Jonáš Bartoš
21. ledna 2022 • 19:38

Barcelona bez pohárů? Xavi projektu věří. Dembélé zůstává mimo

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věděl, že kousne do kyselého jablka. Ale že až do takhle kyselého… Barcelona vypadla ve čtvrtek večer v osmifinále domácího poháru s Bilbaem (2:3 po prodloužení). Trenér Xavi po vyřazení ze skupiny Ligy mistrů zažívá ve svém milovaném klubu další velké zklamání. „Musíme se sebrat,“ pravil kouč katalánského kolosu, jemuž reálně hrozí, že do příští sezony půjde bez účasti na evropské scéně.



Osmifinále Copa del Rey nabídlo velké drama. Barcelona na poslední chvíli poslala zápas do prodloužení, když se po přihrávce navrátilce Daniho Alvese prosadil Pedri a srovnal na 2:2. Domácí Iker Muniain ale na konci prvního nastavení proměnil penaltu a druhou brankou v zápase zařídil pro Bilbao postup do čtvrtfinále.

„Porazili nás především díky vysoké intenzitě hry,“ konstatoval po utkání trenér Barcelony Xavi. „Zápas jsme neměli pod kontrolou, musím domácím pogratulovat. Abychom uspěli, potřebovali jsme vyhrávat souboje, získávat druhé míče a držet balon, což jsme nezvládli,“ hodnotil dění na trávníku.

Na Barcelonu se sype jedna pohroma za druhou. Klub na podzim neproklouzl poprvé od sezony 2001/02 ze základní skupiny Ligy mistrů, katalánský soubor čeká v polovině února souboj s Neapolí ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Právě ve druhé evropské soutěži zůstává Barcelona ve hře o trofej, jinde už vavřín v aktuálním ročníku sebrat nemůže.

V lize ztrácí ze šestého místa propastných sedmnáct bodů na Real, momentálně bojuje na hraně pozic, které pro nadcházející ročník zajišťují alespoň účast v Evropské lize, případně v „céčkové“ Konferenční lize.

Přerod mužstva, který v létě kvůli finančním trablům musel vylézt z náručí Lionela Messiho a startuje novou éru, nepříjemně drhne. Aktuálně má Barcelona za sebou druhou bolavou ztrátu v prodloužení – na prohru v Superpoháru proti Realu (2:3) tým navázal vyřazením v osmifinále domácího poháru s Bilbaem (taktéž 2:3).

Utkání osmifinále španělského poháru mezi Bilbaem a Barcelonou
Utkání osmifinále španělského poháru mezi Bilbaem a Barcelonou

„Procházíme si těžkými dny. Nezbývá nám nic jiného, než dál tvrdě pracovat a věřit našemu projektu. Musíme se sebrat z porážky v Superpoháru i z tohoto vyřazení. Máme ještě La Ligu a Evropskou ligu,“ burcoval Xavi, který jako klíčový záložník ještě před několika lety zažíval přímo na hřišti zlatou éru Barcelony.

V listopadu se po katarské anabázi do klubu vrátil, aby na lavičce pomohl nastartovat další úspěšnou dekádu. Proti Bilbau ho jistě potěšil první gól zimní posily Ferrana Torrese, který přišel z Manchesteru City. Na plac se vrátil uzdravený Pedri, naopak v prodloužení odstoupil ze hry Ansu Fati, devatenáctiletý klenot z mládežnické akademie, jenž po zranění sehrál teprve druhý zápas.

Samostatnou kapitolou je případ Ousmane Dembelého, který uzavírá rozpačitou pětiletku v klubu. Půl roku před koncem smlouvy odmítá podepsat nový kontrakt ani přijmout nabídky z jiných klubů, za což ho vedení vyřadilo z prvního týmu.

„Čtyři roky jsem o sobě četl různé věci, aniž bych se bránil a své jméno mohl očistit. S tím je ale nyní konec,“ prohlásil francouzský útočník skrz Instagram. Jeho agent už prý pracuje na dalších nabídkách, aby rozchod s Barcelonou proběhl v klidu.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud