25. října 2020 • 19:00

(R)evoluce podle Wengera: konec ofsajdu, jak ho známe, i Ligy národů

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
5
  • Arséne Wenger navrhuje podstatné změny fotbaluArséne Wenger navrhuje podstatné změny fotbaluFOTO: koláž iSport.cz

    Od konce v Arsenulu před dvěma lety nepřijal už žádnou další nabídku na koučování. I tak může mít Arséne Wenger zásadní vliv na budoucnost fotbalu. Jako šéf rozvoje UEFA chce prosadit změny pravidel. Některé drobné, jiné zásadní. Chystá se třeba totálně překopat chápání a výklad ofsajdu, který by v jeho vidění světa hodně nahrával útočníkům. Ligu národů by úplně zrušil a auty by se ve fotbale kopaly.

  • Soutěže

    Liga národů je jedním z nejnovějších projektů UEFA. Měla nahradit přípravné zápasy a zajistit větší konkurenci díky setkáním týmů, které jsou výkonnostně srovnatelné. Ale podle Wengera spíš škodí.

    „Když se zeptáte lidí na ulici, co je Liga národů, málokdo vám to dokáže vysvětlit. Musíme se jí zbavit a najít jasnější události, kterým každý rozumí,“ říká.

    Řešením je podle něj zrušení soutěže, jejíž premiérový ročník vyhrálo Portugalsko, a naopak větší počet velkých turnajů. Nejlíp každé léto po sezoně jeden. „Jeden světový a jeden evropský šampionát každý druhý rok. To by zřejmě bylo to nejlepší řešení pro moderní dobu.“ Dočkáme se tak zkrácení intervalů fotbalových svátků ze čtyř let na dva?

    Portugalci vyhráli Ligu národů, jak dlouho soutěž ještě poběží? Portugalci vyhráli Ligu národů, jak dlouho soutěž ještě poběží?Foto Reuters

  • Ofsajd

     Základní ofsajdové pravidlo říká, že útočící hráč nesmít být v době přihrávky brance blíž než předposlední hráč bránícího týmu (zpravidla poslední obránce). I se zavedením VARu se řeší každý centimetr, o který by mohla jakákoli část útočného hráče přesáhnout jakoukoli část hráče bránícího.

    Wenger plánuje dát obrovskou výhodu útočícím hráčům: nehledala by se přesahující část těla, ale hráč by nebyl v ofsajdu, pokud by jakákoli část jeho těla byla jakkoli v přímce s obráncem. „Už by se nerozhodovalo o milimetrech a kousíčku útočníka za obrannou linií!“ obhajuje svůj nápad Wenger.

    V praxi by bylo dovoleno, aby měl útočící hráč náskok celého těla na obránce, jen by musel mít třeba patu na úrovni špičky stíhajícího beka. Změna by se pochopitelně nelíbila obráncům. Při ofsajdech jde mnohdy o centimetry, teď by přibyl klidně i metr manévrovacího prostoru. „Žádné takové změny se aktuálně neplánují, ale jakákoli diskuze je vítána,“ okomentoval to Bryan Swanson ze Sky sports.

    I takhle by mohl vypadat neofsajdový náběh I takhle by mohl vypadat neofsajdový náběhFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Kopané auty

    Jedna z nejčastějších činností ve fotbale vůbec. Když míč opustí hřiště, vhazuje se zpět s rukama nad hlavou a oběma nohama na zemi. Podle Wengera to znevýhodňuje rozehrávající tým.

    „Vhazování by pro vás mělo být výhodou, ale v té situaci čelíte deseti hráčům v poli, zatímco vy jich tam máte jen devět. Statistiky ukazují, že po osmi z deseti situací vhazující tým ztratí míč,“ upozorňuje.

    Jeho představa je, aby se auty kopaly, jako je tomu třeba ve futsale. Ale jen na obranné polovině, aby nevznikalo velké množství nových „standardních situací.“

    Milan Havel by na své polovině mohl provést autový kop místo hodu Milan Havel by na své polovině mohl provést autový kop místo hoduFoto Michal Beránek/Sport

  • Rohy, přímé kopy

    Bývalý trenér Arsenalu navrhuje ještě dvě menší změny pravidel, které by mohly prospět k většímu počtu gólů i plynulosti hry. Týkají se rozehrávky rohových a přímých kopů.

    „Uvažujeme o tom, že rohový kop, který během letu opustí hřiště a vrátí se zpět, vy mohl být platný, vytvořilo by to nové brankové příležitosti,“ prozradil, že plánuje narušit nedotknutelnost hranic hrací plochy. Zároveň chce navrhnout, aby po odpískání faulu mohl hráč rozehrát sám sobě, nemusel by nutně přihrávat.

    Adam Jánoš by při rozehrávce mohl "přihrát" i sám sobě Adam Jánoš by při rozehrávce mohl "přihrát" i sám soběFoto Pavel Mazáč/Sport

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud