26. června 2011 • 14:06

Svaz zamítl nové sídlo, ale schválil ombudsmana

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Valná hromada Českomoravského fotbalového svazu, nově přejmenovaného na Fotbalovou asociaci České republiky (FAČR), zamítla návrh na přípravu projektu na výstavbu nového administrativního sídla v pražských Lipencích. Většina českých delegátů se dnes zdržela hlasování. Zároveň však delegáti schválili stanovy, které nově zřizují funkci ombudsmana či zřízení právní subjektivity pro okresní fotbalové svazy.



Spolu s administrativním centrem měla být postavena i fotbalová akademie. Proto bylo třeba najít lokalitu, kde bude k dispozici velký prostor a zároveň bude dobrá dostupnost. Ta právě byla klíčovou při rozhodování mezi Hostivicemi a Lipenci.

Spekulovalo se i o souvislosti s předsedou ČMFS Ivanem Haškem, který v Lipencích bydlí. Ten se proti spojování projektu se svou osobou razantně ohradil. "Uráží mě, že to někdo spojuje s tím, že si stavím sídlo doma. Ale na to jsem si už v těchto končinách zvykl. Podle mě je to strategicky dobře položená lokalita," řekl Hašek, který následně na valné hromadě ze své funkce odstoupil.


Projekt měl být financován českým svazem z 55 procent. Zbylých 45 procent měly pokrýt dotace UEFA a FIFA. "Celkem by se náklady měly vyšplhat zhruba na 331 milionů korun. Náklady na provoz by byly pokryty ze zisků z provozu a z nájmů jiným subjektům," řekl delegátům valné hromady generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Administrativní budova měla být vybudována na pozemcích, které by byly odkoupeny za 2300 korun za metr čtvereční. Fotbalová akademie pak měla být na pozemcích v dlouhodobém pronájmu za čtyři koruny za metr čtvereční. Měla obsahovat tréninkové centrum, centrální hrací plocha a hlediště pro 1500 diváků, dalších pět hřišť s možností rozšíření na 12, rehabilitační

centrum, víceúčelovou halu a hotel od soukromého investora.
Stavět se mělo začít ve třetím čtvrtletí 2012 a budova měla být v provozu v roce 2014. Výkonný výbor potřeboval od valné hromady povolení čerpat čtyři miliony korun na přípravu projektu. To však valná hromada neodsouhlasila.


Shodla se však na změnách stanov. Ty nově upravují především název fotbalového svazu. Dohady okolo něj se vedly řadu let, ale dlouho se především moravská strana bránila tomu, aby z oficiálního označení zmizelo slovo "moravský".

Letos ale svaz posunul valnou hromadu z února až na červen i proto, aby stačil všechny body důkladně projednat v obou komorách fotbalového svazu. V důsledku toho bylo dnešní hlasování až nečekaně hladké, delegáti neměli velké připomínky.

Vedle změny názvu bude nově zavedena funkce ombudsmana, který bude mít důležitou roli coby ochránce fair play, dohlížitele na dodržování vnitrosvazových principů a prostředníka při řešení sporů.

Na roveň byla nově postavena členství fyzických i právnických osob a současně stanovy nově nařizují, aby pro výkon určitých funkcí bylo členství v asociaci podmínkou. Nově je zakotvena nutnost placení členských příspěvků, což má mít nejen ekonomický přínos, ale bude také znamenat přehled o skutečném počtu členů.

Nové stanovy také předpokládají rozdělení odvolací a revizní komise na dvě zvláštní komise, které budou mít odlišné úkoly. Arbitrážní komise byla rozšířena na jedenáct členů.

Důležitou zprávou pro amatérský fotbal bude skutečnost, že okresy získají právní subjektivitu, a tím bude umožněno jejich jednodušší hospodaření a čerpání státních prostředků.

Novinkou bude, že valná hromada nově pojmenované FAČR se bude scházet každý rok po skončení jarní sezony. Dosud se delegáti scházeli pouze jednou za dva roky.
Ivan hašek gratuluje nově zvolenému 3. místopředsedovi Dušanu Svobodovi.
Ivan hašek gratuluje nově zvolenému 3. místopředsedovi Dušanu Svobodovi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud