Martin Tomaides
25. září 2013 • 14:10

Otec a bratr mu umírají, on bojuje o NHL. Nemoc ale číhá i na něho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý den se objeví v šatně Minnesoty Wild a bojuje o své místo v týmu. Jake Dowell patří k hokejistům, kteří jistotu hraní v NHL nemají. Přesto pokaždé dře do úmoru a váží si možnosti se o místo v nejlepší lize světa ucházet. Přitom v osobním životě řeší daleko závažnější problémy, jeho otec a bratr totiž svádí boj s Huntingtonovou nemocí a pomalu umírají...



Huntingtonova choroba je vzácné dědičné onemocnění mozku, které postihuje přibližně 3 lidi ze 100 tisíc a vyznačuje se nekoordinovanými a trhanými pohyby těla a také snížením mentálních schopností.

Jak otec tak bratr se oba nachází v závěrečné životní fázi. "Někdy ho jen tak pozoruju a přemýšlím nad tím, čím vším si vlastně prochází," říká o hráči Wild jeho trenér Mike Yeo.

Krom smutné rodinné situace ale Dowella trápí ještě další věc. Nemoc je genetická, je 50% šance, že on sám bude podobně postižen. Proto v nejbližších letech bude muset podstoupit krevní testy, které nahlédnou do jeho blízké budoucnosti.

Rodinné prokletí

"Ano, celkem se toho bojím. Když vidím, v jakém stavu je táta s bráchou a že bych jednou takhle mohl dopadnout i já, to mě fakt děsí. I když jsem se s tím pocitem trochu naučil pracovat," řekl bývalý hráč Chicaga nebo Dallasu v rozhovoru pro startribune.com.

Choroba se nejčastěji projevuje mezi 30 - 40 ley věku a s rodinou Dowellových se táhne už přes několik generací. "Lidé s touto nemocí často výhled do budoucnosti neunesou a spáchají sebevraždu. Přesně tak to udělal i můj dědeček. K Huntingtonově chorobě totiž patří také silné deprese," vysvětluje Dowell.

Přestože o svou rodinu pečuje, stále nevzdává sen o pevném místě v NHL. Tam se vyskytuje od sezony 2007/08, ale celé sezony odehrál prakticky jenom dvě. Za Minnesotu v posledním ročníku odehrál jen dva zápasy, v tom nadcházejícím by byl rád za víc.

V týmu má na pomoc i obránce Ryana Sutera, svého nejlepšího kamaráda už od dětských let.

"Pamatuju si na Jakeova tátu, ještě když byl zdravý. Byl to vždycky strašně hodný a milý člověk, přesně jako Jake. Je hrozné, co se teď děje a čím si musí procházet," řekl Suter, stříbrný medailista z OH 2010 ve Vancouveru.

Hokej je jeho lék

Hokej je pro Dowella skvělým únikem, na ledě se soustředí na hru, v šatně zase vtipkuje se spoluhráči. A šanci na to, že se dostane do prvního týmu Wild má slušnou, v letošní sezoně totiž začne platit druhý rok jeho současné smlouvy, a ten je narozdíl od minulé sezony jednocestný.

"Tenhle rok je pro mou sportovní kariéru opravdu důležitý. Chci dokázat, že týmu v NHL mám co dát a že na ligu dlouhodobě stačím," řekl muž, který má ve své sbírce zlatou medaili z mistrovství světa juniorů ze sezony 2003/2004.

VIDEO: Krátký pohled na Dowellův život.

Dowell si každopádně svým přístupem získal obdiv a uznání svých kolegů v týmu. Svůj příběh objasnil pro veřejnost proto, aby získal více prostředků na výzkum nových léčebných postupů.

"Nechci aby mě někdo litoval, jen chci aby tato choroba vstoupila víc do povědomí a vydělaly se peníze na nalezení léku. Nikdo si nezaslouží trpět jako můj otec a bratr."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud