Ondřej Škvor
11. prosince 2009 • 15:01

Prosázel miliony. Tak začal ovlivňovat zápasy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sedmnácti si poprvé vsadil. Za pět euro vyhrál víc než tisícovku. Bingo! Sázení propadl, a tak přišly velké dluhy.



Jak z toho ven? Začal prodávat zápasy. Teď se čtyřiadvacetiletý německý fotbalista Marcel Schuon přiznal. Jako první z hráčů namočených do rozsáhlé evropské aféry.

Přišel do sázkovky znovu zkusit štěstí. Zase to nevyšlo, dluhy už se vyšplhaly do desítek tisíc eur. Půjčil si od banky, ale znovu všechno prohrál. Půjčil si od černé sázkové kanceláře. Prohrál. Půjčil si zase, ještě víc, a opět všechno prohrál.

Čtěte více:
Německá policie zatkla členy sázkařského gangu »
UEFA podezírá pět klubů. Ze Slovinska i Maďarska »
Sázkařský skandál: S mafií to pekla také UEFA »

Řešení bylo zoufale málo. Už předtím mu v sázkovce nabízeli „jednoduchou pomoc". Stačí nějaký ten vlastní gól. Nebo třeba ruka ve správnou chvíli.

To se obránci přece může stát. Párkrát odmítl, ale pak podlehl. Pomohla tomu i maličkost: zbraň v ruce šéfa kanceláře...

Mimochodem, ten pán se jmenuje Nurettin G., jeden z hybatelů sázkařského skandálu. Teď už tenhle turecký šíbr sedí ve vězení, ale tehdy ovlivňoval zápasy napříč Evropou.

Stadion nyní už třetiligového Osnabrücku, kde Schuon působil Stadion nyní už třetiligového Osnabrücku, kde Schuon působilFoto ČTK/AP

„Vyhrožoval mi. Říkal, že si mě najde všude, kam se hnu," vysvětloval nyní Schuon v rozhovoru pro The New York Times.

Jenže tehdy nenašel k přiznání sílu. Proto kývl, že v utkání 28. kola druhé bundesligy Augsburg-Osnabrück pomůže k jasné výhře domácích. Pro úplnost: Schuon kopal za Osnabrück... Výsledek 3:0 věřitele uspokojil, a tak smazali dvacet až třicet tisíc euro z hráčových dluhů.

Příběh Marcela Schuona je učebnicový. „Sázkovka je místem, kde se scházejí lidé jako Nurettin s hráči. Sledují, kdo z nich se dostává do dluhů, a na ty se potom zaměří. Z hráčů, co znám, jich sází až devadesát procent," vysvětluje Schuon, jedna z obětí.

Mluvil tiše, stále se bojí. Na výsleších strávil dlouhé hodiny, jeho tvář proletěla německými médii. Ta ostřejší z nich opakovaně volají jeho babičce.

Sázková kancelář - ilustrační foto Sázková kancelář - ilustrační fotoFoto Barbora Reichová (Sport)

Jeho neteř si vyslechla od učitele náboženství kázání o nekřesťanském chování svého strýčka. Z Osnabrücku ho kvůli podezření na nekalé sázení vyhodili, spadl o patro níž do Sandhausenu. Tam naposledy nastoupil v říjnu, od té doby nic.

Přitom se o něm dříve mluvilo jako velikém talentu. Snil o bundeslize a neměl k ní daleko. Nastupoval v mládežnických reprezentacích, časem se probil až do Stuttgartu. „Celé své mládí jsem vsadil na fotbal," říká teď.

Zprvu se zdálo, že šlo o dobrou sázku. Na euro koukat nemusel, měl jich dost. Třeba ve Stuttgartu, a to si vysněnou bundesligu nikdy ani nekopl, bral v přepočtu sto padesát tisíc korun měsíčně.

Možná i proto si jednou odskočil na doporučení svého přítele do sázkovky. A vytáhl těch mizerných pět euro.

To už byla špatná sázka. Pyrrhova, chtělo by se říct.

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud