Jakub Dvořák
27. září 2018 • 20:00

Vaclík po Realu ohromil Španěly: NEJ přestup léta, všechny si nás získal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hájí branku české reprezentace, zahrál si těžké bitvy v Champions League i zápasy, ve kterých se rozhodovalo o titulech. Na středeční duel proti Realu Madrid (3:0) však brankář Sevilly Tomáš Vaclík zřejmě nikdy nezapomene. Proti madridskému klubu udržel čisté konto, předvedl dva skvělé zákroky a po utkání se o něm mluví jako o hrdinovi, jelikož nastoupil i přesto, že noc před výkopem strávil s malou dcerou v nemocnici.



Když v létě Sevilla jeho přestup oznámila, panovaly ve Španělsku rozdílné názory. Klub jej vykoupil za osm milionů eur ze švýcarské Basileje a pro mnoho lidí to byla velká neznámá. Někteří fanoušci a experti byli při příchodu Tomáše Vaclíka skeptičtí, jiní byli zase plni očekávání, co jim český brankář, který má za sebou těžké duely v Lize mistrů i na mezinárodním poli, předvede.

A odpovědi se dočkali brzy.

Devětadvacetiletý gólman začal udivovat Andalusii od prvních dnů. Ačkoliv si zvykal na nový klub, bojoval se španělštinou, ale i jiným stylem chytání, který po něm trenéři chtěli, dokázal podávat kvalitní výkony. V 13 soutěžních zápasech Vaclík sedmkrát udržel čisté konto.

Naposledy se blýskl ve středu proti slavnému Realu Madrid, klubu, který vyhrál Champions League třikrát v řadě, ale v domácí lize mívá výkyvy. A slabou chvilku si vybral i proti Vaclíkovi. Nebo naopak, český brankář načasoval formu ideálně. Madridským hráčům nedovolil skórovat.

Nyní o něm vybraní novináři mluví jako o jednom z nejlepších letních příchodů v La Lize. Anglický redaktor ESPN David Cartlidge, který píše o španělském fotbale a pohybuje se na Pyrenejském poloostrově, si jej po utkání nemohl vynachválit.

„Real musel ve druhém poločase nějak zareagovat. Zlepšit se, a když se tak stalo, Vaclík byl proti. Byl úžasný! Dodává Seville klid a bezpečí, což jeho předchůdci Sergio Rico a David Soria v minulé sezoně nedokázali.“ „Podle mě se zatím jeví jako jeden z nejlepších brankářů La Ligy v této sezoně. Rozhodně vypadá jako skvělý nákup,“ dodal.

Tomáš Vaclík při vítězství Sevilly nad Realem
Tomáš Vaclík při vítězství Sevilly nad Realem

Proti Madridu musel Vaclík vyřešit dvě náročné situace. V prvním poločase mu ještě při střele Garetha Balea pomohla levá tyč, ale ve druhé části utkání už musel vítkovický odchovanec do akce.

V 57. minutě se míče ve vápně zmocnil chorvatský kouzelník  Luka Modrič a netypickým zakončení poslal míč k levé tyči. Vaclík zareagoval rychle a správně a mrštným skokem míč vyrazil mimo branku.

O pět minu později už však bylo Vaclíkovi o něco hůře. Z půlky se na něj řítil sám Gareth Bale. Velšská hvězda Madridu už si rovnala míč na svoji silnější levačku a chtěla brankáře Sevilly nachytat střelou do protipohybu. Vaclík byl však připravený. Baleovu střelu zastavil levou rukou a udržel čisté konto.

„Dlouho neměla Sevilla takového brankáře. Sergio Rico i David Soria často chybovali, nechávali obranu v rozpacích, ale Vaclík je jedním z nejlepších přestupů léta. To, jak zastavuje střely soupeřů, je fenomenální. Zatím se zdá, že nemá výraznou slabinu. Chytá v top formě,“ napsal účet Talking LaLiga, který tvoří podcasty o španělské lize.

„Je to čestný hráč. Všechny si nás získal svojí kvalitou a oddaností. Ukázal, jak se správný lídr chová,“ ocenil ho Joaquín Caparrós, sportovní ředitel Sevilly, poté, co Vaclík nastoupil i přes incident malé dcery.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud