27. května 2015 • 07:44

Razie ve FIFA, korupce v řádu miliard! Policie zatkla i viceprezidenty

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krátce před pátečním kongresem FIFA a volbou předsedy v Curychu zatkla ve středu ráno švýcarská policie sedm vysoce postavených funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace, včetně dvou jejích viceprezidentů Jeffreyho Webba a Eugenia Figuereda. Čelní představitelé mocné organizace jsou podezřelí z korupce v řádu miliard korun a mají být vydáni do USA. Vyšetřovatelé se budou věnovat i hlasování o pořadatelích světových šampionátů v Rusku (2018) a Kataru (2022), které provází podezření z korupce od samého začátku.



Švýcarská justice jednala na základě žádosti amerického ministerstva spravedlnosti, které vyšetřuje obvinění z vydírání, praní špinavých peněz a podvodu v souvislosti s přidělením pořadatelství mistrovství světa i televizních práv.

Podle švýcarských orgánů byli funkionáři zadrženi "kvůli podezření z braní úplatků a ovlivňování zakázek od začátku devadesátých let až do dneška." V součtu má jít o částky ve výši "více než 100 milionů dolarů", což je zhruba 2,5 miliardy korun.

Prezident Konfederace FIFA pro severní a střední Ameriku a oblast Karibiku Jeffrey WebbFoto EPA
Mezi zadrženými je podle BBC i jeden z nejmocnějších mužů světové fotbalové vlády, Jeffrey Webb, který je zároveň šéfem FIFA pro severní a střední Ameriku a oblast Karibiku. Podle deníku Daily Mail byli zadrženi i další členové výkonného výboru, Jack Warner, Eugenio Figueredo a Eduardo Li.

Celkem bylo obviněno devět vysokých funkcionářů FIFA a pět představitelů externích firem.

"Jsme překvapeni, jak dlouho to trvalo a jak to zasáhlo téměř všechno, co FIFA podnikala," řekl listu The New York Times vyšetřovatel obeznámený s případem. "Vypadá to, že (korupce) prosakovala do každé části federace a byla fakticky metodou jejího fungování. Zdá se, že jde o institucionalizované úplatkářství," prohlásil.

Poměry uvnitř FIFA podle něj výrazně dokumentovalo rozhodování o pořadatelství závěrečných turnajů světového šampionátu v letech 2018 a 2022. Podle mnoha pozorovatelů bylo nečisté od samého počátku. FIFA v roce 2012 zahájila vyšetřování, jeho výsledky ale nebyly nikdy plně zveřejněny. Dílčí zpráva připustila nedostatky, které ale údajně výsledky hlasování neovlivnily. Pořadateli se staly Rusko a Katar.

Snímek z mobilního telefonu ukazuje, jak policisté v civilu zakrývají jednoho ze zadržených funkcionárů FIFA před hotelem v Curychu...Foto AP Photo
Úplatky podle švýcarských úřadů přijali podezřelí od zástupců sportovních médií a marketingových organizací. Za přijaté peníze získali úplatkáři vysílací a marketingová práva na fotbalové turnaje v USA a Latinské Americe. Finanční transakce zprostředkovaly americké banky. Ke korupci údajně docházelo od počátku 90. let až dodnes.

Zatýkalo se v hotelu

Policisté v civilu zatýkali fotbalové funkcionáře v curyšském pětihvězdičkovém hotelu Baur au Lac. Na recepci požádali o klíče od pokojů podezřelých osob a následně je odvedli.

Mezi zatčenými, kteří byli umístěni ve vazbě, jsou podle agentury SID i členové výkonného výboru FIFA, BBC jmenovala místopředsedu FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů. Šéf fotbalové federace Sepp Blatter mezi nimi není.

Pětihvězdičkový hotel Baur au Lac v Curychu, kde proběhla razie na vysoce postavené členy FIFA
Pětihvězdičkový hotel Baur au Lac v Curychu, kde proběhla razie na vysoce postavené členy FIFA

FIFA bezprostředně po zadržení vydala prohlášení, podle něhož situaci "vyjasňuje". Podle mluvčího FIFA organizace získávala dosud informace z médií a nehodlá zatím incident komentovat. K aféře se má dnes vyslovit oficiální mluvčí FIFA Walter De Gregorio, v USA jsou na dnešek ohlášeny tiskové konference ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové a šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeye.

Vydají je do USA?

Vydávací procedura podle švýcarských úřadů probíhá ve zkráceném řízení, kdy švýcarské ministerstvo spravedlnosti na americkou žádost bezprostředně reaguje. Pokud by zadržená osoba s takovým postupem nesouhlasila, musejí americké úřady podat do 40 dnů formální žádost o vydání.

Americké zákony dávají ministerstvu spravedlnosti USA rozsáhlé pravomoci ohledně trestního postihu cizinců žijících mimo území USA. Soudní praxe, kterou mnohé jiné státy kritizují, umožňuje americké justici uplatnit trestní odpovědnost vůči jakýmkoli osobám, mají-li sebemenší napojení na Spojené státy, například formou finančních transakcí přes americké banky nebo využíváním internetových služeb amerických společností.

Švýcarsko uzavřelo s USA specifickou vydávací smlouvu, která mu umožňuje odmítnout vydání osob obviněných v USA z daňových úniků. Obecné kriminality se ale tato výjimka netýká.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud