6. srpna 2023 • 04:50

TOP 10 gólmanů světa: v bráně excelují Brazilci, levná náhrada i Gigi II.

Autor: vfo
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo ovládl žebříček nejlepších brankářů světa?Kdo ovládl žebříček nejlepších brankářů světa?FOTO: koláž iSport.cz

    Navléknou rukavice a možná by jim slušela i nějaké maska, ne? Občas se při pohledu na ně neubráníte dojmu, že prostor mezi třemi tyčemi a zemským povrchem začarovali. Útočníci funí zoufalostí, fanoušci smutní, kde jsou góly? Přesto se časy mění, nároky na gólmany také, nestačí jen vychytat čisté konto a výhru. Moderní doba klade vyšší nároky. Kdo v ní vyniká ze všech nejvíc?

  • 10. Aaron Ramsdale

    Arsenal / 25 let / Anglie

    Když přicházel ze Sheffieldu United, který zrovna spadl, fanoušci nejásali. Skepse nad tímto tahem se dala nahmatat. Jenže Mikel Arteta moc dobře věděl, koho přivádí a proč. Ramsdale zaznamenal rychlý progres a v posledním ročníku tlačil skvělými zákroky Arsenal za titulem, leč nakonec marně.

    Aaron Ramsdale by mohl dostat konkurenci v brance ArsenaluFoto profimedia.cz

  • 9. Emiliano Martínez

    Aston Villa / 30 let / Argentina

    Trochu podivín. Možná. Prostě gólman. Často na sebe poutá pozornost ne zrovna fotbalovými věcmi. Když se ale soustředí na své výkony na hřišti, patří ke špičce. Argentinu dotáhl k titulu mistrů světa a na klubové úrovni dotlačil Aston Villu do evropských pohárů. Jen už by mohl trochu dospět…

    Emiliano Martínez nebude mít z nových pravidel zrovna velkou radostFoto ČTK / AP / Julio Cortez

  • 8. André Onana

    Manchester United / 27 let / Kamerun

    Že Inter Milán protančil až do finále Ligy mistrů, což se nečekalo, je z velké části jeho zásluha. V sedmi duelech ve vyřazovací části udržel hned pět čistých kont. Pro Nerazzurri se stal nezpochybnitelnou jistotou. I ve finále proti City dlouho držel Inter ve hře. Od nové sezony přijal novou výzvu. Ďábelskou.

    André Onana vyčítá svému spoluhráči zaváháníFoto Profimedia.cz

  • 7. Gianluigi Donnarumma

    PSG / 24 let / Itálie

    V posledním ročníku francouzské Ligue 1 odchytal všech 38 zápasů. Udržel 13 nul a inkasoval 40 gólů, což nejsou zrovna oslnivá čísla. Stejně jako celého PSG, které sice vyhrálo titul, jenže opět vyhořelo na scéně Ligy mistrů. Hlavní cíl tedy nebyl splněn a víc se jistě čekalo i od italského dlouhána…

    Italský brankář Gianluigi DonnarummaFoto Reuters

  • 6. Jan Oblak

    Atlético Madrid / 30 let / Slovinsko

    Klub z Madridu byl v minulé ligové sezoně nebývale ofenzivní, nasázel 70 branek a inkasoval jen 33, z toho 20 padlo za záda Oblaka, jenž zasáhl jen do 28 utkání, ve kterých vychytal 12 čistých štítů. Své si opět splnil. Výkonnost prokazuje dlouhodobě. A to má před sebou ještě několik dobrých let.

    Teja Oblaková má hvězdného bráchu Jana Oblaka, který chytá za Atlétiko MadridFoto Reuters

  • 5. Marc-André ter Stegen

    Barcelona / 31 let / Německo

    Z Blaugranas se stala defenzivní mašina. Spojení, které by vás přitom nenapadlo. Němec, jenž v rodné zemi často zápasí s uznáním ve stínu Manuela Neuera, odchytal v posledním ročníku všechny ligové zápasy. Inkasoval pouhopouhých 18 gólů a soupeře vynuloval hned 26krát. Úctyhodné.

    Německý brankář Barcelony Marc-André Ter-Stegen si bere kapitánskou pásku v zápase proti BenficeFoto ČTK / AP / Armando Franca

  • 4. Mike Maignan

    AC Milán / 28 let / Francie

    Když AC opouštěl Donnarumma, byla to rána. Milánský celek přišel o obrovský talent, který dlouho pěstoval. Jako náhradu si vyhlédl nenápadného Francouze z Lille, za kterého zaplatil 15 milionů eur. Trefa! Maignan raketově vystřelil a zařadil se mezi nejlepší brankáře. Takže Donnarumma, kdo?

    Francouzský gólman Mike Maignan se marně natahuje na penaltu Luky ModričeFoto Reuters

  • 3. Alisson

    Liverpool / 30 let / Brazílie

    Pravda, prožil slabší sezonu. Stejně jako Liverpool, kterému ujel vlak směřující do Ligy mistrů. Ani v pohárech to nebyla sláva. Reds inkasovali spoustu branek, defenzivní činnost se rozpadla, nefungovala. Navzdory tomu nelze upřít Alissonovi kvality, který v posledních letech patří ke špičce.

    Brankář Liverpoolu Alisson si vyříkává situaci před svou bránou v utkání proti Chelsea se spoluhráčem Jordanem HendersonemFoto Reuters

  • 2. Ederson

    Manchester City / 29 let / Brazílie

    Citizens získali bájný treble. Ederson se podepsal pod ligový titul a primát v Lize mistrů. V FA Cupu dostával přednost náhradník Stefan Ortega. Brazilec opět oplýval ledovým klidem, kdy ostatním mrzne krevní oběh. Žije si ve svém světě, nic ho nerozhází, a proto je jedním z nejlepších na světě.

    Brankář Ederson v dresu Manchesteru CityFoto profimedia.cz

  • 1. Thibaut Courtois

    Real Madrid / 31 let / Belgie

    Když roztáhne paže, máte pocit, že zakryl sluneční svit. Útočníci v jeho bezprostřední blízkosti vidí v podstatě jen tmu. Najít mezeru za jeho zády? Složitá disciplína. Kromě toho výrazně zlepšil hru nohami, přizpůsobil se a podle mnohých expertů jde aktuálně o vůbec nejlepšího brankáře.

    Thibaut Courtois během zápasu s ValenciíFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud