9. října 2023 • 12:52

Zrozen pro Real. Bílý balet díky Bellinghamovi nevybočil z dráhy

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vše se točí kolem něj. V sezoně, která měla být obtížná, protože gólový kluzák Karima Benzemy odplachtil a Kylian Mbappé ho nenahradil, nese klenbu Realu Madrid sloup Jude Bellingham. Při absenci Viníciuse Jr. pokryl celý fotbalový rejstřík a zanechal La Ligu v úžasu rolí Mbappého a Modriče v jedné osobě (rovným dílem tvůrce a pohotový střelec). Už teď se objevují přirovnání k Zinedinu Zidanovi a je snadné pochopit proč. Angličanova individuální výjimečnost naznačuje, že status superhvězdy potvrdí v průběhu debutové sezony na Santiago Bernabéu. Ve 20 letech…



Jak dlouho trvá, než vznikne návyk, tedy častým opakováním získaný vzorec chování? Bellingham je od začátku sezony nejdůležitějším mužem Realu Madrid. Nejde jen o rekordy (nejmladší hráč Bílého baletu, který skóroval v pěti utkáních v řadě). Téměř každý zápas byl jako film s Judem v hlavní úloze. On byl hrdina a vítězství – často vydřená – se nesla ve znamení Angličana.

V létě byla cítit nejistota, která vybarvila oblohu nad Bernabéuem do temnějších odstínů. Ve středu pole a na obou křídlech oplývali Los Blancos talenty, ale v sestavě zelo několik děr. Předsezonní soda s Barcelonou (0:3), která jim rozhodila žaludeční šťávy na turné v Americe (před 85 tisíci diváků v Texasu), odkryla, že úhlavní rival po triumfu v La Lize posílil (Ilkay Gündogan, Joao Félix, Joao Cancelo), kdežto plachtu Realu rozerval vítr ztrát.

Zranění vyřadila z Ancelottiho skříně jeden hitový outfit za druhým (zejména Thibaut Courtois, Vinícius Jr. a Éder Militao, ale i Dani Ceballos, Ferland Mendy). Kapitán Karim Benzema odjel vybírat peníze do saúdskoarabského bankomatu, a přesto se vzepřeli prognózám a odstartovali úspěšněji, než mnozí předvídali. Vyhráli šestkrát za sebou, třikrát otočili nepříznivý stav 0:1 a dvakrát zvítězili v nastaveném čase. Ať už díky štěstí, nebo mentalitě, předváděli o dost lepší výkony, než měli.

Jak k tomu došlo? Jak se madridská planeta bez Benzemy (165 tref za posledních pět let), bez svého nejlepšího křídelníka, středního obránce a brankáře dokázala nevychýlit z dráhy?

Ústředním hybatelem byl Bellingham. V úvodu kampaně nakupil 6 gólů a 2 asistence – podílel se na 8 z 11 branek Bílého baletu. To budí údiv z více úhlů, než má goniometrie. 29. června mu bylo 20 let, v La Lize je nováčkem a Real je velmi specifický „ekosystém“ (Eden Hazard se s ním nesrovnal ani po čtyřech letech).

Jude je v kádru benjamínek, Camavinga je o rok a půl starší, Rodrygo o dva roky, Tchouaméni o tři. Především není jaguárem v útoku, jenž si brousí zuby

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud