27. ledna 2024 • 04:40

TOP stopeři pod 25 let: krutost, beton i elegance. Kdo uklízí shnilá jablka?

Autor: vfo
Vstoupit do diskuse
1
  • Kdo jsou nejzajímavější stopeři pod 25 let?Kdo jsou nejzajímavější stopeři pod 25 let?FOTO: Koláž isport.cz

    Proces výběru nového stopera? Zkušenost, herní praxe a fyzická vyspělost. Primární filtry při hledání ideální volby. Jak ale napoví náš seznam, kritéria se mění a objekty zájmu mládnou. Pokud je nehodíte do hry, nezjistíte, co se v nich skrývá. Kdo jsou nejzajímavější střední obránci pod 25 let?

  • Ronald Araújo

    24 let / Barcelona

    Řítíte se sami na gólmana, nikde nic, když se najednou ozve burácení motoru. V tom přikluše Araújo a odstrčí vás jako shnilé jablko. Uruguajec působí majestátním dojmem a vědci zkoumají, jak je možné, že navzdory výšce (192 cm) vyvine takovou rychlost. Skvělý atlet, ještě lepší obránce. Zvládne i pravého beka, což se jeví jako mrhání schopnostmi, protože patří mezi nejlepší stopery současnosti.

    Ronald Araújo v dresu Barcelony Ronald Araújo v dresu BarcelonyFoto Reuters

  • William Saliba

    22 let / Arsenal

    Talent je k ničemu, když se nerozvíjí a trpí pod rouškou absence herní praxe. Gunners nechali Salibu chytře vyladit nejprve na hostování v Nice a následně v Marseille. Francouz se vrátil naplněn zkušenostmi a zabral místo v základní sestavě Mikela Artety. Promptně se etabloval v důležitého člena a jednoho z nejlepších stoperů v náročné Premier League. Budoucnost má přitom před sebou.

    William Saliba z Arsenalu brání Watkinse William Saliba z Arsenalu brání WatkinseFoto Reuters

  • Goncalo Inácio

    22 let / Sporting

    Na pohled elegantní Portugalec, který má ale jeden kaz. Nelibuje si v osobních soubojích. Taky není zrovna nejvyšší (186 cm), což ve vzduchu supluje skvělým odhadem. Velkým plusem je jeho preferovaná noha, ačkoli umí oběma. Šikovných leváků nikdy není dost. Pořád má čas, zároveň nemládne. V Lisabonu se mu líbí, jenže to chce učinit další krok a prozkoumat hranice potenciálu.

    Stoper Sportingu Goncalo Inácio Stoper Sportingu Goncalo InácioFoto Reuters

  • Jean-Clair Todibo

    24 let / Nice

    Na svůj věk už si toho dost prošel. Neprosadil se v Barceloně, kde zrovna moc šancí nedostal. Mihl se v Schalke i Benfice, aby posléze zakotvil v Nice. Na jižním pobřeží Francie se usadil a konečně prokazuje schopnosti. Sebevědomí s míčem, excelentní v progresivní hře. I když sem tam zaváhá, splňuje vysoce žádaná kritéria. Nejpozději v létě by se měl stěhovat. Do Chelsea? United?

    Jean-Clair Todibo v defenzivní činnosti Jean-Clair Todibo v defenzivní činnostiFoto Profimedia.cz

  • Alessandro Bastoni

    24 let / Inter Milán

    S Nerazzurri v minulé sezoně možná poněkud překvapivě doputoval do finále Ligy mistrů, kde obrana Interu pod jeho vedením srdnatě vzdorovala nájezdům Manchesteru City, leč nakonec padla 0:1. V Itálii Bastoni platí za prověřenou postavu, v modré části Milána za nepostradatelnou. Levák patří taky ke klíčovým členům Itálie, kde kolem Colossuse, jak se mu říká, rýsují lepší budoucnost.

    Alessandro Bastoni je pro Inter Milán nepostradatelný Alessandro Bastoni je pro Inter Milán nepostradatelnýFoto ČTK / AP / Tano Pecoraro

  • Ibrahima Konaté

    24 let / Liverpool

    Ve společnosti Virgila van Dijka kvete, čerpá cenné poznatky jednoho z nejlepších stoperů posledních časů. Tahle dvojice připomíná beton. Dvojitou vrstvu. Nejde to zleva? Zprava to taky nepůjde. Oplývá rozvahou, nepanikaří. Taky je rychlý a tvrdý jako žula. Slabiny? Těžko k nalezení. Pro Reds se promptně stal nepostradatelným. Proto tolik bolí, když se zraní, což se mu bohužel stává nezřídka.

    Ibrahima Konaté vystavil stopku Ibrahima Konaté vystavil stopkuFoto Reuters

  • António Silva

    20 let / Benfica

    Patrně nejžádanější stoper současnosti. V reportech skautů najdete téměř samé superlativy, má jednu vadu… Je dostupný za „skromných“ 100 milionů eur, takže se dá s jistotou říct, že jeho další zaměstnavatel z něj učiní nejdražšího středního obránce v historii, což na záda Portugalce naloží pytel zodpovědnost a tlaku. Je otázkou, jak se s tím popasuje. A taky: kde to bude?

    António Silva je nejžádanějším stoperem současnosti António Silva je nejžádanějším stoperem současnostiFoto Profimedia.cz

  • Leny Yoro

    18 let / Lille

    Bayern Mnichov, Manchester United, PSG a Real Madrid. Seznam obdivovatelů mladého stopera, jenž do sestavy Lille vplul jako torpédoborec, který s francouzskou elegancí likviduje ofenzivní snahy soupeřů. Dostal šanci, chytil ji a rázem se z něj stalo žádané zboží. Navzdory nezkušenosti Yoro rychle maže rozpaky ze starších, vyspělejších soků. Klidný, koncentrovaný, pevný v soubojích. A taky atlet.

    Talentovaný Leny Yoro poutá pozornost fotbalových gigantů Talentovaný Leny Yoro poutá pozornost fotbalových gigantůFoto Profimedia.cz

  • Joško Gvardiol

    22 let / Manchester City

    Hlavním povoláním střední obránce, ačkoli po přestupu do City nastupuje častěji jako levý bek, což díky své rozmanitosti i univerzálnosti zvládá s bravurou. Mluví se o něm v tónině jednoho z nejlepších stoperů blízké budoucnosti, i když v bleděmodrém dresu o něm není třeba tolik slyšet. Výkony přesto šponuje, nasává nový fotbalový svět pohledem Pepa Guardioly a zlepšuje se.

    Joško Gvardiol krotí vysoký míč Joško Gvardiol krotí vysoký míčFoto Reuters

  • Giorgio Scalvini

    20 let / Atalanta

    Nesnesitelně vysoká krutost. Stručně a přesně popsán herní projev Scalviniho (194 cm), u něhož se nabízí příměr ke slavnému krajanovi Chiellinimu. Mladší verze Giorgia ovšem nabízí aktualizovaný software schopností tak, aby nalezl uplatnění v novodobé éře. Pochopitelně nese rysy klasické italské školy, exceluje v obranné činnosti, defenzivních zákrocích. Navrch vyniká v expedici míče.

    Giorgio Scalvini zastavuje akci soupeře Giorgio Scalvini zastavuje akci soupeřeFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud