21. července 2022 • 18:24

Z venkova do Sparty? Mladému Kollerovi pomohl kolega z brigády

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to svým způsobem fotbalová pohádka. Všemi podceňovaný Honza ze Smetanovy Lhoty dobyl slavné ligy a navrch se stal historicky nejlepším střelcem české reprezentace. Jenže předtím jezdil na traktoru a brigádničil v České národní bance, když se v době rozdělení Československa stahovala z oběhu stará měna. A právě díky téhle štaci se dostal do Sparty. I o tom vypráví film Jan Koller – Příběh obyčejného kluka, který bude mít premiéru 10. srpna. Web iSport.cz přináší exkluzivní ukázky z dokumentu.



Vyučil se mechanikem opravářem silničních motorových vozidel a kopal divizi v Milevsku. Celkem banální příběh. Tušil zkraje devadesátých let někdo, že se z Jana Kollera stane jeden z nejlepších útočníků českých fotbalových dějin?

Když se ve dvaceti vrátil z vojny, našel si nevšední brigádu u České národní banky. V protiatomovém krytu na pražském Černém Mostě třídil staré mince, které po zániku Československa přestaly platit. Koller je svými dlouhými prsty roztřídil podle hodnot a přesouval do kontejnerů, které se zapečetily a odvážely na roztavení.

Sympaťák ze Smetanovy Lhoty si získal srdce spolupracovníků – včetně kolegy z kanceláře Václava Tichého, jenž měl kontakty ve Spartě.

„Honza mě v jednom článku nazývá pohádkovým dědečkem,“ usmívá se Tichý. „Jednou jsem se ho zeptal, jestli by si troufl hrát za béčko Sparty. Odpověděl: klidně! Tím začalo moje úsilí o to, dostat Honzu do Sparty.“

Film Koller jde do kina. Pojďte taky, říká fotbalová legenda
Video se připravuje ...

Pan Tichý sedl k telefonu a… „Zavolal jsem svému kamarádovi, ale zanedlouho mi volal zpátky, že nepochodil.“

Odmítnutí přišlo z nejvyšších míst. „Tomáš Pospíchal prý řekl: Prosimtě, zavolá ti nějakej fanda… Takhle Sparta přece nemůže dělat přestupy,“ vykládá Tichý. „Ale aspoň jsem vymámil telefonní číslo na vedoucího sparťanského béčka Šímu.“

Zajímá vás, jak to bylo dál? Vyrazte do kina, kromě Kollera ve filmu uvidíte spoustu dalších hvězd v čele s Mariem Götzem.

Premiéra se uskuteční 10. srpna v Cinema City v pražském Slovanském domě. Ještě předtím se odehrají čtyři předpremiéry: 28. července v Praze a o den později v Plzni, 4. srpna v Brně a 5. srpna v Ostravě. Vstupenky jsou už teď k dostání v síti Cinema City.

„Přijďte se na film spolu se mnou podívat,“ zve Koller nejen fotbalové fanoušky.

Film o Janu Kollerovi míří do kin. Proč se v dětství nelíbil ani vlastnímu tátovi?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud