Michal Koštuřík
Premium
30. října 2020 • 04:50

Berbrův slezský „brácha“ na Opavsku: Hostil Kayambu, kamarádí s Vrbou

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pohled dobrácký děda, co na chalupě vezme vnoučky a ukazuje jim krásy lesa. Podle lidí, co s ním přišli do styku a vidí svět jinýma očima, však jeden z rozsévačů zla v tuzemském fotbale. Vitální důchodce Miroslav Ozaniak (71) je léta moravsko-slezským Romanem Berbrem, jeho velkým kamarádem je i kouč Pavel Vrba. „Oziho“ rajonem je opavský region, v prvoligovém SFC dokonce vlastní jednu akcii. „Přežije“ kauzu svého kumpána? 



S Romanem Berbrem se oslovují „brácho“. Pečou to spolu už dlouho, znají se z dob, kdy začínali s pískáním. Pokud si jako rozhodčí znepřátelíte Miroslava Ozaniaka, máte problém. Na posun výš zapomeňte, doporučení ze Slezska do Prahy nedorazí. „Ozi“ má dlouhé prsty.

Deník Sport požádal Ozaniaka o rozhovor. „Děkuji za nabídku, nemám zájem,“ napsal. Pár dní před zatčením místopředsedy FAČR a dalších devatenácti aktérů kauzy, přitom promluvil pro Opavský deník. V něm se bez skrupulí odkopal. Zjevně netušil, že to na jeho „bratra“ praskne. „Sešli jsme se povahově i lidsky. Je asi závist některých, že je Roman Berbr můj kamarád. Pro mě je člověk, který chce pomoct fotbalu,“ prohlásil.

Pokud Ozaniak nešíří na východě republiky Berbrovu „víru“, relaxuje na chalupě v Pohorelé. Na Slovensko, odkud pochází jeho rodiče i manželka, za ním jezdí mimo jiné trenér Vrba. Hostil i konžského záložníka Joela Kayambu. Jeho přestup z Opavy do Plzně vydává „Ozi“ hodně za svou zásluhu. „Jak Berbr vládne v nejvyšších sférách a v Čechách, Ozaniak je totéž v bledě modrém v Moravskoslezském kraji. Je naprosto stejná krevní skupina,“ popsal před pěti lety Drahoslav Handlíř, někdejší prvoligový arbitr.

Ačkoliv je Ozaniak minoritním akcionářem prvoligového klubu, finančně podle informací Sportu k jeho chodu nijak výrazně nepřispívá. Možná vůbec.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud