5. října 2008 • 12:00

Turecku vládne sultán Baroš, Rusku car Jágr

Autor: Blesk
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turecko a Rusko. O těchhle dvou zemích na východě má většina Čechů zhruba následující představu: podívat se tam, to ano, ale jít tam bydlet? Do toho bych nešel! Jaromír Jágr (36) a Milan Baroš (26) to udělali.



Opustili nejrespektovanější ligy světa a stali se krotiteli »divokého« východu. V Rusku, respektive v Turecku, teď oba válí jako už dlouho ne. Hokejista je v Omsku opěvovaný jako velký car a fotbalista v Istanbulu zase jako věhlasný sultán.

Dva světy
Jágrův svět

Pravoslavné kostely

Jágr sám vyznává pravoslavnou víru, v Omsku má k dispozici spoustu typických chrámů s cibulovitými věžemi.
Divná hala
V Omsku sice mají jen rok starou arénu, ta ale působí studeně. „Je prostě taková rusky neútulná,“ říká Jan Marek z Magnitogorsku.
Zima
Omsk, to je pravá Sibiř. Už v září bylo sotva deset stupňů a co teprve v zimě! To tady teploty dosahují leckdy i 40 pod nulou!

Barošův svět

Mešity

Turecko je země, která uznává křesťanství, ale 99 % obyvatel vyznává islám a Istanbul je díky tomu plný nádherných mešit.
Starý stadion
Ali Sami Yen Stadi pro 26 tisíc diváků slouží už od roku je 1964. Dnes se už ovšem staví nový za 130 milionů eur (skoro 3 mld. Kč).
Teplo
V létě je tu vedro až úmorné, na jaře a na podzim příjemně a sníh je v Istanbulu jen výjimkou. Poblíž je navíc Černé i Marmarské moře.

Jágrův Avangard se v úvodu sezony trápil, ale sotva odešel trenér Gersonskij, mančaft se rozjel. Především díky české hvězdě. Dnes je Jágr nejlepším střelcem Kontinentální ligy a nad jeho kousky na ledě se znovu tají dech. „Věděl jsem, že to přijde. Sezona je jako maraton, není třeba panikařit na prvním kilometru,“ věděl útočník.

To Baroš vlétl do sezony jako oranžová kometa –v každém zápase za Galatasaray skóroval! Na kontě má už sedm gólů, to je třikrát víc než za celý loňskou sezonu. Trefil se ve všech čtyrech utkáních, v nichž nastoupil. „Našel jsem si tady svého Rosického,“ básnil v rozhovoru pro MF Dnes na adresu brazilského kolegy Lincolna. „Jsem tady šťastný.“


Co mají společného

- góly
V prvních třech zápasech dal Jágr jediný gól, v dalších deseti devět a je nejlepším střelcem ligy. Baroš má průměr skoro dva góly na zápas!

- peníze

Jágr si za sezonu vydělá zhruba 100 milionů korun. Baroš o kontraktu říká: „Je to moje nejlepší smlouva v životě.“ Přijde si na stejné peníze jako Jágr.

- změna

Oba útočníci opustili nejlepší ligy světa: Jágr NHL a Baroš anglickou Premier League. Vyměnili je za svět, kde není všechno perfektní, ale kde dobře platí.

- politika

Oba slavní sportovci patří mezi sympatizanty ODS, oba dokonce vystupovali na jejich podporu ve volební kampani.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud