Martin Pešout
17. března 2023 • 20:15

Vášnivá derby: brazilská rvačka, 22 vyloučení i vuvuzely. Překvapí Indie

Autor: Martin Pešout, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Rivalita, emoce, vášeň. Takové pocity přinášejí nejslavnější fotbalová derby. Ale jaké je skutečně největší? Real proti Atlétiku, milánské AC proti Interu? Kdepak. Nejbláznivější řežby se odehrávají za hranicemi Evropy. Není žádným překvapením, že obří vášeň mají v Jižní Americe, především Brazílie vládne. Rivaly ale najdeme také v Africe a Asii.

  • Boca Juniors - River Plate

    Argentina

    Možná největší derby na světě. Co do fanouškovské vášně bezesporu. To je argentinská bitva mezi Bocou Juniors a River Plate. V době konání zápasu je celé Buenos Aires ochromeno. Divočina, helikoptéry, nepokoje fanoušků, rvačky.  A jestli španělský souboj mezi Barcelonou a Realem je El Classico, tohle je SuperClassico.

    A jako by nestačilo, že se oba rivalové potkávají v Argentině, čas od času dojde na jejich konfrontaci v rámci Poháru osvoboditelů, jihoamerické obdoby Ligy mistrů. V roce 2018 se dokonce střetli ve finále a aby se přešlo řádění na tribunách, duel se raději přesunul do Madridu.

    Jak rivalita vznikla? V roce 1925 se River Plate odstěhoval do bohatší čtvrti v hlavním městě, a zatímco Boca Juniors se těšila přízni dělníků a přištěhovalců, to Riveru začala přát bohatší vrstva obyvatel. A započala společensko-kulturní nenávist.

    Fanoušci týmu Boca Juniors patří k nejvášnivějším na světěFoto profimedia.cz

  • Gremio - Internacional

    Brazílie

    Podobné divočiny jako v Argentině se na fotbale dočkáte taky v Brazílii. Kde jinde by se poprali hráči obou týmů, tak jako se tomu stalo před třemi lety mezi celky Gremio a Internacional z města Porto Allegre v rámci Poháru Osvoboditelů. Tehdejších osm udělených červených karet se stalo rekordem soutěže.

    Za Gremio momentálně hraje i Luis SuárezFoto Reuters

  • Flamengo - Botafogo

    Brazílie

    Clássico da Rivalidade. To je střetnutí Flamenga s Botafogem, dvou velkoklubů z jihovýchodu země ve státu Rio de Janeiro. Pozornost padne hlavně na Flamengo, nejpopulárnější klub národa hrajícím na legendárním stadionu Maracana. Ikonou klubu je slavný Zico, jenž v něm strávil dvanáct let a získal čtyři ligové tituly, Pohár Osvoboditelů a Interkontinentální pohár. Nesmíme zapomenout ani na další derby mezi Flamengem a Fluminense nebo Botafogem a Vasco de Gama. 

    Hráči Flamenga v euforiiFoto Reuters

  • Palmeiras - Corinthians

    Brazílie

    Když spolu hraje Palmeiras a Corinthias, v São Paulu se zastavuje život. O tomto derby se dokonce napsaly knihy a točily filmy. Vzájemný souboj přesahuje hranice sportu. Tohle derby patří mezi deset největších na světě. 

    Hráči Palmeiras se radují ze zisku trofejeFoto Reuters

  • Atlético Mineiro - Cruzeiro

    Brazílie

    Za zmínku stojí i bitva o město Belo Horizonte v Minas Gerais. Některé oblasti státu podporují kluby ze São Paula nebo Rio de Janeira, ale v Belo Horizonte se všechna srdce zaměřují na rivalitu mezi Azuis Celestes (Cruzeiro) a Galo (Atlético), jedná se tudíž o zápas plný vášně a emocí. V Brazílii najdeme nespočet derby napříč všemi státy, i těmi menšími. I v nich jde takzvaně o všechno, přestože pro našince by se mohlo zdát, že se jedná o nepodstatné zápasy. Ne tak v zemi samby. 

    Zápas mezi celky Atlético Mineiro a Cruzeiro nabízí občas dramatické momentyFoto profimedia.cz

  • Nacional - Penarol

    Uruguay

    Za fotbalovou vášní můžete taky do Uruguaye. Od konce 19. století svádí v Montevideu bitvy Nacional a Peňarol. Oba týmy udělaly hodně pro rozvoj fotbalu na jihoamerickém kontinentu. Mezi legendární se řadí souboj z dubna 1990. Tehdy se rozdalo 22 červených karet a zápas se nedohrál pro nízký počet fotbalistů schopných utkání dokončit. 

    Hráči uruguayského Nacionalu se radují z góluFoto Reuters

  • Kaizer Chiefs - Orlando Pirates

    JAR

    Jedno z největších afrických derby najdete v Johannesburgu. V zemi pořádající světový šampionát 2010 se fotbal těší velké popularitě, a pokud vám chybí zvuk vuvuzel, zamiřte právě sem. Rivalita mezi Kaizer Chiefs a Orlando Pirates vznikla tak, že klub Kaizer Cheifs založila bývalá hvězda Orlanda Kaizer Motaung.

    Kluby si udržují vyrovnanou vzájemnou bilanci: z osmačtyřiceti zápasů oba vyhráli čtrnáct, dvacetkrát se urodila remíza. 

    Fanoušci Orlanda Pirates během derbyFoto profimedia.cz

  • Mohun Bagan - East Bengal

    Indie

    Bylo by překvapením, kdybychom velké derby nenašli také na asijském kontinentu. Že to největší se nachází v Indiii, by už leckoho ovšem zaskočit mohlo. Indie totiž není fotbalu zaslíbená. V minulosti sice byla britskou kolonií, působili zde ale spíš aristokraté a ti holdovali kriketu, tenisu a pozemnímu hokeji. Zatímco fotbal určený dělnické třídě vnímali jako disciplínu nehodnou jejich společenskému postavení.

    Co se týče fotbalu, tak boduje zápas týmů Mohun Bagan a East Bengál. Výsledek tohoto střetnutí zajímá více lidí, než to, jak si vede indická reprezentace. Kalkata má čtyři miliony obyvatel, a tak se tu naskýtá velký fanouškovský potenciál. Rekordním bylo derby z roku 1997, na které přišlo 130 tisíc fanoušků.

    Choreo fanoušků během hlavního šlágru v indické lize...Foto profimedia.cz

  • Al Ahly - Zamalek

    Egypt

    Významné africké derby najdeme i v zemi Mohameda Salaha. V Egyptě vedou ostré bitvy dva nejúspěšnější káhirské celky Al Ahly a Zamalek. Al Ahly je zajímavé i pro českého fanouška, protože v minulosti navázalo spolupráci s Viktorií Žižkov a Teplicemi. Proto se v sobotu na lavičce Severočechů proti Slavii objevil Egypťan Mohammed Yasser Nour. Vzhledem k temperamentu Egypťanů městské derby provázely četné nepokoje a nezřídka došlo k úmrtí fanoušků. Aby se nejiskřilo i na hřišti, duely raději pískají rozhodčí z jiných zemí, aby dění na trávníku bylo co nejvíc nestranné.

    V listopadu 2020 došlo na střet těchto soupeřů ve finále africké Ligy mistrů. Úspěšnější bylo Al Ahly a klub získal rekordní devátý titul. Před pár týdny se Al Ahly představilo na MS klubů. A ještě česká stopa. Technickým ředitelem klubu je Michal Prokeš, který má starosti všechny mládežnické týmy. „Je to práce snů,“ říkal v létě v rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz.

    Fanoušci Al Ahly během zápasuFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud