25. září 2018 • 12:40

Suchý nevolil krále Modriče. Ronaldo a Messi chyběli a schytali kritiku

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V anketě Mezinárodní fotbalové federace FIFA The Best předčil chorvatský záložník Luka Modrič svého někdejšího spoluhráče z Realu Madrid a obhájce prvenství Cristiana Ronalda. Na slavnostním ceremoniálu v Londýně převzal cenu jako vítěz hlasování kapitánů a trenérů národních týmů, novinářů i fanoušků FIFA, po jeho skončení jsme se dozvěděli, jak hlasovali Modrič, Ronaldo, Messi a další. A co čeští zástupci? 



Modrič ukončil tak desetiletou nadvládu dua Cristiano Ronaldo , Lionel Messi . Chorvatský záložník získal největší procento hlasů (29,05%), druhý skončil Portugalec Ronaldo (19,08%) a třetí Egypťan Mohamed Salah (11,23%). 

Jak dopadla anketa FIFA The Best
1. Luka Modrič (Chorv./Real Madrid) 29,05 procenta hlasů
2. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 19,08
3. Mohamed Salah (Egypt/Liverpool) 11,23
4. Kylian Mbappé
(Fr./PSG) 10,52
5. Lionel Messi (Arg./Barcelona) 9,81

Modrič se však vůbec neobjevil na hlasovacím lístku kapitána české reprezentace Marka Suchého , který dal přednost Cristianu Ronaldovi, Lionelu Messimu a Mohamedu Salahovi. Dnes již bývalý trenér české reprezentace Karel Jarolím do svého výběru zařadil stejně jako Suchý na třetí pozici Salaha. Jeho druhou volbou byl francouzský talent Kylian Mbappé a pět bodů za první místo poslal Jarolím Modričovi.

Za Slovensko volil kapitán Martin Škrtel v pořadí Modrič, Mbappé, Salah. Trenér našich východních sousedů Ján Kozák napsal na první místo rovněž středopolaře Realu Madrid, jako druhého volil Ronalda a na třetí místo zařadil Edena Hazarda z Chelsea.

Překvapivou volbu snad pro celé fotbalové prostředí učinil argentinský kapitán Lionel Messi. Nikoliv tím, že na první místo napsal Modriče a na druhé Mbappého. Pak totiž na jeho sezonamu došlo na Cristiana Ronalda. V minulosti nebylo úplně zvykem, že se rivalové takto ocenili. Ronaldo ale Messimu volbu „neoplatil“ a hlasoval pro trio Varane, Modrič, Griezmann.

A jak volil nejlepší hráč FIFA sezony 2017/18 Luka Modrič? Své hlasy rozdělil následovně. Pět bodů daroval svému spoluhráči z Realu Madrid Raphaelovi Varanemu, tři body bývalému kolegovi Ronaldovi a jeden bod střelci Atlétika Madrid Antoine Griezmannovi.

Jak hlasovali v anketě o nejlepšího hráče FIFA?

Marek Suchý (kapitán Česko) – 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. Salah
Karel Jarolím (bývalý trenér Česka) – 1. Modrič, 2. Mbappé, 3. Salah
Cristiano Ronaldo (kapitán Portugalska) – 1. Varane, 2. Modrič, 3. Griezmann
Lionel Messi (kapitán Argentiny) – 1. Modrič, 2. Mbappé, 3. Ronaldo
Luka Modrič (kapitán Chorvatska) – 1. Varane, 2. Ronaldo, 3. Griezmann
El Hadary Essam (kapitán Egypta) – 1. Salah, 2. Modrič, 3. Ronaldo
Sergio Ramos (kapitán Španělska) – 1. Modrič, 2. Ronaldo, 3. Messi
Martin Škrtel (kapitán Slovenska) – 1. Modrič, 2. Mbappé, 3. Salah
Jan Kozák (trenér Slovenska) – 1. Modrič, 2. Ronaldo, 3. Hazard
Dani Alves (kapitán Brazílie) – 1. Neymar, 2. Messi, 3. Ronaldo
Harry Kane (kapitán Anglie) – 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. De Bruyne
Gareth Southgate (trenér Anglie) – 1. Modrič, 2. Varane, 3. Hazard
Didier Deschamps (trenér Francie) – 1. Griezmann, 2. Varane, 3. Mbappé
Hugo Lloris (kapitán Francie) – 1. Varane, 2. Griezmann, 3. Mbappé

Kritika ze všech stran

Jinak povedený galavečer předávání cen FIFA přinesl i několik výsledků, nad kterými se lze pozastavit. Nejvíc asi podoba nejlepší jedenáctky sezony 2017/18.

Do ní se nevešel na úkor Davida de Gey z Manchesteru United brankář Thibaut Courtois , který byl přitom na galavečeru vyhlášen nejlepším brankářem sezony. Mezi vyvolenými chybí také třetí nejlepší hráč světa Mohamed Salah. Ten alespoň převzal cenu za nejhezčí gól sezony.

I toto ocenění vyvolává určité pochybnosti o tom, zda to nebyla tak trochu náplast za to, že Salah nebyl vybrán do ideální sestavy a nevyhrál ani cenu pro nejlepšího hráče FIFA. 

Obehrání dvou obránců a povedený obstřel v Salahově podání proti Evertonu sice patří k povedeným kouskům, nicméně je tento gól natolik výstavní, aby konkuroval famózním trefám nůžkami od Cristiana Ronalda (v semifinále Ligy mistrů proti Juventusu) a Garetha Balea (ve finále Ligy mistrů proti Liverpoolu)? 

Na toto konto zavtipkoval i Salahův spoluhráč z Liverpoolu James Millner, který na svůj twitterový účet napsal, že egyptskému fotbalistovi gratuluje k tomu, že jeho sedmý nejhezčí gól v sezoně se stal nejhezčím gólem světa. 

Kritika se svalila i na dvojici Ronaldo, Messi, která v posledních deseti letech vládla většině ocenění. Proč? Ani jeden se totiž předávání cen FIFA nezúčastnil osobně. 

"Absence Ronalda a Messiho? Nedostatek respektu k hráčům i k FIFA," kritizoval italský trenér Fabio Capello. "Je možné, že toho vyhráli až příliš a neumí přijmout to, že o ceny přišli. V životě musíte umět zvládat situace, kdy vyhráváte, i ty, kdy prohráváte," dodal. 

Neúčast obou hvězd mrzela i vítěze Modriče. "Každý má své důvody, proč se předávání nezúčastnil. Byl bych rád, kdyby tu byli, ale bohužel nejsou," hlesl nejlepší fotbalista sezony 2017/18. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud