Pavel Kalouš
6. srpna 2011 • 18:28

Kdo vlastně zachránil Slavii. Společnost Natland, nebo Řebíček?

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to dokonalá symbióza.vSpolečnost Natland zachránila Slavii před krachem a sama na tom vydělala. Nebo zní příběh o vzkříšení slavného klubu trochu jinak? Role Aleše Řebíčka a jeho peněz v něm zřejmě byla větší, než se na první pohled zdá.



Ještě na jaře byla zadlužená Slavia černou dírou na peníze, do které by dobrovolně skočil jen naivní blázen. Finanční skupina Natland Group však nelituje. Červenobílé dobrodružství se jí evidentně bohatě vyplatilo.

Od středy, kdy svých 70 procent v klubu prodala Aleši Řebíčkovi, si může spokojeně mnout ruce. Mise společnosti, která se živí nákupem a prodejem firem, proběhla bleskově: Natland dal Slavii sbohem po pouhých 83 dnech.

„Slavii hrozilo, že skončí, a my jsme ji zachránili. To samo o sobě je obrovský úspěch. Ale samozřejmě, pro Natland je to dobrý obchod,“ neskrývá finanční ředitel Natland Group Josef Vojta.

Jeho společnost koupila v květnu většinový podíl od Antonína France za „symbolickou cenu“. Do Slavie následně putovalo podle informací Sportu zhruba 200 milionů korun. Jakou část platil Natland a jakou sám Řebíček, však oficiálně zůstává tajemstvím.

Tabu je i částka, za kterou nakonec Řebíček zbytek akcií odkoupil. Natland si dokonce mlčenlivost zajistil pod hrozbou přísných finančních sankcí.

„Finanční stránku našich projektů nekomentujeme. Kdyby to pro nás nebylo finančně vyvážené, do prodeje bychom nešli. Rozhodně to pro nás ztrátový podnik není,“ neskrývá Vojta.

Ještě zajímavější než finanční zisk však pro Natland zřejmě byla jiná věc - skvělá reklama a zviditelnění, což mu přinesla role zachránce Slavie.

„Nechtěli prodělat, ale primárním cílem bylo chytit se příležitosti, zachránit Slavii a zvládnout to dobře po stránce PR. Zviditelnili se jako společnost, která umí vyřešit problém velmi rychle,“ kýve hlavou ředitel klubu Miroslav Platil.

Jinými slovy: Zbídačený klub byl pro Natland šancí, jak si výrazně vylepšit renomé. A zkušení finančníci si ji utéct nenechali. „Spásu Slavie jsme vymysleli a vyrobili my,“ hlásil Vojta jen den po dohodě s Řebíčkem v Hospodářských novinách.

Aleš Řebíček, nový majistel fotbalové Slavie, sedí na tribuně stadionu v EdenuFoto Barbora Reichová SPORT
Dnes už sebevědomá prohlášení mírní a dodává: „Kdyby tam pan Řebíček nebyl, celé by to možná nemělo tak dynamický průběh. I on se na tom podílel.“

Komu tedy „sešívání“ vlastně vděčí za záchranu? Natlandu, nebo spíš tučnému kontu bývalého ministra dopravy? Přesvědčivá odpověď neexistuje, zdá se však, že role finanční skupiny nakonec mohla být menší, než se na první pohled zdá.

Podle různých indicií totiž dost možná drtivá většina ze zmíněných 200 milionů šla ve skutečnosti z Řebíčkových kapes. Ostatně ani Natland se nikdy netajil tím, že jako investiční skupina do projektů jen málokdy vkládá své peníze...

Jakou roli tedy nakonec Natland ve Slavii sehrál? Nabízí se několik teorií.

Jedna by například mohla znít takto: Bývalí majitelé klubu mají blízko k Natlandu, spřízněnou firmu tak nechali „vyrobit“ příběh o záchraně Slavie, aby se zviditelnila, zatímco Řebíček celou akci dotoval a výměnou za příslib pozdějšího převzetí klubu se spokojil s dočasnou rolí v pozadí.

Takový scénář však Natland rezolutně odmítá. „Omlouváme se, nicméně spekulace, které se nezakládají na pravdě, nebudeme komentovat,“ kroutí hlavou mluvčí Natlandu Lukáš Tomis. „Dokázali jsme, že umíme vyřešit to, od čeho ostatní dali ruce pryč,“ připomíná Vojta.

Jisté je, že Slavii odchod majoritního akcionáře nijak neublíží - naopak jí spíš uvolní ruce.

„Aleš (Řebíček) operuje s většími prostředky a může se rozhodovat pružněji. Teď konečně stojíme na začátku konstruktivní cesty. Už nebudeme jen likvidovat dluhy z minulosti, ale můžeme začít myslet i na budoucnost,“ říká optimisticky Platil.

Klíčové události ve Slavii
12. května: Finanční skupina Natland Group vstupuje do Slavie, od Antonína France odkoupila zhruba 51 procent akcií a stává se majoritním vlastníkem klubu.

24. května: Natland uhradil dluhy Slavie vůči hráčům, klub získal profesionální licenci pro příští ročník a zároveň vyšlo najevo, že minoritní balík zhruba 33 procent akcií v Edenu drží bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

15. června: Společnost Viscontia patřící pod finanční skupinu Natland Group uhrazuje kompletní, přibližně stomilionový dluh Slavie vůči bývalému majiteli britské firmě ENIC. Zároveň odkupuje všechny její akcie.

18. července: Na mimořádné valné hromadě bylo zvolené nové představenstvo společnosti. Jeho šéfem se stal stávající ředitel Miroslav Platil, společnost Natland zastupuje investiční ředitel Josef Vojta a Aleše Řebíčka jeho mladší bratr Adam.

3. srpna: Aleš Řebíček za neupřesněnou částku odkoupil podíl společnosti Natland a stal se majoritním vlastníkem Slavie. Nově zvolený prezident klubu v současnosti drží zhruba 98 procent akcií.

Šéf Natlandu Josef Vojta (vlevo) a majitel Slavie Aleš Řebíček
Šéf Natlandu Josef Vojta (vlevo) a majitel Slavie Aleš Řebíček



Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud