tribunál, ne on sám. "Jsem si jistý, že až si představitelé UEFA a FIFA prostudují materiály, budou sdílet náš pohled. V zájmu FIFA a UEFA - stejně jako ministerstva sportu, arbitrážního soudu a národního svazu - je dobro polského fotbalu," řekl ministr novinářům.

Polsko má v roce 2012 spolu s Ukrajinou pořádat mistrovství Evropy. Minulý týden jednala UEFA kvůli špatnému stavu příprav i o možnosti, že obě země o turnaj přijdou. Nakonec však organizátoři vyvázli jen s varováním.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud