Jonáš Bartoš
1. října 2018 • 13:55

Barcelona prožila týden hrůzy. Ostuda, musíme to napravit, vztekal se Messi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohled na pořadí v tabulce španělské La Ligy nikoho příliš nepřekvapí. Barcelona s Realem vévodí své soutěži, jenže přesto v obou klubech drnčí významný alarm. V sedmi kolech ztratili oba giganti body hned ve třech případech. Především katalánský soubor zabředl do minikrize, v uplynulém týdnu uhrál pouze dva body z devíti možných. „Bylo to opravdu náročné období,“ povzdechl si trenér Ernesto Valverde, jehož tým souží především mizerná defenziva a extrémní závislost na kouzlech Lionela Messiho. 



Barcelona odehrála v šesti dnech tři ligové zápasy a ani jednou neslavila tříbodový zisk. Na obhájce španělského titulu, zvyklého brát výhry jak nákup rohlíků v krámu, sedla málo vídaná výsledková mizérie.

Bídné období začal katalánský obr v neděli domácí remízou s Gironou (2:2), pokračoval středeční prohrou v Leganés (1:2). Trápení neskončilo ani v sobotu na Nou Campu v derby s Bilbaem, kde remízu 1:1 zachránil až v samotném závěru Munir po přihrávce střídajícího Lionela Messiho.

„Chtěli jsme devět bodů a máme jen dva, takhle jsme si to nepředstavovali,“ kroutil hlavou trenér Ernesto Valverde. „Musíme se zlepšit, to bez debat. Faktem ale je, že pokud bychom skórovali dřív než Athletic, mohli jsme zápas vyhrát. Musíme se z toho poučit a jít dál.“

Barcelonu trápí především děravá defenziva. V sedmi kolech inkasovala osm branek, to je stejný počet jako za úvodních 19 zápasů v minulé sezoně. V uplynulém týdnu kupil chyby jindy stěžejní pilíř Gerard Piqué. Jeden z barcelonských lídrů se podepsal i pod vedoucí branku Bilbaa, když včas nevystoupil, nevystavil nabíhajícího hráče v ofsajdu a nehlídaný Oscar Marcos pohodlně skóroval.

Barcelonu od domácí porážky zachránil až střídající Lionel Messi. Katalánská superstar odpočívala před těžkým středečním duelem Ligy mistrů na hřišti Tottenhamu a start zápasu sledovala zachumlaná v bundě na lavičce. Jenže mužstvu se nedařilo, takže Messi už v 55. minutě vystřídal Vidala a šel do akce. S příchodem klíčového hráče se domácí zvedli, vytvořili si řadu šancí. Messi se postaral i o vyrovnávací akci. V 84. minutě pohotově vrátil míč pravačkou do vápna, kde číhal připravený Munir a vydoloval pro favorita alespoň bod.

„Musíme být silnější v obraně. V minulé sezoně nám soupeři jen těžko dávali góly, teď je to naopak. Tohle je třeba napravit, je to opravdu důležité,“ mluvil tichým, zklamaným hlasem, když hodnotil neuspokojivé výsledky svého týmu.

Závislost Barcelony na 31letém lídrovi je evidentní. Messi vstřelil pět branek z osmnácti, které „blaugranas“ za sedm kol nastříleli. K tomu si zapsal dalších pět asistencí, navíc ho ještě provází smůla – už šestkrát jeho pokus zastavila branková konstrukce. Z posledních sedmi zápasů, které Messi začal na lavičce, Barcelona pětkrát remizovala a jen dvakrát vyhrála.    

„Máme dost kvalitních hráčů, jsme silný tým, který není závislý na nikom konkrétním,“ odmítl svou mimořádnou roli pro tým, byť statistiky hovoří úplně jinak. „Tohle je Barcelona. Naše výsledky jsou teď ostudné, ale čeká nás ještě dlouhá sezona, jsme teprve na začátku,“ pravil jeden z nejlepších fotbalistů historie. 

Na pozoru se musí mít i Real Madrid. „Bílý balet“ po hubené výhře s Espaňolem (1:0) utrpěl těžký direkt v Seville (0:3), nevyhrál ani v sobotu v madridském derby s Atlétikem (0:0). Třaskavému souboji dominovali brankáři – Thibaut Courtois v prvním poločase zlikvidoval samostatné nájezdy Griezmanna i Costy, na druhé straně zneškodnil Asensiovu ránu pohotový Jan Oblak.

„Byli jsme mnohem lepším týmem, ale když nedokážeme dát gól, logicky nemůžeme vyhrát,“ hodnotil derby trenér Realu Julen Lopetegui. „Branky ale přijdou, o to nemám strach. Vytvořili jsme si hodně šancí, když budeme tímhle stylem pokračovat, začneme se prosazovat,“ věřil muž, jenž hledá nového střeleckého lídra po odchodu fenomenálního Cristiana Ronalda do Juventusu.

Real čeká už v úterý v „plzeňské“ skupině duel Ligy mistrů proti CSKA, kde bude chtít navázat na úvodní pohodlnou výhru 3:0 proti AS Řím. Do Moskvy poletí „bílý balet“ bez dvou klíčových opor – kapitána Sergia Ramose nechává Lopetegui odpočívat, Gareth Bale musel už v poločase v utkání s Atlétikem střídat kvůli problémům s třísly a na nadcházející zápas není připravený. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud