25. října 2018 • 09:58

Beneš se vrací k sudím. Škraloup z aféry prý nevadí, půjde k projektu VAR

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V infrastruktuře spjaté s tuzemskými arbitry dochází ke změnám a posunům. Zatímco Roman Hrubeš byl odvolán z komise rozhodčích a jeho budoucnost u projektu videa ve fotbale je nejistá, do služeb byl povolán zpátky Michal Beneš – bývalý známý prvoligový sudí, který doplatil na korupční aféru v roce 2004. 



Nové jméno se objevuje v souvislosti s rozhodčími. Vlastně staronové. Léta nebylo o bývalém sudím Michalu Benešovi slyšet, nyní ho však na top úrovni angažovala fotbalová asociace a vyslala na mezinárodní školení FIFA a Mezinárodní pravidlové komise (IFAB) do Curychu.

„Záměr je jediný a jasný – je určitě potřeba posílit tým VAR. Nemůže mít vše na starost jenom Roman Hrubeš. Roman toho má neuvěřitelně moc. Chceme mít dalšího člověka, který bude schopný školit české rozhodčí pro video,“ uvedl pro deník Sport místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek.

Roman Hrubeš je garantem VAR v Česku a je autoritou směrem k IFAB. Byl rovněž členem komise rozhodčích. Z ní ho však její předseda Jozef Chovanec odvolal. Jako důvod uvedl, že vůči němu Hrubeš neměl respekt, a vyslovil nekonkrétně zájem na zlepšení práce s videem.

Benešovo zapojení může naznačovat, že Hrubeš se v dohledné době z českého fotbalu stáhne úplně. Po odvolání netajil své znechucení. „Když to shrnu, podle mě je to v současné situaci v českém fotbale úplně zbytečná instituce,“ uvedl s narážkou na zákulisní vlivy a jen formální postavení Chovance. Ostatně, o chystaném odvolání Hrubešovi řekli den předem šéf fotbalové asociace Martin Malík a místopředseda Roman Berbr.

Je tedy možné, že už Beneš pracuje s výhledem na Hrubešův odchod? „Já jsem s Romanem nemluvil o tom, zda skončí, neznám jeho myšlenkové pochody. Jak říkám, ten smysl toho je jasný – posílit tým. Koneckonců o tom mluvil předseda Chovanec od začátku. Třeba také z toho důvodu, že s projektem se pojí spousta administrativy,“ řekl Wilczek.

Beneš se z nejvyšší scény vypařil po korupční kauze, která vypukla v roce 2004. Figuroval společně s dalším sudím Jiřím Vodičkou v její žižkovské větvi spojené s Ivanem Horníkem. Právě hovory mezi ním a Benešem zachytily policejní odposlechy. Disciplinární komise oba sudí potrestala zákazem činnosti na jeden rok a pokutou 50 tisíc korun. Odvolací a revizní komise distanc zrušila, pokutu nikoli. Tehdejší šéf disciplinárky Alexander Károlyi tento verdikt nepřijal. „Podíleli na vytváření korupčního prostředí,“ reagoval. Pro Beneše to v každém případě znamenalo konec slibně rozjeté kariéry, a to i na mezinárodní úrovni.

„Michal Beneš, co vím, nikdy nebyl obviněn. Ano, objevil se v odposleších. Ale my hledáme kvalitu,“ reagoval Wilczek. „Michal pískal Champions League, je výborně jazykově vybaven. Nezastává žádnou oficiální funkci a lidí, kteří chtějí pracovat pro fotbal, je málo,“ dodal.

Benešův comeback se odehrává na více frontách. Působil jako delegát v nižších soutěžích a před touto sezonou, v níž Chovanec řídí komisi místo Poláka Michala Listkiewicze, byl zařazen na listinu delegátů FORTUNA:LIGY. Stejně jako Listkiewiczův předchůdce Miroslav Tulinger či jiný aktér korupční aféry Karel Vidlák. Předtím Beneš figuroval na seznamu technických delegátů. V nejbližším kole bude dohlížet na sudí zápasu Slavia–Dukla.

A hodit se může výhledově i při eventuální další změně v komisi…

Kolik bere Chovanec? 

Pozornost přitáhly finanční podmínky, za nichž vede komisi rozhodčích Jozef Chovanec. Server Seznam.cz zveřejnil informaci, že bere měsíčně 145 tisíc korun. Podle informací Sportu je to 160 tisíc korun včetně náhrad. Výše této sumy zaujme v souvislosti s tím, že mzdu předchozího předsedy Michala Listkiewiczce považovala FAČR za neúnosnou. Podle tvrzení místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra činila jeho odměna v prvním roce působení 4700 eur (přibližně 122 tisíc korun), další náklady (přibližně 40 tisíc) byly na Listkiewiczova asistenta. Po polovině dvouletého mandátu však polský šéf souhlasil se snížením odměny na polovinu. „Medializovaná informace o platu pana Chovance se nezakládá na pravdě a opravdu se liší od skutečnosti, která je, co se týká celkové cifry, výrazně nižší. Obecně můžeme jen opakovaně konstatovat, že přesné informace o platech zaměstnanců FAČR jsme nikdy nezveřejňovali a dělat to nebudeme ani v budoucnosti,“ prohlásil Malík. I navzdory tomu, že Listkiewiczovu mzdu Berbr veřejně uvedl. 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud