1. dubna 2018 • 15:33

Hvězdy ročníku 2000: Nový "Neymar" Realu i kanonýr na levém beku

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na nejtalentovanější fotbalisty ročníku 2000Podívejte se na nejtalentovanější fotbalisty ročníku 2000FOTO: koláž iSport.cz

    Do velkého fotbalu se prosazují první hráči zrození v tomto tisíciletí. Děti milénia jsou o 22 let mladší než Gianluigi Buffon a rvou se o místo. Představujeme šestici z Evropy a jednoho speciálního mladíka z Jižní Ameriky. 

  • Ryan Sessegnon

    Ryan Sessegnon je levý bek, ale i kanonýrFoto Reuters

    Pozice: Levý obránce

    Datum narození: 18. května 2000

    Tým: Fulham

    Národnost: Angličan

    Největší anglický talent. V tom jsou zajedno i těžké trenérské váhy a muži s jinak velmi odlišným náhledem na svět jako Mourinho , Pochettino, Guardiola či Wenger. Kluby pod jejich velením usilují, aby Sessegnona získaly. Tottenham nabídl 30 milionů eur. Bez úspěchu. Proč ten neobyčejný zájem?

    Ryan je nový Ashley Cole nebo David Alaba. Mezi opory Fulhamu se vyhoupl v 16 letech. Doteď si připsal 71 startů. V minulé sezoně dal 7 gólů, v této se trefil čtrnáctkrát (blýskl se i hattrickem). Oslnivá bilance levého beka a kapitána anglické devatenáctky, s níž loni vyhrál mistrovství Evropy, kde vstřelil tři branky a byl vyhlášen nejlepším hráčem.

  • Pietro Pellegri

    Pietro Pellegri opustil Itálii a válí v MonakuFoto Profimedia.cz

    Pozice: útočník

    Datum narození: 17. března 2001

    Tým: AS Monaco

    Národnost: Ital

    Do nejvyšších pater italského fotbalu vyletěl ve věku 15 let a 280 dní a stal se nejmladším ligovým novicem. Přesněji: vyrovnal rekord Amedea Amadei z roku 1937. Tehdy nežil ani Pellegriho dědeček a Itálii vládl Mussolini. Pietro měří 196 centimetrů a jeho vzorem je Ibrahimovic. Obránci Lazia kvůli němu viděli rudě.

    Na podzim ho neuhlídali a 16letý středoškolák slavil přerod v nejmladšího dvougólového střelce Serie A. Chtěly ho Juventus a AC Milán, ale v lednu ho ulovilo Monako (25 milionů eur), kde své nadání vybrousili třeba Mbappé, Martial, Carrasco a další.

    Vinicius Jr. září za reprezentaci Brazílie do 17 let
    Vinicius Jr. září za reprezentaci Brazílie do 17 let

  • Ferrán Torres

    Ferán Torres v dresu ValencieFoto Profimedia.cz

    Pozice: útočník

    Datum narození: 29. února 2000

    Tým: Valencia

    Národnost: Španěl

    První fotbalista narozený v roce 2000, který nastoupil k utkání španělské La Ligy. Došlo k tomu 16. prosince 2017 a Ferrán Torres, 17letý pravý křídelník, předvedl, proč o něj vedou bitvu Real Madrid s Barcelonou, jimž sekundují ještě PSG a Juventus. Atleticky stavěný (184 cm) typ hráče, energický, průbojný, obratný s míčem. Valencia, v jejíž akademii se vzdělává od šesti let, si ho pojistila do roku 2020 s klauzulí 25 milionů eur.

  • Ludovit Reis

    Ludovit Reis je hvězdičkou GroningenuFoto Profimedia.cz

    Pozice: záložník

    Datum narození: 1. června 2000

    Tým: Groningen

    Národnost: Nizozemec

    Hodně slibný střední záložník, bez ostychu a kolísání se protlačil do základní jedenáctky Groningenu a dnes už náleží k předním hráčům mužstva. Málokdy střídá a má podstatný vliv na hru svého týmu v Eredivisie. Syn slovenských rodičů, kteří se usadili v Nizozemsku. Jeho snem je Premier League, konkrétně Liverpool, jemuž fandí odmala.

    Vinicius Jr. září za reprezentaci Brazílie do 17 let
    Vinicius Jr. září za reprezentaci Brazílie do 17 let

  • Moise Kean

    Moise Kean patří JuventusuFoto Profimedia.cz

    Pozice: útočník

    Datum narození: 28. února 2000

    Tým: Hellas Verona

    Národnost: Ital

    První hráč, který přišel na svět v tomto tisíciletí a startoval v Lize mistrů, stejně jako vstřelil gól v Serii A. V minulé sezoně to svedl za Juventus a bral s ním titul. Od léta hostuje ve Veroně. Skóroval čtyřikrát, jenou prostřelil i Gianluigiho Donnarummu mezi tyčemi AC Milán. Agent Mino Raiola se smál. Oba hráči jsou jeho klienti. „Mino mi říká, ať jsem jako Ibra, Pogba , Lukaku . A já takový budu,“ prohlásil dynamický a na sv svůj věk nebývale silný útočník, který se narodil v Itálii rodičům z Pobřeží slonoviny.

    Jeho otec Biorou si loni zoufal: „Juventus synovi nabídl milion eur ročně, to je fajn, ale mně slíbili traktory pro mé zemědělské podniky a teď říkají, že už na ně nemají v rozpočtu místo. Mám v Africe několik hektarů půdy, na kterých chci zasadit rýži a kukuřici. Traktory potřebuju.“

  • Jadon Sancho

    Jadon Sancho se vydal na zkušenou do DortmunduFoto Profimedia.cz

    Pozice: útočník

    Datum narození: 25. března 2000 ¨

    Tým: Borussia Dortmund

    Národnost: Angličan

    Měl pověst perly akademie Manchesteru City a byl i jednou z tváří kampaně na nové dresy. Když ho Guardiola nevzal na turné, nepodepsal smlouvu a rozhodl se posílit Dortmund – jako vůbec první Angličan v BVB. Zazářil na mistrovství Evropy U17, kde v 6 utkáních zaznamenal 5 gólů a 5 asistencí. Anglie získala stříbro a Sancho trofej pro nejlepšího hráče. Před ním ji vyhráli třeba Rooney , Fábregas, Kroos či Götze. V Signal Iduna Parku zdědil číslo 7 po Dembélém. Ten přišel za 15 milionů eur z Rennes a za 105 odešel do Barcelony.

  • Vinícius Júnior

    Vinicius Jr. září za reprezentaci Brazílie do 17 letFoto Profimedia.cz

    Pozice: křídlo

    Datum narození: 12. července 2000

    Tým: Flamengo

    Národnost: Brazilec

    Nejistá investice. Real Madrid ze svého účtu převedl do kapes Flamenga 45 milionů eur, třebaže Vinícius ještě nic pořádného neukázal. Platí to i po první sezoně v brazilské lize. Na hřiště chodil jako náhradník a připsal si 3 góly. Trenér Reinaldo Rueda podotkl, že ve své věkové kategorii patří k nejbravurnějším, ale jinak je znát, že ještě potřebuje hodně času, aby dozrál fotbalově, fyzicky i mentálně. Real doufá, že se jeho přesun do Evropy vydaří stejně jako v případě Neymara do Barcelony či Gabriela Jesuse do Manchesteru City. V létě 2018 to však podle všeho nebude.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud