24. března 2014 • 13:13

Palát je klenot Tampy Bay! Po novém roce je lepší než Jágr i Ovečkin

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěr základní části NHL se blíží a mezi nejproduktivnější hráče zámořské soutěže patří v posledních týdnech i jedno české jméno. A není to Jágr, Krejčí ani Michálek. Je to mladík Ondřej Palát, který si pravidelnou produktivitou i krásnými góly jasně říká o nominaci na cenu pro nováčka roku. "Takového spoluhráče by chtěl mít vedle sebe každý," řekl kapitán týmu Steven Stamkos.



Když se na konci roku 2013 zranil Tomáš Hertl, přišla NHL o hlavního kandidáta na Calder Trophy. Bývalý slávista kraloval kanadskému bodování i střelecké tabulce nováčků ještě několik týdnů po operaci kolena.

Žezlo po něm ale rychle převzal Nathan MacKinnon, jednička posledního draftu z Colorada a zdálo se, že trofej hladce uzme. Jenže rok 2014 je zatím rokem Ondřeje Paláta. Rodák z Frýdku-Místku využil zranění Stamkose, posunul se v Tampě do první lajny a začal zářit.

Třiadvacetiletý český reprezentant například v poslední 22 utkáních nasbíral fantastických 37 bodů!

Body vybraných hráčů od 1.1. 2014:

Phil Kessel: 39
Claude Giroux: 37
Sidney Crosby: 35
Ondřej Palát: 34
Ryan Getzlaf: 32
Alexandr Ovečkin: 28
Joe Thornton: 25
Patrick Kane: 16

Body vybraných českých hráčů od 1.1. 2014:

Ondřej Palát: 34
Jaromír Jágr: 26
David Krejčí: 25
Jakub Voráček: 25
Patrik Eliáš: 24
Tomáš Plekanec: 15

"Když ho sledujete na ledě nebo na tréninku, udiví vás jeho pracovní morálka a také to, co všechno vlastně dokáže. Je to neskutečný hráč, hrát s ním je prostě paráda," chválil nováčka dvojnásobný nejlepší střelec NHL Stamkos.

Celkem letos Palát nasbíral 49 bodů, o pět méně než vedoucí MacKinnon. Pro českého hokejistu ale mluví hlavně jeho všestrannost. V tabulce má například 27 kladných bodů ve statistice +/- (nejlepší mezi nováčky), 58 zblokovaných střel (nejlepší mezi nováčky útočníky) a dobře se mu daří i při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Zatímco MacKinnon 15 bodů nasbíral během přesilových her, Palát jich pobral pouze pět.

"Nemám pro něj slov, je to náš klenot," řekl o svém svěřenci pro server tampabay.com trenér Jon Cooper, který Paláta trénoval už během společného působení v AHL.

Sám český olympionik ale zůstává stále značně skromný. "Nejsem ten typ, který by se moc zajímal o vlastní čísla. Chci být sám sebou, ale vždycky mi šlo hlavně o výsledky týmu," vysvětloval Palát.

Naposledy talentovaný křídelník zaujal v sobotu fantastickým sólem z 59. minuty, kterým poslal utkání proti Pittsburghu (3:4 po prodl.) do nastavení. "Obrovská výhoda u Paláta je ta, že všichni hráči kolem něj se stále zlepšují," těší Coopera.

VIDEO: Parádní trefa znamenala vyrovnání na 3:3

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud