26. března 2023 • 04:40

Miliardy z akademie: Benfica školí giganty. Real vysoko, Anglie zaostává

Autor: iSport.cz, paš, inf
Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Jako by se v Portugalsku rozhodli, že vezmou do rukou kladiva a budou kutat, dokud nenarazí na zlato. Povedlo se poprvé, podruhé a najednou je z toho byznys. A taky pořádná fuška, ale čas od času se díky tomu ponoří do balíku peněz. Benfica, Sporting a Porto vydělaly na prodeji „odchovanců“ dohromady víc než jednu miliardu eur, v čemž převyšují evropské giganty jako Real či Manchester City. Vyplývá to z analýzy, kterou vytvořila investiční platforma eToro ve spolupráci s portálem Transfermarkt.com. Mezi top 10 se dostal také Salcburk, jehož akademií prošly i české naděje. Jak jsou na tom ostatní kluby a kde schovávají další drahokamy?

  • 6. RB Salcburk

    Zisk: 304 milionů eur

    Jen kousek od Česka vyrostla velkovýrobna na talenty. Akademie Salcburku patří k nejmodernějším sportovním komplexům v Evropě, což se výrazně projevuje i na bankovním účtu – nehledě na silného partnera. Zkrátka když některý z hráčů opustí stádo „býků“, o jeho kvalitě nový zaměstnavatel nemusí ani v nejmenším pochybovat. Erling Haaland, Sadio Mané, Naby Keita, Patson Daka, Brenden Aaronson... Tihle všichni se v klubu, který v posledních letech vládne rakouské lize a u soupeřů není zrovna oblíbený, aspoň na okamžik mihli. Rakušané však vydělávají především na odchovancích, na nich od sezony 2013/2014 vydělali 304 milionů eur. V nablýskané továrně makali i Češi Antonín Svoboda a Adam Stejskal, který v 21 letech bojuje o místo v A týmu. Mezi poslední velká jména z „býčí" líhně patří Karim Adeyemi z Dortmundu (30 milionů eur) nebo Benjamin Šeško, jenž se po konci této sezony stěhuje za 24 milionů eur do Lipska. S ním Salcburk díky stejnému sponzorovi výrazně spolupracuje.

    Adam Stejskal v brance SalcburkuFoto profimedia.cz

  • 5. AS Monaco

    Zisk: 327 milionů eur

    Na Azurovém pobřeží chodí s podběrákem a loví třpytivé perly. A taky dost drahé. V docházce akademie AS vyčnívá především jedno jméno – Kylian Mbappé. V necelých patnácti letech za hubičku naklusal do Monaka a po pěti letech ho opustil jako jeden z nejdražších fotbalistů v historii. Paris Saint-Germain za něj vysolil 180 milionů eur. Taková částka se těžko překonává, ale… Z Monaka pocházejí i další „luxusní“ talenti. Obránce Benoît Badiashile (Chelsea), Lawin Kurzawa (PSG) nebo Yannik Carrasco (Atlético Madrid).

    Kylian Mbappé je jistě nejslavnějším odchovancem MonakaFoto Reuters

  • 4. Sporting Lisabon

    Zisk: 363 milionů eur

    O nejslavnějším odchovanci se ani nebavme. Ale na Cristianu Ronaldovi rozhodně Sporting nevydělal nejvíc. Za Portugalskou hvězdu připlulo do Lisabonu z Manchesteru United „jen“ 19 milionů eur. Klub vydělal daleko víc na dalších klenotech z akademie. Matheus Nunes začal v rezervě, odkud rychle povýšil a nakonec ho za 45 milionů eur vykoupil Wolverhampton. Nuno Mendes poznává Paris Saint-Germain za 38 milionů eur, Gelsona Martinse vypustil Sporting do Atlétika Madrid za 22 milionů eur. Výsledná částka se vyšplhá až na 363 milionů eur. A v budoucnu může být ještě vyšší… Žhavým zbožím brzy bude třeba obránce Gonçalo Inácio.

    Nuno Mendes (vlevo) přestoupil do PSG ze Sportingu LisabonFoto ČTK / AP / Matthias Schrader

  • 3. Real Madrid

    Zisk: 375 milionů eur

    „Bílý balet“ možná překvapí. Vždyť koho chce, toho si přece koupí. Přesto je ve slavné akademii v Madridu přetlak ambiciózních mladíků. A i když se do A týmu horko těžko protlačí, aspoň za ně Real něco málo utrží. Obránce Sergio Reguilón za první mužstvo odehrál dvaadvacet zápasů v jedné sezoně, pak se pakoval do Tottenhamu za 30 milionů eur. Marcos Llorente za stejnou sumu putoval do sousedního Atlétika, Jesé (jeho životní příběh ZDE) bez výraznější stopy přesedlal do PSG (za 25 milionů eur) a Ašraf Hakimí utekl do Dortmundu. A takhle bychom mohli pokračovat… Až do chvíle, kdy z toho vyjde částka 375 milionů eur.

    Jesé se v Realu Madrid příliš neprosadilFoto profimedia.cz

  • 2. Ajax

    Zisk: 376 milionů eur

    Žádné překvapení. Ajax na produktech z akademie vydělává dlouhodobě a od sezony 2013/2014 na prodeji kluků z klubové líhně trhl 376 milionů eur. Nejdražším z nich je Frenkie de Jong, který se po přestupu z Willemu zařadil do juniorky a vypracoval se až v ultra drahou posilu Barcelony (86 milionů eur). I na Matthijsi de Ligtovi vydělal klub pořádný balík, za desetiletou péči inkasoval od Juventusu 85,5 milionu eur. Slušná jízda…

    Zůstane Frenkie de Jong v Barceloně?Foto profimedia.cz

  • 1. Benfica

    Zisk: 543 milionů eur

    Dvakrát víc než Manchester City, Barcelona nebo Atlético Madrid. Benfica v prodeji odchovanců vyniká, exceluje, nemá konkurenci, zaslouží si jedničku s hvězdičkou… Od sezony 2013/2014 totiž vydělala neuvěřitelných 543 milionů eur. Kde je vzala? Tady jsou hity posledních ročníků.

    João Félix za 127,2 milionu eur (Atlético Madrid)

    Rúben Dias za 71,6 milionu eur (Manchester City)

    Ederson za 40 milionů eur (Manchester City)

    Renato Sanches za 35 milionů eur (Bayern Mnichov)

    Gonçalo Guedes za 30 milionů eur (PSG)

    I Joao Félix prošel slavnou akademií BenfikyFoto Profimedia.cz

  • TOP 10

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud