1. listopadu 2020 • 13:20

Berbrův člověk otočil. Brímus po vypuknutí kauzy převlékl kabát

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl braný za muže mocného Romana Berbra. Choval se tak, jednal tak. Po zatčení „Náčelníka“ ale Pavel Brímus otočil. Krátce po vypuknutí masivního korupčního skandálu prohlásil, že proti nejmocnějšímu muži českého fotbalu vždy bojoval. Minimálně na Moravě se funkcionář, který se v minulosti živil sázením, těžce zdiskreditoval.



Traduje se scénka, jejíž věrohodnost potvrdilo Sportu několik zdrojů. Pavel Brímus byl velkým oblíbencem Romana Berbra. Šel mu na ruku, názory a postoje českého místopředsedy na Moravě sveřepě prosazoval. A jednou, ve skupině mocných funkcionářů, k němu Berbr přistoupil. „Brímuse objal otcovsky okolo ramen a prohlásil, že on je jeho nejmilejší člen výboru,“ shoduje se řada lidí z branže.

„Byl to jasný šiřitel Berbrových myšlenek,“ na rovinu říká Dalibor Kučera, někdejší svazový místopředseda.

Důkaz? Třeba tento: právě Pavel Brímus přišel v minulosti s požadavkem, ať se výkonný výbor rozšíří o jednoho zástupce z Čech za okresy a kraje. Přesně, jak chtěl Berbr. Tím by Morava ztratila částečně svůj vliv. Na valné hromadě návrh prošel…

V zákulisí se o něm mluvilo jako o arogantní postavě dávající na odiv svoji sílu podpořenou přátelstvím s mocným „Náčelníkem“.

Když ale v pátek 16. října rozjeli kriminalisté masivní zatýkání napříč republikou a v síti aféry uvízl jako hlavní ryba Berbr, jeho letitý zastánce otočil. Pro Zlínský deník řekl následující věty: „Můj negativní postoj k této osobě je veřejně znám již několik let. Vždy jsem bojoval proti němu a jeho lidem. Rozhodně neschvaluji jednání, jako bylo to pana Berbra, o to důsledněji se musí vše prošetřit a co nejpřísněji potrestat.“

Náhlý názorový obrat však nenachází pochopení. Minimálně u moravských funkcionářů. „Je mi stydno, když někdo takhle najednou otočí, aby zachránil sám sebe,“ hromuje Kučera.

Právě on pomáhal dosadit Brímuse v roce 2019 dosadit do výkonného výboru asociace. Na Moravě lobboval za jeho zvolení. Jezdil po klubech, snaha se vyplatila. V důsledku ale bylo prý všechno jinak. „Za osobní výhody, pár lístků na mezistátní utkání, naprosto popřel myšlenky, co zastával. A teď tvrdí, jak bojoval proti Berbrovi. To je ubohé slabošství. Čekal bych, že bude aspoň mlčet,“ láteřil Kučera v rozhovoru pro Sport.

Nebyl sám. Své si řekl další člen výkonného výboru Pavel Nezval, ve fotbalovém zákulisí považovaný za Berbrova hlavního oponenta. „Před fotbalovou veřejností se zesměšnil,“ říká o Brímusovi.

Jak se vůbec devětapadesátiletý funkcionář propracoval do klíčových funkcí v českém fotbale? Dlouho působil v házené. V první dekádě jednadvacátého století býval sportovním ředitelem zlínského klubu. Byť fotbal aktivně hrával v Malenovicích, neměl s ním příliš společného.

To se změnilo až poté, co zlínská házená začala mít vážné finanční potíže. Odešel hledat štěstí jinam. Coby funkcionář se začal angažovat v České unii sportu, v roce 2011 se stal předsedou Okresního fotbalového svazu ve Zlíně. Začal si budovat kontakty a vliv.

Dokonce se snažil živit sázením na sportovní utkání. Na Zlínsku se o Brímusově velké vášni všeobecně ví. V pobočkách sázkových kanceláří trávil spoustu času, což prý časem notně přispělo k jeho výrazné oblibě u Romana Berbra.

Ostatně, jednou z hlavních linek současného vyšetřování je právě napojení obviněných na zločineckou skupinu ovlivňující výsledky sportovních zápasů. Sázky hrají jednu z podstatných rolí celého příběhu.

Brímus se nyní svými mediálními výstupy snaží zachránit, co se dá. Pokud z nějakých důvodů nesloží mandát ve výkonném výboru FAČR, zůstane jeho členem minimálně do řádné volební valné hromady v příštím roce. A pak? Nyní se jeví jako prakticky nemožné, aby zůstal vyslancem Moravy.

Vrcholná funkcionářská kariéra Pavla Brímuse se zřejmě blíží k tvrdému pádu.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud