Jakub Dvořák
21. května 2018 • 10:16

Sbohem, legendy! Torres se loučil dvěma góly, Iniesta jako Rosický

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel jako dítě, odchází jako legenda. S touto větou se loučili fanoušci Atlétika Madrid s kapitánem Fernandem Torresem. Nedělní duel proti Eibaru (2:2), kterému vstřelil oba góly, byl v červenobílém dresu poslední. „Je velmi těžké přiznat si, že už je konec,“ prohlásil 34letý Španěl.



Když v létě 2007 jako velký talent španělského fotbalu odcházel do Liverpoolu, ujistil fanoušky Atlétika, že se nejedná o „sbohem“, ale „uvidíme se brzy. Návrat budu mít stále na paměti.“. Jak řekl, tak se stalo. O osm let později se skutečně rozhodl opustit Anglii a vrátil se do Madridu.

Už ne jako talentovaný mladík, ale jako vítěz Ligy mistrů a Evropské ligy. Jenže roky přibývaly a v nabušeném kádru Diega Simeoneho nebyl dostatek prostoru ani pro tak zvučné jméno. Přednost dostávali mladší a dravější borci. A to 34letého útočníka žralo. Na konec kariéry se necítil a tak musel dát klubu svého srdce další sbohem. V roli hráče zřejmě už definitvní.

Atl. Madrid - Eibar: Diego Costa fantasticky našel přihrávkou za obranu Torrese a pak už nebylo co řešit
Video se připravuje ...

„V týmu nemám moc důležitou roli, takže asi nastal čas uvolnit místo jiným. Pořád si myslím, že na to mám, ale tady přesto nehraju. Tohle byl hlavní důvod mého rozhodnutí. Chtěl bych poděkovat spoustě lidem, kteří za mnou během kariéry stáli. Ať už je to rodina, trenér Luis Aragonés, můj dědeček, nebo rodiče. Vždy tu byli pro mě a podporovali mě v mých krocích,“ řekl při děkovné řeči na novém stadionu WANDA Metropolitano dvojnásobný mistr Evropy z let 2008 a 2012 a světový šampion z roku 2010.

V dresu „rojiblancos“ nastoupil Torres k 404 zápasům a vsítil v nich 129 branek. Poslední dvě si schoval právě na rozlučku proti Eibaru.

„Nosit tento dres v tolika zápasech není obyčejná věc. To už je zvláštní privilegium. Je velmi těžké přiznat si, že už je všemu konec,“ dodal muž, jemuž fanoušci neřeknou jinak než „El Niño“.

Iniesta zůstal na prázdném stadionu 

V neděli se loučil ještě jeden velikán španělského fotbalu. Poslední zápas v dresu Barcelony odehrál Andrés Iniesta. Hráč, který nikdy neoblékl jiný dres. Dlouholetý kapitán svůj odchod potvrdil už s předstihem a tak se mohl na své poslední představení na Camp Nou náležitě připravit.

I tak to však pro něj byl velmi silný moment. Když v 82. minutě střídal, celý stadion mu aplaudoval ve stoje, objal se s Gerardem Piquém, předal kapitánskou pásku Messimu a smutně kráčel směrem k lavičce. Na ní se pak neubránil dojetí.

Barcelona - San Sebastian: Emotivní moment. Iniesta byl vystřídán, byla to jeho poslední chvíle v dresu Barcelony
Video se připravuje ...

Když utkání skončilo a stadion už byl prázdný, zachytili ho fotografové, jak sedí sám uprostřed středového kruhu a rozjímá. Stejně jako Tomáš Rosický v prosinci, když odehrál poslední duel za Spartu proti Mladé Boleslavi. Zatímco však český fotbalista se loučil s kariérou, Iniesta kopačky na hřebík věšet zatím nehodlá.

V Barceloně hrál od svých dvanácti let a ve 33 letech by měl zamířit do čínského klubu Čchung-čching Tang-taj Li-fan, kterému patří v aktuální ligové tabulce šesté místo. Spekulovalo se však, že mu zkoušel podat nabídku i trenér Manchesteru City Pep Guardiola, který se s Iniestou potkal právě v katalánském klubu. Tuto spekulaci však shodilo Iniestovo prohlášení, že pokud bude někde hrát, bude to mimo Evropu.

Španělský záložník debutoval v prvním týmu v roce 2002 a od té doby získal 32 trofejí, ke kterým může brzy přidat další za vítězství ve španělské lize. S Barcelonou získal šest triumfů ve Španělském poháru, čtyři prvenství v Lize mistrů a devět ligový titulů. Za katalánský klub dosud odehrál 669 soutěžních utkání.

Andrés Iniesta uprostřed prázdného stadionu Barcelony po posledním utkání v jejím dresuFoto profimedia.cz

Po výhře nad Mladou Boleslaví se Tomáš Rosický soukromě loučil se sparťanským stadionem. Někde tady v něm dozrálo přesvědčení, že s kariérou už je zřejmě konec...Foto repro Sparta TV

Atl. Madrid - Eibar: Gól! Míč končí v brance po úspěšném putování pokutovým územím na trase Angel Correa, Fernando Torres
Video se připravuje ...

Andrés Iniesta uprostřed prázdného stadionu Barcelony po posledním utkání v jejím dresu
Andrés Iniesta uprostřed prázdného stadionu Barcelony po posledním utkání v jejím dresu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud