Jonáš Bartoš
8. listopadu 2019 • 04:50

Hvězda Chelsea o Čechovi: Opravdová legenda, španělštinu má excelentní!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | V hlavě ještě vstřebával úterní bláznivou přestřelku v Lize mistrů, kde Chelsea proti Ajaxu dotáhla z 1:4 na 4:4. Kepa Arrizabalaga, mladá španělská jednička „blues“, poskytl ve středu večer vybrané skupině evropských novinářů krátké exkluzivní interview, kde odpověděl i na otázky iSport.cz a idnes.cz. „Petr Čech? Opravdová legenda,“ prohlásil na setkání během slavnostní akce, kde firma adidas představila nový míč pro EURO 2020.



„Kepa,“ jinak se tomuhle démonovi v brance neřekne. Jeho dlouhé příjmení totiž málokdo vysloví správně. Po únorové kontroverzi s tehdejším trenérem Chelsea Mauriziem Sarrim, kde v prodloužení finále Ligového poháru proti Manchesteru City odmítl vystřídat, získal nálepku namistrovaného frajírka. Na středečním odhalení nového míče adidas pro EURO 2020 v Londýně ale přišel sympatický, usměvavý a dobře naladěný mladík.

Ochotně se fotil, pózoval, bez kyselého obličeje plnil mediální povinnosti. Odpovídal i na otázky českých novinářů, kde se řeč stočila k  Petru Čechovi . Mimořádné fotbalové osobnosti, která se po skončení aktivní kariéry v létě vrátila do Chelsea v roli poradce sportovního a technického úseku s těsným propojením na vedení klubu.

„Petr Čech je opravdová legenda Chelsea, legenda světového fotbalu. Je k nám velmi přístupný a na trénincích se nám snaží pomáhat. Jde o velmi obohacující zkušenost, že můžu pracovat v jeho blízkosti. Jeho zkušenosti, počty titulů, to je něco, z čeho se vždycky můžete něco naučit,“ hlásil jeden z nejlepších gólmanů současnosti.

Čech v londýnském klubu zůstává v blízkosti hráčů v kabině, plní roli spojky mezi fotbalisty, trenéry a vedením. Dohlíží i na tréninkový proces, kde z logiky jeho bývalého povolání nejvíc dbá na rozvoj gólmanů.

„Snaží se s námi být co nejvíc v Cobhamu (tréninkovém centru Chelsea), brankářům věnuje hodně pozornosti. Snaží se co nejvíc pomáhat a každý den nám dává dobré rady,“ ocenil Kepa pomoc muže, který v Chelsea chytal v letech 2004 – 2015. Po dalších čtyřech sezonách v Arsenalu ale Čech ve 37 letech aktivní kariéru ukončil a vrátil se do klubu, kde prožil nejvíc úspěchů.

Spoluhráči z Chelsea, gólmana Kepa Arrizabalaga a záložník N'Golo Kanté si užívali slavnostní představení míče pro EURO 2020
Spoluhráči z Chelsea, gólmana Kepa Arrizabalaga a záložník N'Golo Kanté si užívali slavnostní představení míče pro EURO 2020

Kepa se mezi fotbalovou smetánku vyšvihl výkony v Bilbau, odkud zamířil v létě 2018 do Chelsea jako nejdražší brankář světa. Stál 72 milionů liber, přes dvě miliardy korun. Taková pozice vyvolává extrémní očekávání, zvlášť v klubu, kde jsou mezi tyčemi zvyklí na mimořádnou kvalitu. Však zde míče zastavoval Petr Čech a po něm Thibaut Courtois , dnes jednička belgické reprezentace a Realu Madrid.

„Pokouším se pokračovat v jejich práci a být na stejné úrovni. To znamená vyhrávat tituly, plnit naše cíle a chytat tak, aby si mě lidé pamatovali stejně, jako tyhle dva,“ pravil skromně 25letý chlapík.

Při rozhovoru rozuměl anglicky kladeným dotazům, nicméně odpovědi formuloval v mateřské španělštině a využil pomoci překladatelky. „Má angličtina se lepší každý den, cítím se v ní lépe a lépe. Ale ještě nejsem stoprocentně sebevědomý na to, abych mluvil anglicky,“ vysvětlil.

Jak komunikuje s českou fotbalovou ikonou? Čech je známý tím, že ovládá několik cizích jazyků, vedle angličtiny, francouzštiny i němčinu a španělštinu. „Petrova španělština je excelentní, je v ní opravdu velmi dobrý. Mluvíme spolu španělsky i anglicky, občas to kombinujeme,“ culil se Kepa.

Došlo i na aktuální situaci v Chelsea a nástup Franka Lamparda, který v létě vystřídal Maurizia Sarriho. „V minulém roce pod Mauriziem bylo důležitější, abychom rozehrávali odzadu po zemi a víc riskovali. Teď to takhle tolik není, víc se koncentrujeme na to, abychom se nedostávali pod tlak,“ nastínil španělský gólman.

Chelsea FC Vše o klubu ZDE

Nové vydání časopisu Sport Góóól objednávejte na iKiosek.cz ZDE>>>

Sport Góóól Sport GóóólFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud