Ondřej Škvor
6. září 2015 • 14:55

Proč Pelta a spol. neřešili odvolání Damkové? Nemohli, chyběl Svoboda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč výkonný výbor nakonec vůbec neřešil otázku setrvání Dagmar Damkové na pozici předsedkyně komise rozhodčích fotbalové asociace? Podle nových Stanov, přijatých na valné hromadě letos v červnu, může výkonný výbor v této otázce rozhodnout pouze na základě návrhu předsedy ligového shromáždění.



Předseda ligového shromáždění se jmenuje Dušan Svoboda, jinak též místopředseda Sparty, a ten nic takového nenavrhl, protože v Lotyšsku na zasedání chyběl.

Nic tedy nebylo platné, že Vlastimír Hrubčík, člen výkonného výboru za Moravu, chtěl do programu jednání o důvěře předsedkyně českých sudí zařadit. Miroslav Pelta, šéf FAČR, a její generální sekretář Rudolf Řepka před zahájením ze Stanov ocitovali, že to nelze.

Miroslav Pelta promluvil o kauze, která hýbe českým fotbalem
Video se připravuje ...

Příslušný článek zní takto: v článku 22 odstavec 6g (cc) se píše: Do působnosti Výkonného výboru náleží zejména ustavovat komise pro zabezpečení řízení celorepublikových soutěží Asociace, na návrh příslušného předsedy Ligového shromáždění, Řídící komise pro Čechy nebo Řídící komise pro Moravu volit z řad členů Asociace a odvolávat jejich předsedy a členy, a to komisi rozhodčích pro I. a II. ligu, komisi rozhodčích Řídící komise pro Čechy a komisi rozhodčích Řídící komise pro Moravu.

Neboli ještě jednou Řepkovými slovy: „Bod o důvěře komise rozhodčích nemohl být zařazen, protože výkonný výbor může ustavovat komise a odvolávat pouze na návrh předsedy ligového shromáždění. A jelikož pan předseda Dušan Svoboda tady nebyl, problematika nemohla proběhnout.“

Prohlášení místopředsedy FAČR Dušana Svobody k neúčasti na jednání výkonného výboru v Rize
„K jednání VV FAČR v Rize uvádím, že moje neúčast byla čistě z osobních důvodů, zároveň však dodávám, že dle mého názoru nebyl žádný důvod řádně svolaný VV FAČR na 1.9. rušit a pokud již k této potřebě došlo, tak měl být svolaný v řádném termínu v Praze, uvedený postup se mnou nikdo nekonzultoval. Celou situaci jsem s předsedou Peltou osobně detailně diskutoval před jeho odletem do Číny a akceptoval jsem jeho názor, že je třeba celou situaci řešit po řádném projednání, nikoli hekticky, na druhou stranu však s maximálním důrazem na její objektivní vyhodnocení, s tím, že v horizontu do dalšího řádného jednání VV FAČR předloží soubor konkrétních opatření. Osobně se domnívám, že je třeba do procesu obnovení důvěryhodnosti FAČR a jejích jednotlivých orgánů zapojit nejen legitimně zvolené členy VV FAČR, ale rovněž další subjekty, které se na fotbalovém dění podílí a výrazně jej ovlivňuji.“

Foto iSport.cz

Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud