9. října 2017 • 20:15

Schick prozradil, jak rostl jeho plat: od 10 tisíc ve Spartě po miliony v Itálii

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
  • Útočník Patrik Schick při tréninku za AS ŘímÚtočník Patrik Schick při tréninku za AS ŘímFOTO: Profimedia.cz

    Mezi současnými českými fotbalisty nemá jeho vzestup obdoby. Patrik Schick během uplynulých dvou sezon z pozice hráče, který pomáhal zachraňovat Bohemians v první české lize k miliardové posile AS Řím, v němž kvůli zdravotním problémům ještě čeká na první soutěžní start. Pro magazín Reportér otevřeně popsal, jak se vyvíjely jeho příjmy.

  • 10 tisíc

    Útočník Patrik Schick ještě během tréninku ve SpartěFoto Michal Beránek (Sport)

    První zlomový moment představoval pro Schicka příchod do Sparty z Vestce. To mu bylo 11 let. Začal se prosazovat v mládežnických týmech a v 16 letech mu přistála na stole první profesionální smlouva. Schick bral 10 tisíc korun měsíčně. Na teenagera slušné. „Jsem boháč, říkal jsem si nadšeně,“ popsal svoje tehdejší pocity.

  • 30 tisíc

    Patrik Schick patřil mezi velké sparťanské nadějeFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Další posun přišel v okamžiku Schickovy plnoletosti. Kolem 18. narozenin mu smlouvu na Letné vylepšili a bral měsíčně 30 tisíc korun. „Tehdy mi došlo, že jsem asi profesionální fotbalista. Skutečný hráč Sparty, který si může každý měsíc koupit nový iPhone – bomba!“

    Přestože se Schick v květnu 2014 dočkal prvního startu v nejvyšší české soutěži při utkání Sparty v Teplicích a podílel se tak na úspěšné sezoně, která vyvrcholila ligovým titulem i triumfem v poháru, jeho fotbalový vývoj začal stagnovat.

  • 35 tisíc

    Patrik Schick v dresu BohemiansFoto Pavel Mazáč (Sport)

    V létě 2015 se rozhodl jít hostovat do Bohemians. Týmu z Vršovic pomohl se záchranou osmi góly. Příjem se mu zvedl pouze nepatrně. Nebál se ani otevřeně přiznat před novými spoluhráči – beru 35 tisíc! „Začátky drhly i z toho důvodu, že si noví spoluhráči zjevně mysleli: Á, přišel bohatej frajírek ze Sparty – to bylo cítit. Nakonec jsem se rozhodl, že jim otevřeně řeknu, jak to je: Hoši, já beru na Spartě třicet tisíc, a abych nemusel vyjídat rodiče, Bohemka mi doplácí dalších pět,“ odkryl, jak pomohl pročistit atmosféru v kabině.

  • zhruba 1 milion

    Patrik Schick v dresu Sampdorie se raduje z gólu do sítě JuventusuFoto Profimedia.cz

    Po roce se konal návrat do Sparty. A také jednání o nové smlouvě. Na Spartě měli podle Schicka přijít s částkou 60 tisíc korun měsíčně. To mladého útočníka, o kterého se zajímaly kluby v renomovaných ligách, rozladilo. „Když jsem tu cifru slyšel, nevěřil jsem. To není možný, říkal jsem si…“ Proto se rozhodl odmítnout. „Na Spartu je to nesmyslná částka. Jiným tam ve stejnou dobu dávali 400 tisíc měsíčně, a pak je okamžitě posílali coby nepotřebné na hostování.“

    Odchod do zahraničí se najednou jevil jako nejlepší varianta. S ní přišel také obrovský platový skok. Sampdoria Janov mu dávala plat okolo milionu korun měsíčně. Schick měl rychle jasno. „Najednou nebylo co řešit. Otázka zněla, jestli se mám za šedesát tisíc měsícně prát o místo na hřišti s Davidem Lafatou , který bude dávat góly do pětačtyřiceti, nebo se prát za milion v Itálii, kde mám zhruba stejnou šanci.“

    Ukázalo se, že se vydal správným směrem. V Serii A se rychle chytil, v 35 soutěžních zápasech za Sampdorii zaznamenal 13 gólů. Velkou pozornost poutala jeho letní vyjednávání s Juventusem Turín, kvůli komplikacím při zdravotní prohlídce skončilo bez výsledku.

  • zhruba 5 milionů

    Patrik Schick se v AS Řím upsal na pět letFoto asroma.com

    S nabídkou přispěchal AS Řím, kam Schick za 38 milionů eur zamířil. V novém působišti podle magazínu Reportér pobírá plat odpovídající nejdražší posile v historii klubu. Kolem pěti milionů korun měsíčně.

    Sám věří, že to není ještě konečná. „Doufám, že se za pár let posunu někam ještě výš, kde budu logicky ještě líp placený – mně tyhle motivace vždycky hodně pomáhaly k výkonu.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud