2. ledna 2019 • 20:15

Messiho rok 2019: Nahánět Pelého i Iniestu. Zvládne unikátní hattrick?

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
  • Galapředstavení Lionela Messiho zařídilo Barceloně další výhru v Lize mistrůGalapředstavení Lionela Messiho zařídilo Barceloně další výhru v Lize mistrůFOTO: Reuters

    S Argentinou v létě neuzmul pohár pro světové šampiony, jinak ale Lionel Messi prožil další výjimečný rok. Fotbalová superstar slavila s Barcelonou triumf v lize i domácím poháru, ovládla střeleckou tabulku ve Španělsku i v evropských soutěžích. Celkem Messi nastřílel 51 branek a ze své produktivity nehodlá polevit. Jaké jsou před sportovní ikonou výzvy v novém roce? Klubové stránky Barcelony přinesly 10 cílů, které stojí před jedním z nejlepších fotbalistů historie.

  • Pátá Liga mistrů

    Messi řekl jasně, že v tomto roce chce s Barcelonou uspět v Lize mistrů. Výjimečnou trofej už dokázal s katalánským klubem vyhrát čtyřikrát (2005/06, 2008/09, 2010/11, 2014/15), poprvé může slavit jako kapitán týmu. Květnové finále se hraje v Madridu na stadionu Atlétika Wanda Metropolitano, o to víc by pro Messiho byla trofej pikantnější. "Mnohem víc si uvědomuje, jakou má k týmu zodpovědnost. Chce hrát pořád, i ve chvíli, kdy není stoprocentně zdravý," smekl nad zaujetím svého lídra trenér Ernesto Valverde.

    Klíčová postava Barcelony, famózní Lionel MessiFoto Reuters

  • Pátá Zlatá kopačka, šestá Pichichi

    Messiho gólostroj fungoval v minulém roce a nezdá se, že by fenomenální Argentinec hodlal polevit. Messi se v minulé sezoně stal nejlepším střelcem v Evropě i ve španělské La Lize. Pokud se mu podaří fenomenální bilanci zopakovat, půjde už o jeho pátou Zlatou kopačku a šestou trofej s názvem Pichichi.

    Lionel Messi převzal už pátou Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce v evropských soutěžíchFoto Reuters

  • Překonání Iniesty

    Messimu chybí pouhých 18 zápasů, aby v Barceloně dohnal legendárního Andrése Iniestu. Výjimečný záložník zakončil na jaře kariéru v Barceloně na 674 zápasech, tuhle metu by měl Messi bez problémů překonat. Nejvíc startů v katalánském dresu nastřádal Xavi, který zvládl 767 zápasů.

    Andrés Iniesta přiznal, že během své kariéry bojoval s depresemiFoto Profimedia

  • Vyrovnání Giggse

    Pokud by Barcelona na jaře zvládla vyhrát treble (ligu, domácí pohár i Ligu mistrů), Messi by se dotáhl na Ryana Giggse v počtu vyhraných trofejí v dospělé kariéře. Velšská legenda Manchesteru United je zároveň držitelem nejvíce trofejí v jednom klubu.

    Ryan Giggs pózuje s dresem, který nosíval. Nyní už jako trenér velšské reprezentaceFoto Reuters

  • Hattrick z přímých kopů

    Přímé kopy jsou jednou z Messiho mimořádně úspěšných zbraní. Levačka drobného Argentince je seštelovaná lépe než burácející motor ve Ferrari, technické dovednost navíc Messi neustále vylepšuje. V prosinci proti Espaňolu se trefil z přímých kopů dvakrát, proč by nezvládl unikátní hattrick?

    Lionel Messi slaví první branku v letošní Lize mistrůFoto Reuters

  • Nejvíc výher v La Lize

    Stávajícím lídrem je někdejší gólman Realu Madrid Iker Casillas, který v La Lize vychytal 334 výher. Messimu k překonání famózního brankáře chybí pouhých jedenáct vyhraných ligových duelů.

    Lionel Messi dal Tomáši Vaclíkovi gól, pak se ale bolestivě zranilFoto Reuters

  • 400 gólů v La Lize

    V domácí lize Messi dosud nasázel 398 branek, takže k velké metě dojde pravděpodobně velmi brzy. 31letý forvard může významný milník překonat už během ledna.

    Lionel Messi po brance do sítě Chelsea v odvetě osmifinále Ligy mistrůFoto Reuters

  • 50 hattricků v profesionální kariéře

    Během své famózní kariéry nasázel Messi už ve 49 zápasech tři a více gólů. Už jen jeden velký a gólově stejně bohatý zápas potřebuje k tomu, aby dosáhl další unikátní mety.

    Lionel Messi po své druhé brance do sítě EspaňoluFoto Reuters

  • Nahánění Pelého

    Legendární Pelé nastřílel za Santos 643 gólů, Lionel Messi za Barcelonu zvládl už 573. V novém roce brazilskou modlu ještě nepřekoná, ale pokud bude pokračovat v aktuální formě, může se významně přiblížit a úžasného úspěchu dosáhnout v následujících letech...

    Dos Santos a jeho bývalý slavný spoluhráč PeléFoto Twitter

  • 50 branek ve španělském poháru

    Messi v domácím poháru zvládl už 48 branek, v lednu ho čekají s Barcelonou dva duely v osmifinále s Levante. Nikoho nepřekvapí, pokud Messi kulaté padesátky dosáhne už v nejbližších duelech.

    Lionel Messi kvůli zlomené ruce nemohl do El Clásica proti Realu Madrid zasáhnout. Zápas sledoval z tribuny se svým synemFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud