5. září 2014 • 11:17

Na začátku nejmladší, na konci nejstarší. Na jaké milníky bude útočit Jágr?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvacet. Přesně tolik sezon už v NHL odehrál. Jeden celý a poloviny dvou dalších sezon v zámoří mu zhatila výluka. Tři ročníky strávil v Rusku v dresu Omsku. A i přes to všechno Jaromír Jágr sedí v historických ofenzivních tabulkách NHL na příčkách, kde se vyskytují jen ty největší hokejové legendy. Jaké milníky by česká hokejová star mohla překonat v blížícím se ročníku NHL?



NHL v posledních letech omlazuje, kdo není extratřída, ten už kolem 35 let má problém shánět v nejlepší lize světa práci. Přesto se zámořský server The Hockey News zhruba měsíc před startem nové sezony rozhodl posvítit si na muže, který bude v novém ročníku tím nejstarším v celé soutěži. Proč? Protože Jágr pořád umí dominovat.

Když se Jágr v sezoně 1990/91 vrhl do NHL, byl se svými osmnácti lety naprosto nejmladším hráčem, který v daném ročníku nastoupil. Na konci příští základní části bude českému hokejistovi 43 let a něco málo přes dva měsíce. Stane se tak stát desátým nejstarším hokejistou, který kdy v zámořské lize nastoupil. Navíc být na začátku kariéry nejmladším a na konci tím nejstarším, to se povedlo málkomu, ale jedním z nich byl i sám Gordie Howe.

A které milníky severoamerické soutěže hodlá Jágr v příštích týdnech a měsících přepisovat?

Góly:

Se 705 trefami je sedmý v historických tabulkách a na Mikea Gartnera na šestém místě mu schází tři góly. Když se zadaří, mohl by Jágr dostihnout i Phila Esposita, který má gólů 717. Během posledního ročníku český hokejista skóroval čtyřiadvacetkrát.

Asistence:

Během kariéry v sedmi klubech zvládl nasbírat 1050 úspěšných přihrávek a okupuje osmé místo v NHL. O třináct přihrávek více má legendární detroitský kapitán Steve Yzerman a o devětadvacet více bývalý spoluhráč z Washingtonu Adam Oates. V posledním roce Jágr úspěšně asistoval třiačtyřicetkrát.

Body:

Díky 1755 bodům patří Jágrovi šesté místo. Prvním, koho by Jágr mohl pokořit, je Marcel Dionne, který má o 16 bodů více, reálný je i útok na čtvrtou pozici, kterou s 1798 body okupuje bývalý pittsburský parťák Ron Francis. V loňské sezoně pobral Jágr 67 bodů.

Střely:

V počtu střeleckých pokusů vévodí celé NHL obránce Raymond Bourque. Jágr je zatím čtvrtý s číslem 5112, ale jen 45 střel mu chybí na Ala MacInnise a 254 na druhého Marcela Dionnea. Za sezonu 13/14 vystřelil útočník Devils 231krát.

Počet utkání:

V množství odehraných zápasů se zatím nachází na dvacátém místě s počtem 1473 utkání, ale v případě, že odehraje minimálně 77 z 82 zápasů, zařadí se na 11. místo. Hned za beka Nicklase Lidströma.

Ve většině klíčových ofenzivních statistik vládne Wayne Gretzky a nebudeme si nic namlouvat, šance, že některý z hokejistů slavného Kanaďana někdy předstihne, je skutečně mizivá. Ale kdyby se hrálo na ono pověstné "kdyby" a Jágr odehrál oněch pět sezon v zámoří, byl by to on, kdo by se jako první díval slavné "devětadevadesátce" na záda...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud