26. června 2013 • 12:22

Pelé, sklapni! Při semifinále chystají v Brazílii obří protest

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

60 000 lidí na stadionu, 100 000 demonstrantů v ulicích. Při dnešním semifinále Poháru FIFA mezi Brazílií a Uruguayí bude v ulicích města Belo Horizonte pořádně rušno. Sílí tak nespokojenost Brazilců, kterým vadí neuspokojivá ekonomická a politická situace v zemi. Její příčinu spatřují i ve vysokých nákladech na pořádání fotbalového MS v příštím roce, či letní olympiády v roce 2016.



Dnešní protest má být zatím nejsilnější od začátku turnaje. Zástupci radnice v Belo Horizonte údajně zvažovali, zda by nebylo lepší dnešní jihoamerické semifinále mezi Brazílií a Uruguayí z bezpečnostních důvodů raději odložit. Policejní velitelé však uvedli, že jsou schopní zajistit pořádek pro návštěvníky stadionu a zvládnout i demonstrující dav.

V ulicích brazilských měst protesty sílí každým dnem
V ulicích brazilských měst protesty sílí každým dnem

Podle organizátorů protestů by mělo jít o pokojné shromáždění, ačkoliv několikrát v uplynulých dnech podobné události skončily střety s policií. Protestní hnutí v Brazílii za lepší veřejné služby a proti korupci má však zastánce i mezi samotnými fotbalisty. „Stojím za nimi, protože si myslím, že si lidé zaslouží lepší život. Rád bych, aby se protesty obešly bez násilí,“ prohlásil útočník Fred.

Naopak posměchu se dočkal v minulých dnech legendární Pelé, který vyzýval lidi ke klidu. Obyčejní lidé mu však vyčítají, že nezná realitu jejich běžného života. Další bývalý úspěšný útočník Romario si pak neodpustil ironickou poznámku, že "Pelé je básník - když mlčí". A na jedné z demonstrací se pak objevil transparent s výmluvným nápisem „Cala Boca Pelé“ – tedy „Pelé, sklapni.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud