4. prosince 2019 • 17:43

Šéf UEFA tvrdě o VAR: Ofsajdy? Chaos. Ani nejlepší trenéři nevědí, co je ruka

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin přiznal, že není fanouškem videa. Podle něj způsobuje zmatek. UEFA proto navrhne změnu pravidel v posuzování ofsajdů.



„Je to chaos. Nejsem fanouškem videa. Byl jsem skeptický a můžu říct, že výsledky se mi nelíbí. Bohužel cesta zpátky neexistuje,“ řekl Čeferin v rozhovoru pro Daily Mirror.

„To, že tolerujete při ofsajdu jeden nebo dva centimetry, nestačí. Mezinárodní pravidlové komisi IFAB a našim rozhodčím navrhneme změnu,“ uvedl dvaapadesátiletý Slovinec.

„Pokud máte dlouhý nos, tak jste v ofsajdu. Ofsajdovou čáru také kreslí VAR. Je to subjektivní nákres objektivního kritéria. Proto navrhneme, aby se tolerance pohybovala v rozmezí 10 až 20 centimetrů. Je v pořádku, pokud neodpískáte jednocentimetrový ofsajd. Smyslem ofsajdu je, že máte určitou výhodu,“ prohlásil Čeferin.

Vedle ofsajdového pravidla panují podle něj nejasnosti i u posuzování hry rukou. „Před dvěma týdny jsme do našeho sídla v Nyonu pozvali špičkové trenéry. Přijeli Jürgen Klopp, Pep Guardiola, Max Allegri, Carlo Ancelotti a Zinédine Zidane . Dali jsme jim příklad s hraním rukou. Zeptali jsme se jich, jestli šlo o záměrnou ruku, nebo ne. Půlka místnosti řekla ano, půlka ne. Tak mi řekněte, nakolik je to pravidlo jasné. Nevíme nic. Co je záměrné? Rozhodčí není psychiatr, aby věděl, jestli to hráč udělal naschvál, nebo ne,“ konstatoval Čeferin.

Také na dnešním zasedání UEFA v Nyonu se Čeferin vyjádřil k problematice videa a zmatků kolem něj. Za příklad uvedl duel Ligy mistrů z minulého týdne mezi pražskou Slavií a Interem Milán. Italský celek zvýšil v Edenu na 2:0, ale po zhlédnutí videa rozhodčí gól neuznal a naopak nařídil penaltu ve prospěch červenobílých za faul na opačné straně, který akci Interu předcházel. Místo dvoubrankové ztráty tak Slavia vyrovnala na 1:1.

UEFA se dnes dohodla na tom, že videorozhodčího využije na březnové play off Ligy národů, které určí poslední čtyři účastníky evropského šampionátu 2020. Video chce také využít v evropské kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru. Tento krok ale musí schválit Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud