13. února 2009 • 17:36

Prezident Porta zbaven obvinění z korupce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident fotbalového FC Porto Jorge Pinto da Costa byl zbaven obvinění z korupce. Podle agentury AFP o tom rozhodl odvolací soud, protože proti funkcionáři nebyly dostatečné důkazy.



Pinto da Costa čelil obvinění, že v roce 2004 před zápasem s Estrelou Amadora uplatil rozhodčího dvěma prostitutkami. Kauza byla proto v Portugalsku známá pod názvem "Fruit a Chocolate" (Ovoce a Čokoláda), podle jmen prostitutek.

Prezident Porta byl očištěn už při prvním procesu, ale po odvolání státního zástupce zamířil případ před odvolací soud a také ten se postavil na stranu Pinta da Costy. Výpověď funkcionářovy bývalé manželky, která s obviněním z korupce přišla, totiž nebyla podle soudu věrohodná.

Jednasedmdesátiletý Pinto da Costa unikl jednomu trestu za uplácení, ale za měsíc půjde před soud znovu. Je totiž zapleten do rozsáhlého korupčního skandálu, kdy během sezony 2003/04, v níž vyhrálo Porto domácí soutěž i Ligu mistrů, uplácel rozhodčí. Kromě utkání s Amadorou šlo také o duel s Beirou Mar.

FC Porto už bylo za korupci potrestáno portugalským svazem a v uplynulé sezoně přišlo o šest bodů. Kvůli uplácení ve třech zápasech byl navíc loni v květnu do druhé ligy přeřazen celek Boavista Porto a Leiria přišla o tři body.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud