29. listopadu 2011 • 10:54

Představenstvo Ajaxu vyzvalo Johana Cruyffa k odchodu z dozorčí rady

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Představenstvo Ajaxu Amsterodam vyzvalo slavného nizozemského fotbalistu Johana Cruyffa a čtyři další členy dozorčí rady k odstoupení. Jejich spor ohledně jmenování Louise van Gaala do funkce ředitele klubu totiž radu zcela paralyzoval.



Čtyřiašedesátiletý Cruyff ostatním členům dozorčí rady vytýkal, že Van Gaala jmenovali bez jeho vědomí, stejně jako Martina Sturkenbooma a Dannyho Blinda do dalších ředitelských funkcí. Pohrozil dokonce, že se kvůli tomu bude s klubem soudit.

Čtyřiadvacetičlenné představenstvo poté dospělo k závěru, že další spolupráce členů dozorčí rady není možná, a vyzvalo je k odstoupení. "Takhle to dál nemůže fungovat," prohlásil předseda Rob Been. "Nyní zvolíme dočasnou tříčlennou radu, potom novou řádnou. Ale v ní už nebude z této dosavadní pětice nikdo," dodal.

V dozorčí radě Ajaxu zasedal někdejší kouč Ajaxu a Barcelony Cruyff spolu s Edgarem Davidsem, Stevenem ten Havem, Paulem Romerem a Marjanem Olfersem. Do ostré rozepře s kolegy se nedostal poprvé, nedávno čelil obvinění z rasistických komentářů na Davidsovu adresu.

Van Gaal jako trenér dovedl Ajax v roce 1995 k triumfu v Lize mistrů, jeho vztahy s trojnásobným držitelem Zlatého míče Cruyffem však jsou dlouhodobě napjaté. Šedesátiletý Van Gaal naposledy trénoval Bayern Mnichov, ale v dubnu byl odvolán.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud