31. března 2020 • 20:00

Konec miliardových přestupů? Ceny padají, Pogba k mání jen za polovic

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pandemie koronaviru se promítá i na hráčském fotbalovém trhu, kde se v posledních letech vyšponovaly transferové částky do nesmyslných výšin. Výzkumný tým CIES, renomovaná společnost pracující ve spolupráci s FIFA, spočítala, že hodnota hráčů v nejlepších pěti ligách světa klesne následkem obří celosvětové krize až o 28 procent. Ilustruje to na příkladu Paula Pogby, svého času nejdražšího fotbalisty planety. Hodnota francouzského záložníka Manchesteru United může do konce června klesnout o téměř polovinu, pokud by došlo ke zrušení aktuálního ročníku.



Vzduchem létaly miliardy, ohromné provize si připisovali agenti, bohatli hráči, z nichž se klidně kolem dvaceti let stávali multimilionáři. Zlaté časy ve fotbale nejspíš rychle skončí. Stadiony na celém světě v uplynulém měsíci utichly, vzhledem k stále trvajícímu riziku nákazy koronavirem se zdá, že se fotbalový kolotoč ještě nějakou dobu nerozjede.

Stopnutím sportovních akcí přináší ohromné ekonomické dopady. Jeden z nich může být lehce pozitivní - ceny hráčů na přestupovém trhu zcela jistě klesnou a pominou astronomické částky, které velké kluby investovaly do nových posil.

Výzkumná společnost CIES Football Observatory odhaduje, že hodnota hráčů v nejlepších pěti světových soutěžích (Anglie, Španělsko, Německo, Itálie, Francie) během krize klesne zhruba o 28 procent, tedy více než o čtvrtinu. Cenu všech kádrů zmíněných lig spočítala CIES na 32,7 miliardy eur (850,2 miliardy korun). Pokus se rozehraná sezona nedokončí, klesne souhrnná suma na 23,4 miliardy (608,4 miliardy korun).

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE >>>

Doložit to lze na konkrétním příkladu - Paul Pogba je v současné chvíli ceněný na 65 milionů eur (1,7 miliardy korun), v případě odpískání sezony spadne jeho hodnota na 35 milionů eur (910 milionů korun). Příklad celého klubu - Inter Milán má v současné chvíli kádr v hodnotě 773 milionů eur, do 30. června při naplnění černého scénáře může s cenou klesnout na 497 milionů, ztratí tedy 276 milionů. Podrobnou tabulku i s dalšími kluby najdete ZDE.

„Samozřejmě jde o velmi hypotetický scénář, ale těch 28 procent je velmi reálných, protože korespondují se ztrátou příjmů, o které by kluby v následujících měsících do června přišly,“ řekl časopisu Forbes Doktor Raffaele Poli, spoluzakladatel CIES Football Observatory.

Suhlasí s tím, že hráči budou od léta velmi pravděpodobbě přestupovat za mnohem nižší sumy. „Ceny hráčů se v posledních pěti letech zdvojnásobily, takže ten samý hráč stojí nyní dvakrát tolik, což je bláznivé. Ale očekávám, že nastane velká inflace a tenhle trend se zastaví, půjde o jeden z následků ekonomické krize,“ dodal Poli.

Velký rozhovor: Theo Gebre Selassie o konci v repre a návratu domů
Video se připravuje ...

Nemoc i válka. Kdy se už v historii zastavil fotbal a hokej?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Dohraje se česká liga? Kdy můžeme čekat další zápasy?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud