22. ledna 2015 • 04:11

Mistři v držení míče? Vládne Bayern, nejhorší je Crystal Palace

Autor: jaj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Držení míče zápasy automaticky nevyhrává, ale mnohé napovídá. Server Goal.com porovnal statistiky z pěti nejsilnějších lig v Evropě z tohoto hlediska. A králem je... Zatímco řadu let vládla jasně Barcelona, dnes už před ní stojí Bayern Mnichov, který v podzimních zápasech bundesligy držel míč v průměru 71 procent hry. V těsném závěsu za německým mistrem je katalánský velkoklub následovaný Paris St. Germain.



Na vítězství Bayernu v této statistice má jedinečný vliv přítomnost trenéra Josepa Guardioly, který dokázal u hráčů zkombinovat německou zarputilost s nádechem španělské techniky a hravosti. A právě držení míče je nedílnou součástí taktiky úspěšného španělského kouče. Velmi podobný styl hry už propagoval v éře, kdy působil na lavičce Barcelony. 

Bayernu se taktika dokonale vyplácí, ze 17 zápasů podzimní části německé ligy dovedl 14 do vítězného konce. Bavorský klub ani jednou neprohrál, vstřelil 41 branek a inkasoval pouhé čtyři! 

Pouze o jedno procento méně má v průměru držení míče na zápas slavná Barcelona. Hráči španělského giganta se učí taktiku rychlých, krátkých přihrávek už od žáků ve vyhlášené akademii La Masia. Zdlouhavé rozehrávky v podání Barcy působí někdy možná až uspávacím dojmem, ale zpravidla mají na obranu protivníků smrtící účinky.

Nejlepší kluby v držení míče
Jméno klubu Procento držení míče
Bayern Mnichov 71%
FC Barcelona 70%
Paris St. Germain 66%
AS Řím 62%
Juventus Turín 60%
Manchester City 60%
Manchester United 59%
Real Madrid 58%
Olympique Marseille 58%
Fiorentina, Rayo Vallecano 58%

Třetím místem se může pyšnit Paris St. Germain. Fotbalisté francouzského mistra drží míč v průměru 66 procent zápasu, ale tyto čísla by zcela jistě vyměnili za lepší umístění v domácí lize. V současné chvíli figuruje Ibrahimovičova parta až na třetím místě čtyři body za vedoucím Lyonem.

V italské Serii A má míč v moci nejčastěji AS Řím, který dosahuje průměrného hodnocení 62 procent. V anglické lize této statistice vévodí Manchester City s 60 procenty, městský rival United si pod trenérem Louisem van Gaalem užije míč průměrně o jedno procento méně.

A který klub je v tomto ohledu ve sledovaných ligách nejhorší? Anglický Crystal Palace, 13. tým Premier League má v průměru míč na kopačkách pouze 37 procent hrací doby. Druhé nejhorší je pak španělské Levante se 40 procenty. To je naopak ve španělské La Lize na sestup.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud