Ondřej Kuchař
24. června 2022 • 13:00

Do Ruska pro peníze? Už není odskočené, platy šly dolů, říká agent

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jít v současné situaci kutat rubly do Ruska, na to má žaludek málokdo. Najdou se však tací, kteří slepě tvrdí, že jdou hrát „jen“ hokej a nic okolo je nezajímá. Motivace tohoto počínání? Peníze to ve většině případů nejsou, gáže v KHL šly oproti minulé sezoně dolů. Vlastní herní progres zůstává kvůli zatím přesně neznámé kvalitě soutěže s otazníkem. „Třeba prostě jen nemají džob jinde,“ zamýšlí se pro deník Sport hokejový agent, který pod příslibem anonymity otevřeně popisuje situaci a pozadí obchodů.



První Čech podepsal po ruské vojenské invazi na Ukrajině smlouvu s klubem KHL. Je jím útočník Rudolf Červený. Nejasná zatím zůstává situace kolem obránce Libora Šuláka. Oba patří Vladivostoku. Bude počet českých hokejistů v Rusku dál růst?

„Můj tip je, že v KHL začnou sezonu tři, maximálně čtyři Češi,“ říká pro deník Sport jeden z hokejových agentů. Kdo by mohl ke dvěma výše zmíněným jménům přibýt? Aktuálně se řeší bek Michal Jordán, který v Rusku působí šest let a nyní hloubá nad dalšími kroky. Zájem o něj má například brněnská Kometa.

„Existuje sorta hráčů, kteří říkají, že se jim v Rusku líbilo, bylo to super a chtějí se tam vrátit. Je jim jedno, jestli je někde nějaká válka. Pak jsou tací, kteří zvažují pro a proti, jsou nerozhodní. Jednoznačně největší skupina je ale těch, kteří říkají, že by tam teď nešli ani za nic. Že to z morálního hlediska prostě nejde. Takových je přes 90 procent,“ odkrývá hráčský zástupce.

Odliv cizinců z Ruska byl po minulé sezoně obří. O to větší hlad po importech teď v autokratické zemi je. „Rusové jsou teď nadržení vzít v podstatě jakékoli cizince. Dostanou se tam i hráči, kteří by tam výkonnostně za normálních okolností nikdy nešli. První otázka manažera KHL ohledně hráče je, ať agent ověří, jestli stoprocentně půjde a necouvne z toho. Pak, že ho určitě berou.“

Dřív mohla být největší motivace hráčů pro odchod do KHL výplata. I to se však podle agenta změnilo. Gáže už není tak tučná. „Platy šly dolů. Můžu říct, že Rusko není oproti zbytku Evropy nijak extrémně odskočené. Neberu nabídky těch úplně top klubů KHL, kde ale žádní Češi nehrají. Menší kluby se ale finančních dostihů neúčastní.“

Pořád navíc platí, že je Rusko džungle, kde si penězi nemůžete být jistí až do momentu, kdy je máte v ruce či na účtu. „Není tam žádná garance. Všechno se taky odvíjí od kurzu rublu, který klidně může za dva měsíce spadnout na polovinu. Na papíře tam třeba vyděláte víc, ale až po sezoně uvidíte, kolik vám opravdu přišlo,“ říká agent.

A co platy jinde v Evropě? „Švýcarsko zůstává na svém, tam se to moc nezměnilo. Ve Švédsku trochu přitlačili, tam šly peníze o něco nahoru.“ Také česká extraliga patří mezi lukrativní soutěže. Výdělky v top klubech se můžou klidně měřit s těmi v KHL.

Je tak otázkou, co hráče i přese všechno žene za současných okolností do Ruska. „Třeba proto, že jinde džob nemají. Hodně hráčů z KHL odešlo, všude je přetlak,“ zamýšlí se sjednavatel obchodů. Doteď mohl být motorem i vlastní výkonnostní posun, aktuálně je však kvalita ligy bez elitních cizinců neznámou.

Přílivová vlna hráčů z Východu hodně ovlivnila evropský trh. Několika českým plejerům taky zhatila angažmá ve Švýcarsku nebo Skandinávii. „KHL do Evropy vychrlila takových čtyřicet hráčů, kteří jsou absolutně top a mohli si opravdu vybírat, kam půjdou. Vyzobali si nejlepší místa ve Švýcarsku. Dopad to mělo velký.“

Ve Švýcarsku bude v novém ročníku působit sedmička Čechů. Nově tam práci našli Filip Chlapík a Michael Špaček (oba Ambri). Pravděpodobný je konec Michaela Frolíka v Lausanne. Počet našinců ve Švédsku pak klesl z dvanácti v minulé sezoně na nynějších osm.

Zaměřit se na mládež a shánět peníze, vzkazují NHL hvězdy Hadamczikovi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud