27. října 2015 • 12:03

Muž, který losuje poháry, chce povýšit. Povládne světovému fotbalu?

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci ho dobře znají. Jako muže, který s elegancí a úsměvem pravidelně provází losováním Ligy mistrů a Evropské ligy. Generální sekretář UEFA Gianni Infantino má nyní mnohem vyšší ambice. Na poslední chvíli se včera přihlásil na seznam kandidátů usilujících o post prezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Jaké má vyhlídky pětačtyřicetiletý švýcarský funkcionář? Rozhodně není jen do počtu.



Důvod, proč se Infantino rozhodl zasáhnout na poslední chvíli do boje o nástupnictví po Seppu Blatterovi, je zřejmý. UEFA chce mít jistotu, že bude mít ve hře silného kandidáta. Tím je bezesporu Michel Platini – jenže prezident UEFA, se kterým Infantino úzce spolupracuje, byl etickou komisí nedávno suspendován na 90 dní z výkonu všech fotbalových funkcí v případě podezřelé platby a situace kolem něj zůstává značně nepřehledná.

Platiniho nejdřív přes závažná obvinění všechny evropské země podpořily, názor následně změnila Anglie. Viceprezident její fotbalové asociace patřil mezi ty, kteří se ve výkonném výboru UEFA postavili za Infantiniho kandidaturu.

„Gianni odvedl v UEFA skvělou práci, vybudoval vztahy s fotbalovými partnery po celém světě. Už dlouho je zastáncem změny v rozvoji FIFA, kam může přinést svěží a zodpovědný hlas,“ uvádí se v prohlášení výkonného výboru UEFA.

Infantino slibuje, že již brzy představí svůj program. Jeho velkou výhodu také je, že s ním není spojovaný žádný velký skandál, což není v nejvyšších patrech fotbalových funkcionářů v poslední době vůbec pravidlo. Vystudovaný právník působil jako poradce řady fotbalových orgánů a klubů, v UEFA je od roku 2000, od té doby vystřídal několik funkcí. Vedl například právní a licenční oddělení.

Bookmakeři už nyní řadí jeho šance na zvolení výš než v případě Platiniho. Infantiniho obličej tak možná fanoušci uvidí nejen ve chvíli, kdy tahá lístečky se jmény z klubů z osudí. Jasno bude 26. února.

Kandidáti na prezidenta FIFA
Musa Bility (předseda Liberijského svazu), Alí bin Husajn (předseda Jordánského svazu, předseda Západoasijské fotbalové federace WAFF, viceprezident FIFA), Salmán bin Ibráhím Chalífa (člen výkonného výboru FIFA, člen bahrajnské královské rodiny), Jérome Champagne (bývalý diplomat, působil ve FIFA jako blízký Blatterův spolupracovník), Gianni Infantino (generální sekretář UEFA), David Nakhid (bývalý kapitán reprezentace Trinidadu a Tobaga), Michel Platini (předseda UEFA),
Tokyo Sexwale (jihoafrický obchodník)

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud